Proiect: Evaluarea competenţelor motrice ar putea deveni disciplină obligatorie la Bacalaureat

Numărul de ore de educație fizică și sport din învățământul românesc ar putea crește, iar o probă practică de evaluare a competențelor motrice ar putea deveni disciplină obligatorie în cadrul examenului de bacalaureat, conform unei inițiative legislative a parlamentarului Mihaela Huncă, secretar al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților.
Filip Stan
23 oct. 2017, 19:18
Proiect: Evaluarea competenţelor motrice ar putea deveni disciplină obligatorie la Bacalaureat

Mihaela Huncă (PSD) a organizat, luni, la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român o dezbatere publică în acest sens la care au participat reprezentanți ai mai multor federații, cluburi sportive, precum și oficiali ai Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Sănătății și Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social.

În cadrul acesteia, parlamentarul PSD a subliniat importanța sportului în programa școlară. „Îmi doresc foarte mult ca această inițiativă să fie implementată, dar nu înainte ca ea să fie trecută prin filtrul oamenilor de specialitate, al oamenilor care au realizat mari performanțe în sportul românesc. Prin proiectul de guvernare noi ne-am asumat să dezvoltăm sportul de masă. Asta pentru că în anul 2016, conform statisticilor, 1 din 3 tineri români nu face sport, iar 9 din 10 petrec peste 8 ore pe zi în fața televizorului sau a calculatorului. De asemenea, România a urcat pe locul 3, deși înțeleg azi că de fapt suntem pe 2, în topul european privind obezitatea la copii. Trebuie să fim conștienți că lipsa activităților fizice omoară la fel de mulți oameni ca și fumatul. De aceea e de datoria noastră, a parlamentarilor, să creăm un cadru legislativ ca un număr cât mai mare de copii și tineri să practice sportul”, a spus Huncă.

„Când spunem că educația este prioritară, automat și educația fizică este prioritară. De aceea, prin această inițiativă legislativă dorim ca în învățământul preșcolar numărul orelor de educație fizică și sport să fie de minimum 2 pe săptămână, în cel primar de minimum 3, în cel gimnazial de minimum 3 plus încă 2 de sport competițional, în cel liceal de minimum 3 ore plus 2 de sport competițional și în cel universitar de minimum 2 și opțional încă 2 de sport competițional. De asemenea, conform acestui proiect, dorim introducerea la examenul de bacalaureat a probei practice de evaluare a competențelor motrice pentru elevii apți din punct de vedere medical. Asta dacă vrem să ne aliniem și noi țărilor avansate, cum este SUA, unde sportul este probă obligatorie cu notă. Noi propunem însă doar proba cu aceste calificative cum sunt și celelalte probe de competență”, a adăugat parlamentarul.

Președintele COSR, Mihai Covaliu, a declarat în cadrul dezbaterii că toți sportivii care fac sau au făcut performanță vor sprijini proiectul acesta. „Ne bucură această inițiativă legislativă pe care COSR o susține fără nicio rezervă. COSR se va implica de fiecare dată cu toate resursele sale atunci când este vorba despre dezvoltarea bazei de selecție în ceea ce privește sportul. Acești copii, înainte să își dorească să treacă prin proba aptitudinilor fizice la BAC, au nevoie de alfabetizare din punct de vedere al educației fizice și sportului. Iar această alfabetizare se poate face până în clasa a IV-a. Dacă vom reuși acest lucru, sunt sigur că vom avea tineri sănătoși care vor dori să practice sportul în dauna televizorului sau a calculatorului. Toți sportivii care fac sau au făcut performanță vor sprijini această ințiativă”, a afirmat Covaliu.

La rândul său, președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a afirmat că în școli ar trebui în primul rând un control mai riguros al modului în care se acordă elevilor scutiri pentru orele de sport. „Tinerii din ziua de azi trebuie mai întâi să învețe să meargă, pentru că nici să meargă nu știu. Râzi când îi vezi în preajma unei mingi. Noi susținem în totalitate creșterea numărului de ore de sport în școli și sunt convins că învățătorii, cu o minimă pregătire, pot face față orelor de educație fizică și sport la clasele I-IV. Așa că nu e nevoie de o super-specializare. Din păcate la noi educația fizică este dusă în derizoriu pentru că mai mult de jumătate dintre copii au acum scutiri medicale pentru orele de sport. De aceea consider că e foarte important să controlăm riguros modul de acordare a acestor scutiri. Trebuie mai întâi să dăm importanță orelor de educație fizică și sport”, a explicat Dedu.

Fosta campioană olimpică, mondială și europeană, Gabriela Szabo, a declarat în cadrul dezbaterii că o problemă o reprezintă calitatea orelor de educație fizică și sport din învățământul românesc. „Eu sunt de acord în totalitate cu inițiativa legislativă, dar o problemă o reprezintă calitatea orei de sport din școală. Ora de educație fizică trebuie ridicată la nivelul importanței celei de matematică sau de engleză”, a adăugat Szabo.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Adolescent înjunghiat pe o stradă din București în urma unui conflict legat de o datorie
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători