Proiect NASA. Şase oameni vor trăi timp de un an ca şi cum ar fi pe Marte

Șase voluntari vor sta izolați timp de un an în cadrul celei mai lungi experiențe de acest fel desfășurate în Statele Unite, pentru a strânge informații prețioase în vederea trimiterii de astronauți pe Marte.
Iulian Tudor
29 aug. 2015, 10:51
Proiect NASA. Şase oameni vor trăi timp de un an ca şi cum ar fi pe Marte

Echipajul, închis într-un dom din Hawai, cuprinde un astro-biolog francez, un fizician german și patru americani — un pilot, un arhitect, un medic/ziarist și un specialist în soluri. Spațiul lor în următoarele 12 luni, aflat în nordul insulei Mauna Loa, este un dom de 11 metri diametru și 6 metri înălțime, la care porțile au fost închise vineri, la ora locală 15:00 (01:00 GMT sâmbătă). Cei șase — trei bărbați și trei femei — vor avea fiecare o mică încăpere, cu un pat de campanie și un birou. În timpul izolării de lume, vor mânca alimente liofilizate și vor ieși din dom doar îmbrăcați în costum spațial, ca și cum ar locui cu adevărat pe Marte. Vor avea numai un acces limitat la internet.

Sheyna Gifford, unul din membrii grupului, spune că echipajul este alcătuit din „șase persoane care vor să schimbe lumea”, iar arhitectul Tristan Bassingthwaighte adaugă că vrea să încerce „să amelioreze capacitatea oamenilor de a trăi în medii extreme, pe Pământ și în alte lumi”.

CITEŞTE ŞI APOCALIPSA vine iar. Un ASTEROID URIAŞ ameninţă planeta. Specialiştiii spun că nu este niciun pericol FOTO

Francezul Cyprien Verseux, de 25 de ani, pregătește un doctorat la Roma și va încerca să exploreze mijloacele prin care un avanpost pe Marte va putea fi cât se poate de independent de Terra, utilizând organisme vii pentru transformarea materiilor prime găsite pe planeta roșie în produse ce pot fi consumate de om.

Astronauții care se vor îndrepta spre Marte vor petrece mult mai mult timp în spațiu decât în obișnuitele misiuni de șase luni pe Stația spațială internațională (ISS). Tehnologia actuală permite NASA să trimită misiuni robotizate pe Marte în opt luni, însă o misiune cu oameni ar dura în total între unu și trei ani.

Traiul îndelungat într-un spațiu strâmt, fără acces la aer și fără un minim de intimitate, dă naștere adesea la conflicte. Agenția spațială americană vrea să afle cât mai multe lucruri despre coeziunea și evoluția psihologică a membrilor unor astfel de misiuni care implică izolare înainte să trimită astronauți spre Marte, operațiune prevăzută în anii 2030.

În acest scop au avut loc deja două misiuni de patru și opt luni, NASA cheltuind 1,2 milioane de dolari pe aceste simulări. Recent a primit o suplimentare de un milion pentru trei noi experimente în anii următori, potrivit lui Kim Binsted, om de știință aflat în fruntea acestui program.

În timpul misiunii de opt luni au izbucnit conflicte, însă membrii echipajului și-au rezolvat problemele. „Unul din învățămintele pe care le-am tras este că nu pot fi evitate unele conflicte personale. Acest lucru se va întâmpla fără îndoială în misiunile lungi, chiar cu cei mai amabili și toleranți oameni”, a adăugat dna Binsted.

Primele rezultate științifice ale acestor misiuni vor fi făcute publice peste un an, încheie AFP, potrivit Agerpres.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Zodiile cu succes pe toate planurile până pe 5 martie. Iese soarele pe strada acestor 4 nativi
Capital.ro
Interzis în weekend pentru cei care stau la bloc. Iei amendă de până la 3.000 de lei
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Nativii care ies în mare pagubă. Pierd o sumă uriașă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Anunț important pentru pensionari! Casa Națională de Pensii a anunțat când vor dispărea taloanele de pensii. Nimeni nu se aștepta
Cancan.ro
Acuzații grave la adresa Ancuței, fosta iubită a lui Andrei Perneș. Ce ar fi făcut la înmormântare: „Era toată numai un…”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu poate fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Președintele Polonez Deschis Să Primească Trupe Americane Dacă Germania Refuză
MediaFlux
125 de lei în PLUS pentru PENSIONARI! BANII se dau în APRILIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Brigitte Macron: ținta conspirațiilor absurde și triumful adevărului în fața dezinformării