Proiect: Perioada în care deţinuţii pot învăţa o meserie creşte de la 9 la 12 luni

Deţinuţii care mai au de executat 12 luni din pedeapsă, dar nu mai puţin de 3 luni, ar putea urma un program de formare profesională organizat de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, potrivit unui proiect de lege care creşte de la 9 la 12 luni perioada în care deţinuţii pot învăţa o meserie.
Filip Stan
07 apr. 2017, 11:49
Proiect: Perioada în care deţinuţii pot învăţa o meserie creşte de la 9 la 12 luni

„Persoanele private de libertate care mai au de executat cel mult 12 luni, dar nu mai puţin de trei luni, până la ultima zi de executare a pedepsei ori a măsuri educative sau până la data la care sunt propozabile pentru liberare condiţionată ori pentru înlocuirea internării cu măsura asistării zilnice, pot urma un program de formare profesională organizat de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cheltuielile necesare formării fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj”, potrivit unui proiect pentru modificarea alineatului 4 al articolului 66 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, depus la Senat.

Modificarea propusă vizează creşterea perioadei în care deţinuţii pot urma un curs de formare până la ultima zi de executare, de la nouă luni la un an, dar nu mai puţin de 3 luni – durata minimă a unui curs de calificare.

Iniţiatorii susţin că în cursul unui an calendaristic se pot obţine documentele necesare înscrierii deţinuţilor la cursuri de formare profesională, în ciuda istoricului personal de abandon şcolar, asistenţă socială, deprofesionalizare şi şomaj, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.

Proiectul de lege oferă posibilitatea de a învăţa o meserie şi persoanelor care se află în executarea unei măsuri educative, precum şi în situaţiile în care persoanele au vocaţia liberării condiţionate sau în cazul înlocuirii mărurii internării cu măsura asistării zilnice.

Raportul final din proiectul „Reintegrarea deţinuţilor pe piaţa muncii din România finanţat de Fondul Social European şi derulat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare”, recomandă ca actuală limită de 9 luni în care deţinuţii pot urma cursuri să fie abandonată, se menţionează în expunerea de motive.

“Deţinuţii ar trebui să poată urma cursuri de calificare pe toată durata detenţiei. În acest mod, ei vor putea urma mai multe cursuri de calificare, iar perspectivele de angajare vor creşte”, se arată în raport.

Riscul deprofesionalizării ar putea fi diminuat dacă deţinuţii ar putea practica meseriile pentru care au fost calificaţi, în penitenciar sau în afara lui, încă din timpul detenţiei, precizează raportul citat.

“Totodată, deţinuţii din regimul deschis care îşi manifestă dorinţa ar putea fi consideraţi şi, în consecinţă, să se bucure de toate drepturile ce decurg din această calitate. Pentru a evita orice conflict între exigenţele de siguranţă a deţinerii, tratament şi ieşirea la muncă în comunitate, se recomandă ca administraţia penitenciarlui să emită un aviz înainte ca deţinutul să primească această calitate”, se recomandă în raportul invocat de iniţiatorii proiectului.

Proiectul de lege a fost depus de preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea şi de Oana Florea – deputat PSD.

Senatul prima cameră sesizată.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Dispozitivele medicale din China, un pericol
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
România își reafirmă susținerea față de Ucraina, la trei ani de conflict
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!