Proiect în valoare de 1,8 mil. lei pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi din Bucureşti

Asociația Eduteco și Confederația Națională a Persoanelor cu Dizabilități din Grecia au lansat proiectul transnaţional “E.S.P.R.I.T. – Structuri ale Economiei Sociale de Promovare a Incluziunii pentru Toți”, ce vizează includerea şi menţinerea a 45 de persoane vulnerabile pe piaţa muncii.
Romania TV
25 nov. 2014, 13:07
Proiect în valoare de 1,8 mil. lei pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi din Bucureşti

Obiectivul principal al proiectului este crearea a trei structuri de economie socială (una în mediul urban și două în mediul rural) în beneficiul grupurilor vulnerabile – în principal persoane cu dizabilități – care să conducă la integrarea socio-profesională a 13 persoane din regiunea București-Ilfov.

Proiectul, în valoare de 1,8 milioane de lei, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investește în oameni!“, Domeniul Major de Intervenție 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”. Perioada de implementare a acestuia este de 12 luni (octombrie 2014 – octombrie 2015).

„Prin intermediul proiectului E.S.P.R.I.T., ne propunem să rezolvăm nevoile stringente ale persoanelor vulnerabile prin intermediul instruirii și consilierii acestora pentru dobândirea de abilități și competențe necesare integrării și menținerii pe piața muncii. Un sprijin foarte important pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului va fi know-how-ul partenerilor din Grecia care au o experiență de 25 de ani în lucrul cu persoanele cu dizabilități, fiind și co-partener național al statului elen”, a declarat Teodora Sarchiz, asistent proiect E.S.P.R.I.T.

Cele trei structuri de economie socială (SES) nou înființate în proiect, o premieră pentru piața din România, vor acoperi următoarele domenii:

SES 1: Dezvoltarea accesibilității la mediul online pentru persoanele cu dizabilități;

SES 2: Inserția pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități;

SES 3: Dezvoltarea activităților de accesibilitate și design universal în mai multe sectoare (transport, construcții, mediu, educație etc).

În România, trăiesc peste 650.000 de persoane cu dizabilități cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, dintre care doar 12,7% sunt încadrate în muncă. În regiunea de implementare a proiectului, București-Ilfov, sunt 67.700 de astfel de persoane, cu o rată de ocupare similară celei naționale.

Toate acestea,  în condițiile în care, în cazul angajării unei persoane cu dizabilități, sunt deductibile cheltuieli, precum cele efectuate pentru adaptarea locului de muncă, cele pentru achiziționarea utilajelor și echipamentelor utilizate în procesul de producție de către persoana cu dizabilități sau cheltuielile efectuate pentru transportul acesteia de la domiciliu la locul de muncă.

„O persoană cu dizabilități poate aduce plus valoare unei companii pentru că, adesea, este mai ambițioasă și mai determinată să atingă succesul”, a declarat Daniela Vişoianu, antreprenor în domeniul resurselor umane.

Principalul factor care influențează gradul de ocupare al persoanelor cu dizabilități este educația. Sistemul educațional din România creează dezavantaje majore pentru persoanele cu dizabilități. În rândul acestora, incidența neșcolarizării este de șapte ori mai mare, iar abandonului timpuriu de două ori mai mare față de populația generală. Grupul cel mai dezavantajat din punct de vedere al accesului la educație este format din persoane cu dizabilități fizice, somatice sau vizuale, grave, din mediul rural.

„Mi-ar plăcea să trăiesc într-o țară mai prietenoasă cu persoanele cu dizabilități. O țară care să ofere șanse egale tuturor. De exemplu: problema accesibilității. O idee bună ar fi ca toate autorizațiile de construcție pentru spații publice să impună mijloace de acces pentru persoanele cu dizabilități”, a adăugat Daniela Vişoianu.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'