Proiect MS. Corecţiile estetice, fertilizarea in vitro, internarea în saloane de lux, plătite de asiguraţi

Într-un proiect de hotărâre privind aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului cadru pentru 2014-2015 se prevede că asiguraţii vor plăti din propriul buzunar fertilizarea in vitro, corecţiile estetice, internarea în saloane de lux şi asistenţa medicală la cerere.
Iulian Tudor
27 feb. 2014, 08:10
Proiect MS. Corecţiile estetice, fertilizarea in vitro, internarea în saloane de lux, plătite de asiguraţi

Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015.

Potrivit proiectului, o serie de servicii nu sunt decontate din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unităţile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz, scrie alba24.ro.

Este vorba despre serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă şi sportive, asistenţa medicală la locul de muncă, asistenţa medicală a sportivilor, unele servicii medicale de înaltă performanţă şi unele servicii de asistenţă stomatologică, altele decât cele prevăzute în norme.

De asemenea, asiguraţii vor plăti pentru serviciile hoteliere cu grad înalt de confort, pentru corecţiile estetice efectuate persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu excepţia reconstrucţiei mamare prin endoprotezare în cazul intervenţiilor chirurgicale oncologice, dar şi pentru unele medicamente, materiale sanitare şi tipuri de transport, altele decât cele prevăzute în norme.

De asemenea, FNUASS nu poate fi accesat pentru serviciile medicale şi eliberarea actelor medicale solicitate de autorităţile care, prin activitatea lor, au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraţilor, şi nici pentru eliberarea de acte medicale la solicitarea asiguraţilor,

Tot asiguraţii vor păti pentru: fertilizarea in vitro; asistenţa medicală la cerere, inclusiv pentru serviciile solicitate în vederea expertizei capacităţii de muncă, a încadrării şi reevaluării gradului de handicap; contravaloarea unor materiale necesare corectării văzului şi auzului şi contribuţia personală din preţul medicamentelor, a unor servicii medicale şi al dispozitivelor medicale.

În proiect se precizează şi că asiguraţii vor plăti pentru orice serviciu medical solicitat. Fondul nu va deconta nici unele servicii şi proceduri de reabilitare, altele decât cele prevăzute în norme, cheltuielile de personal aferente medicilor şi asistenţilor medicali, precum şi cheltuielile cu medicamente şi materiale sanitare din unităţile medico-sociale, serviciile acordate în cadrul secţiilor/clinicilor de boli profesionale şi cabinetelor de medicină a muncii, precum şi serviciile hoteliere solicitate de pacienţii ale căror afecţiuni se tratează în spitalizare de zi.

Din FNUASS nu vor fi plătite nici cheltuielile de personal pentru medici, farmacişti şi medici dentişti pe perioada rezidenţiatului, serviciile de planificare familială acordate de medicul de familie în cabinetele de planning familial din structura spitalului, cheltuielile de personal pentru medicii şi personalul sanitar din unităţile sau secţiile de spital cu profil de recuperare a distroficilor, recuperare şi reabilitare neuropsihomotorie sau pentru copiii bolnavi de HIV/SIDA, reorganizate potrivit legii, şi activităţile care prezintă un interes deosebit pentru realizarea strategiei de sănătate publică: dispensare TBC, laboratoare de sănătate mintală, respectiv centre de sănătate mintală şi staţionar de zi psihiatrie.

Pe de altă parte, în nota de fundamentare a proiectului se precizează ce conţin pachetul minimal de servicii medicale şi pachetul de servicii de bază.

Astfel, în pachetul minimal sunt incluse: servicii medicale de urgenţă medico-chirurgicală, servicii de prevenţie, servicii medicale ambulatoriii de specialitate (pentru specialităţile clinice) şi servicii medicale spitaliceşti – spitalizare de zi şi continuă.

Pachetul de bază cuprinde servicii medicale de urgenţă medico-chirurgicală, servicii de prevenţie, servicii medicale pentru afecţiuni acute/subacute/acutizări ale unor boli cronice, servicii medicale pentru afecţiuni cronice (inclusiv monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra îmbolnăvirilor: riscul cardiovascular înalt, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă, boala cronică de rinichi), servicii medicale paraclinice în ambulatoriul de specialitate, servicii de medicină dentară, servicii de spitalizare de zi şi continuă (cu transferarea spre ambulatoriul de specialitate şi spitalizarea de zi a serviciilor medicale pentru care spitalizarea continuă este considerată evitabilă), îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu, medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi dispozitive medicale.

Proiectul Ministerului Sănătăţii poate fi consultat AICI

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată de ANAF
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Anunțul la care nu putea decât visa: În cursă, în carne și oase!
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Ciocolata Dubai a ajuns de neatins. Cine a umflat prețul până la cer
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea a pus ochii pe Călin Georgescu. Anunțul aruncă în aer România: Sunt acum pe invers?
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Calciul și lactatele pot reduce riscul de cancer intestinal cu aproape 20%
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio, aventură! Bun venit, plictiseală: noul simbol al succesului