Potrivit proiectului, Romexpo va fi transformat într-un centru mixed-use, care va îmbina atracţii artistice, culturale şi sociale cu funcţiuni de susţinere antreprenorială.
„Demersurile noastre constante sunt îndreptate spre consolidarea şi extinderea activităţii Romexpo, care stau la baza acestui amplu demers investiţional. Dorim includerea Romexpo în circuitul internaţional şi avem convingerea că funcţiunile conexe vor avea capacitatea nu doar de a ne impune pe harta atracţiilor europene din domeniu, ci de a revitaliza social, cultural şi economic Bucureştiul. Un proiect de o asemenea importanţă necesită cooperarea şi implicarea mediului public şi privat, dar şi susţinerea autorităţilor şi comunităţii”, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
Valoarea investiţiei, estimată la peste 2,87 miliarde de euro, va fi realizată în etape. Potrivit iniţiatorilor, proiectul are potenţial să devină „un etalon internaţional”.
„Proiectul propus reprezintă materializarea unei noi viziuni de dezvoltare pentru întreaga ţară, care să ne reprezinte dincolo de graniţe şi să ne aducă aproape de Europa. Este un demers care depăşeşte tot ceea ce am realizat până acum în materie de revitalizare urbană şi care suntem convinşi că va deveni un etalon internaţional. Dezvoltarea aceasta este despre comunitate, simboluri româneşti şi potenţial autohton”, a declarat Iulian Dascălu, preşedintele companiei IULIUS.
Viitorul centru expoziţional va găzdui primul Muzeu de Artă din România dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi şi sala multifuncţională „George Enescu”. Pavilioanele Romexpo vor fi reconfigurate şi modernizate într-un Centru de Conferinţe şi Congrese de anvergură.
Citeşte şi Lovitură TERIBILĂ pentru proprietarul Pro TV. Cum a pierdut 2,5 MILIARDE USD în 2020
În plus, centrul va beneficia şi de atracţii publice: un parc central, grădini, arbori maturi şi vegetaţie luxuriantă, alei de promenadă, esplanadă şi piaţete. Parcul va ocupa 30% din suprafaţa proiectului şi va face legătura cu Parcul Regele Mihai I al României.
Proiectul-gigant de la Romexpo presupune, de asemenea, modernizarea infrastructurii rutiere şi pietonale. Proiectul care priveşte fluidizarea traficului presupune crearea de noi artere rutiere şi lărgirea unor benzi de circulaţie, dar şi piste de bicicletă şi alte facilităţi care contribuie la mobilitate urbană. În plus, aici va fi construită cea mai mare parcare din România, cu peste 12.000 de locuri, subterane şi supraterane.
Proiectul de la Romexpo va genera crearea a peste 30.000 de noi locuri de muncă. Pe perioada construcţiei, vor fi create alte 2.000 de locuri de muncă. Proiectul urmează să găzduiască cel mai mare spaţiu destinat producătorilor şi comercianţilor autohtoni, într-un concept de fresh market dezvoltat în premieră în România. Totodată, va fi accesibil un centru al antreprenoriatului românesc, unic în ţară, facilităţi de tip coworking capabile să genereze oportunităţi pentru mediul de business local.
Citeşte şi Toţi cei care stau la bloc trebuie să ştie această LEGE. Se dau amenzi uriaşe
Aici va exista şi un Muzeu de Istorie Monetară, unic în ţară, dar şi cel mai mare Oceanariu din ţară, un parc acvatic, care ar trebui să atargaă un număr mare de turişti.
De asemenea, în incinta complexului va fi ridicat şi un hotel de 5 stele.