Proiect: O persoană fizică intrată în insolvenţă pierde dreptul de a-şi folosi banii şi de a-şi vinde casa

Cererea de intrare în insolvență, depusă de o persoană fizică, atrage după sine limitarea dreptului de a dispune asupra sumelor aflate în propriile conturi și interdicția vânzării de bunuri mobile și/sau imobile deținute, reiese din proiectul normelor de aplicare a Legii insolvenței persoanelor fizice publicat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. (ANPC).
Iulian Tudor
09 sept. 2015, 12:54
Proiect: O persoană fizică intrată în insolvenţă pierde dreptul de a-şi folosi banii şi de a-şi vinde casa

Actul normativ are ca scop, printre altele, stabilirea procedurii administrative pe bază de plan de rambursare a datoriilor, clarificarea unor aspecte privind evaluarea bunurilor, stabilirea procedurii judiciare de insolvență prin lichidarea activelor debitorului, organizarea și funcționarea comisiei de insolvență la nivel central și teritorial, se arată în proiect.

Procedura administrativă pe bază de plan de rambursare a datoriilor presupune depunerea unei cereri de deschidere a procedurii de către debitorul în cauză, care, însă, trebuie să facă dovada notificării creditorilor cu privire la acest demers. Concomitent cu această notificare, și administratorul procedurii va notifica băncile la care debitorul are deschise conturi referitor la deschiderea procedurii și la măsurile stabilite cu privire la conturile bancare deschise pe numele debitorului, precum limitarea dreptului de dispoziție al debitorului asupra sumelor găsite în respectivele conturi, modalitatea de utilizare a sumelor, destinația lor, sau orice alt aspect similar, se menționează în proiect.

Proiect de lege. Reguli dure şi sancţiuni pentru bănci. Cum vrea ANPC să protejeze clienţii bancari

În plus, în perioada dintre notificarea creditorilor și data emiterii deciziei de admitere în principiu a cererii de deschidere a procedurii insolvenței, sau, după caz, data la care respingerea cererii de deschidere a procedurii insolvenței rămâne definitivă, orice act de executare silită se suspendă, creditorii putând înainta debitorului măsuri de natură a ameliora situația acestuia, măsuri ce trebuie acceptate în mod expres de către debitor.

„Măsurile provizorii ce pot fi impuse de comisia de insolvență au rolul de a conserva averea debitorului cu privire la care s-a emis o decizie de admitere în principiu a cererii de deschidere a procedurii insolvenței pe bază de plan de rambursare a datoriilor, și de a permite trecerea efectivă la fazele ulterioare ale procedurii. Măsurile provizorii pot include, dar nu vor fi limitate la, restricționarea accesului debitorului la conturile bancare și la instrumentele de plată atașate acestora, restricționarea accesului debitorului la platformele de internet banking, comunicarea de instrucțiuni către instituțiile de credit la care debitorul are conturi deschise cu privire la modul cum se vor desfășura tranzacțiile pe cont ca urmare a aplicării prevederilor Legii, interdicția vânzării de bunuri mobile și/sau imobile și înscrierea interdicției în registrele de publicitate”, se subliniază în document.

În schimb, debitorul va fi protejat de riscul valutar, având în vedere că, potrivit proiectului, creanțele exprimate sau consolidate în valută vor fi înregistrate în tabelul preliminar la valoarea lor în lei, la cursul Băncii Naționale a României de la data deschiderii procedurii insolvenței.

În ceea ce privește planul de rambursare, acesta ‘va fi întocmit astfel încât să aibă în vedere perspectivele de redresare în raport cu posibilitățile și circumstanțele aplicabile debitorului și cu mijloacele financiare disponibile sau a căror realizare este rezonabil posibilă, se precizează în actul normativ.

Conform documentului, „în situația în care prin planul de rambursare se stabilește că imobilul locuință a familiei urmează să fie valorificat pentru acoperirea pasivului iar modalitatea de valorificare este darea în plată, comisia de insolvență stabilește cuantumul chiriei în condițiile pieței”.

Proiectul de act normativ este supus dezbaterii publice până în data de 17 septembrie 2015.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O regulă des încălcată de români. Amenzile s-au mărit considerabil
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
StirileBZI
Bani în plus, pe lângă pensie, pentru acești seniori! Ce măsură va lua Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei