„Președintele, vicepreședintele și președinții de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora ar trebui să fie numiți de Senatul României având în vedere că acesta exercită un mandat de reprezentativitate dat de popor ca deținător al suveranității naționale”, au notat iniţiatorii în expunerea de motive, dezvăluie Profit.ro.
Proiectul modifică Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, lege supusă deja modificării în aceste zile la Parlament. Numirea şefilor justiţiei ar urma să se facă de către Senat, nu de către preşedinte, ca până acum, la propunerea ministrului Justiţiei. Revocarea se va face la fel.
De asemenea, propunerile vor avea nevoie de avizul CSM.
În momentul de faţă, numirile se fac de către preşedintele României.
Art. 53, Legea 303/2004
(1) Preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani.
Iniţiatorul proiectului este deputatul PSD Cristian Rădulescu, supranumit „deputatul mitralieră”, iar alături de el au semnat alţi 39 de deputaţi PSD.
Legea 303/2004 face parte din pachetul de legi ale justiţiei care au declanşat scandalul politic din aceste zile. Legea tocmai a fost modificată şi votatăîn Senat, urmând să ajungă la promulgare la Preşedinţie.
Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, modificarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor (303/2004).