MFP a republicat, pe pagina sa de internet, dispozitiile privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancare sub forma de
proiect de lege, in conditiile in care acestea fusesera incluse initial intr-un
proiect de ordonanta.
Primul-ministru Victor Ponta a anuntat acest lucru inca de saptamana trecuta. „Am discutat din nou cu ministrul de Finante si, probabil, saptamana viitoare, ca proiect de lege, vom veni cu acea initiativa prin care, pe de o parte, se limiteaza tranzactiile in numerar la 10.000 de lei la persoane fizice, dar, in paralel cu plafonarea comisioanelor bancare, in asa fel incat oamenii sa nu piarda nimic si bancile care o sa aiba rulaj mai mare sa nu-si creasca neaparat profitul pe seama oamenilor, ci sa fie un mod de combatere a evaziunii fiscale, dar si de sprijin pentru populatie, care sa nu afecteze bancile„, a declarat Victor Ponta, in cadrul sedintei de Guvern din 5 februarie.
Diferenta dintre cele doua variante ale proiectului MFP consta in faptul ca, daca documentul ar fi ramas in dezbatere publica sub forma de ordonanta, atunci ar fi trebuit aprobat doar de catre Guvern.
In schimb, in noua varianta, de proiect de lege, documentul trebuie supus dezbaterii Parlamentului. Cu alte cuvinte, pentru ca dispozitiile sa intre in vigoare, ele trebuie sa treaca de ambele camere ale Legislativului, Senatul si Camera Deputatilor, apoi sa fie promulgate de presedintele Traian Basescu.
Conform proiectului de lege propus de MFP, urmeaza sa fie introdus un plafon de 10.000 lei pe zi pentru platile si incasarile in numerar efectuate intre persoanele fizice.
In plus, potrivit proiectului de act normativ, platile in numerar pe care firmele le pot efectua catre alte companii sau persoane fizice ar putea fi redus la 5.000 lei, de la 10.000 lei pe zi. De altfel, aceasta informatie a fost anuntata de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, inca de-acum doua saptamani.
Potrivit aceluiasi proiect de act normativ, comisioanele interbancare pe care banca emitenta a unui card le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se accepta plata la comerciant, urmeaza sa fie limitate la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit.
Daca bancile nu vor respecta aceste plafoane, atunci ar putea fi amendate cu pana la 200.000 lei.
Mai mult, daca proiectul va intra in vigoare, atunci plafoanele se vor aplica nu doar acordurilor noi semnate intre banci si comercianti, ci si celor aflate in derulare.