Şcolile din România primesc finanţare de la nivel central în baza unui cost standard pe elev care este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern. Acest cost are două componente de bază: costul pentru cheltuielile cu salariile și costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.
Din 2016 până în 2020, suma alocată pentru acest cost s-a dublat. Numai că, dacă în 2019 costul standard per elev pentru cheltuielile salariale a avut cea mai mare creștere (de 23%), în anul 2020 aceasta creștere va fi de 13,5%, cea mai mică din ultimii 4 ani.
Tot prin acest proiect de hotărâre de guvern se stabilește și costul standard per elev pentru cheltuielile cu pregătirea profesională, cu evaluările elevilor, cu bunurile și serviciile. Acesta cost a ajuns în 2020 la 387 de lei, cu doar 17 lei mai mare față de 2019.
Finanţarea de bază se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA), prin consiliile județene/locale.Dar din finanțarea de bază se pot face numai anumite categorii de cheltuieli: cheltuieli cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora; cheltuieli cu pregătirea profesională; cheltuieli cu evaluarea periodică a elevilor; cheltuieli cu bunuri şi servicii.
Citeşte şi: MEC, despre rectificarea bugetară: Banii tăiaţi vizau achiziţia de table inteligente şi de tablete