Mihaela Huncă (PSD) a organizat, luni, la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român o dezbatere publică în acest sens la care au participat reprezentanți ai mai multor federații, cluburi sportive, precum și oficiali ai Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Sănătății și Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social.
În cadrul acesteia, parlamentarul PSD a subliniat importanța sportului în programa școlară. „Îmi doresc foarte mult ca această inițiativă să fie implementată, dar nu înainte ca ea să fie trecută prin filtrul oamenilor de specialitate, al oamenilor care au realizat mari performanțe în sportul românesc. Prin proiectul de guvernare noi ne-am asumat să dezvoltăm sportul de masă. Asta pentru că în anul 2016, conform statisticilor, 1 din 3 tineri români nu face sport, iar 9 din 10 petrec peste 8 ore pe zi în fața televizorului sau a calculatorului. De asemenea, România a urcat pe locul 3, deși înțeleg azi că de fapt suntem pe 2, în topul european privind obezitatea la copii. Trebuie să fim conștienți că lipsa activităților fizice omoară la fel de mulți oameni ca și fumatul. De aceea e de datoria noastră, a parlamentarilor, să creăm un cadru legislativ ca un număr cât mai mare de copii și tineri să practice sportul”, a spus Huncă.
„Când spunem că educația este prioritară, automat și educația fizică este prioritară. De aceea, prin această inițiativă legislativă dorim ca în învățământul preșcolar numărul orelor de educație fizică și sport să fie de minimum 2 pe săptămână, în cel primar de minimum 3, în cel gimnazial de minimum 3 plus încă 2 de sport competițional, în cel liceal de minimum 3 ore plus 2 de sport competițional și în cel universitar de minimum 2 și opțional încă 2 de sport competițional. De asemenea, conform acestui proiect, dorim introducerea la examenul de bacalaureat a probei practice de evaluare a competențelor motrice pentru elevii apți din punct de vedere medical. Asta dacă vrem să ne aliniem și noi țărilor avansate, cum este SUA, unde sportul este probă obligatorie cu notă. Noi propunem însă doar proba cu aceste calificative cum sunt și celelalte probe de competență”, a adăugat parlamentarul.
Președintele COSR, Mihai Covaliu, a declarat în cadrul dezbaterii că toți sportivii care fac sau au făcut performanță vor sprijini proiectul acesta. „Ne bucură această inițiativă legislativă pe care COSR o susține fără nicio rezervă. COSR se va implica de fiecare dată cu toate resursele sale atunci când este vorba despre dezvoltarea bazei de selecție în ceea ce privește sportul. Acești copii, înainte să își dorească să treacă prin proba aptitudinilor fizice la BAC, au nevoie de alfabetizare din punct de vedere al educației fizice și sportului. Iar această alfabetizare se poate face până în clasa a IV-a. Dacă vom reuși acest lucru, sunt sigur că vom avea tineri sănătoși care vor dori să practice sportul în dauna televizorului sau a calculatorului. Toți sportivii care fac sau au făcut performanță vor sprijini această ințiativă”, a afirmat Covaliu.
La rândul său, președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a afirmat că în școli ar trebui în primul rând un control mai riguros al modului în care se acordă elevilor scutiri pentru orele de sport. „Tinerii din ziua de azi trebuie mai întâi să învețe să meargă, pentru că nici să meargă nu știu. Râzi când îi vezi în preajma unei mingi. Noi susținem în totalitate creșterea numărului de ore de sport în școli și sunt convins că învățătorii, cu o minimă pregătire, pot face față orelor de educație fizică și sport la clasele I-IV. Așa că nu e nevoie de o super-specializare. Din păcate la noi educația fizică este dusă în derizoriu pentru că mai mult de jumătate dintre copii au acum scutiri medicale pentru orele de sport. De aceea consider că e foarte important să controlăm riguros modul de acordare a acestor scutiri. Trebuie mai întâi să dăm importanță orelor de educație fizică și sport”, a explicat Dedu.
Fosta campioană olimpică, mondială și europeană, Gabriela Szabo, a declarat în cadrul dezbaterii că o problemă o reprezintă calitatea orelor de educație fizică și sport din învățământul românesc. „Eu sunt de acord în totalitate cu inițiativa legislativă, dar o problemă o reprezintă calitatea orei de sport din școală. Ora de educație fizică trebuie ridicată la nivelul importanței celei de matematică sau de engleză”, a adăugat Szabo.