Raportul de respingere al Comisiilor de administraţie şi juridică a fost adoptat cu 203 voturi pentru, 84 abţineri şi 8 împotrivă, scrie Agerpres.
Proiectul, iniţiat de deputaţii independenţi Eugen Tomac, Valerian Vreme, Mihaela Stoica şi Clement Negruţ şi respins în februarie şi de Senat, reglementa introducerea votului prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, cele pentru Parlamentul European, prezidenţiale şi pentru referendum naţional.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis săptămâna trecută ca 30 iunie 2015 să fie termenul final până la care comisia specială trebuie să elaboreze modificările la legislaţia electorală.
Preşedintele Comisiei pentru elaborarea legilor electorale, Valeriu Zgonea, a declarat pe 26 noiembrie că acest for va analiza ‘cu rapiditate’ capitolul privind votul cetăţenilor români din diaspora iar secretarul general al Camerei Deputaţilor va prezenta un raport cu privire la votul cetăţenilor din statele UE şi din SUA.
El a adăugat că este deschis, împreună cu colegii săi, pentru introducerea votului prin corespondenţă sau a votului electronic pentru românii din afara graniţelor şi că va susţine în continuare modificarea legii alegerilor parlamentare astfel încât să se reducă numărul de parlamentari la 300, dar toate aceste subiecte vor fi discutate în comisie şi votate.
‘Vor fi invitate toate instituţiile, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne, dacă vom merge pe vot electronic vom chema şi specialiştii din domeniu, Institutul Naţional de Statistică, specialişti din zona neguvernamentală şi mediul universitar, vrem să avem legi electorale transparente. Vrem să elaborăm trei legi la care suportul tehnic să fie acelaşi, pentru că acum suportul tehnic este diferit la cele trei legi – legea pentru alegerile locale, legea pentru alegerile parlamentare şi legea pentru alegerile prezidenţiale. Cred că după 25 de ani de la intrarea României în democraţie trebuie să dăm Autorităţii Electorale Permanente mai multe puteri, asftel încât cetăţenii care nu sunt implicaţi într-un partid politic şi care au capacitatea de a conduce secţiile de vot să fie pregătiţi şi să poată avea instrumentele, împreună cu Autoritatea, astfel încât când avem alegeri să aibă toate instrumentele puternice şi să poată să asigure fiecărui român posibilitatea de a merge în intervalul 7- 21 la vot’, a subliniat Zgonea pe 26 noiembrie.