Proiect: Perioada în care deţinuţii pot învăţa o meserie creşte de la 9 la 12 luni

Deţinuţii care mai au de executat 12 luni din pedeapsă, dar nu mai puţin de 3 luni, ar putea urma un program de formare profesională organizat de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, potrivit unui proiect de lege care creşte de la 9 la 12 luni perioada în care deţinuţii pot învăţa o meserie.
Filip Stan
07 apr. 2017, 11:49
Proiect: Perioada în care deţinuţii pot învăţa o meserie creşte de la 9 la 12 luni

„Persoanele private de libertate care mai au de executat cel mult 12 luni, dar nu mai puţin de trei luni, până la ultima zi de executare a pedepsei ori a măsuri educative sau până la data la care sunt propozabile pentru liberare condiţionată ori pentru înlocuirea internării cu măsura asistării zilnice, pot urma un program de formare profesională organizat de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cheltuielile necesare formării fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj”, potrivit unui proiect pentru modificarea alineatului 4 al articolului 66 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, depus la Senat.

Modificarea propusă vizează creşterea perioadei în care deţinuţii pot urma un curs de formare până la ultima zi de executare, de la nouă luni la un an, dar nu mai puţin de 3 luni – durata minimă a unui curs de calificare.

Iniţiatorii susţin că în cursul unui an calendaristic se pot obţine documentele necesare înscrierii deţinuţilor la cursuri de formare profesională, în ciuda istoricului personal de abandon şcolar, asistenţă socială, deprofesionalizare şi şomaj, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.

Proiectul de lege oferă posibilitatea de a învăţa o meserie şi persoanelor care se află în executarea unei măsuri educative, precum şi în situaţiile în care persoanele au vocaţia liberării condiţionate sau în cazul înlocuirii mărurii internării cu măsura asistării zilnice.

Raportul final din proiectul „Reintegrarea deţinuţilor pe piaţa muncii din România finanţat de Fondul Social European şi derulat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare”, recomandă ca actuală limită de 9 luni în care deţinuţii pot urma cursuri să fie abandonată, se menţionează în expunerea de motive.

“Deţinuţii ar trebui să poată urma cursuri de calificare pe toată durata detenţiei. În acest mod, ei vor putea urma mai multe cursuri de calificare, iar perspectivele de angajare vor creşte”, se arată în raport.

Riscul deprofesionalizării ar putea fi diminuat dacă deţinuţii ar putea practica meseriile pentru care au fost calificaţi, în penitenciar sau în afara lui, încă din timpul detenţiei, precizează raportul citat.

“Totodată, deţinuţii din regimul deschis care îşi manifestă dorinţa ar putea fi consideraţi şi, în consecinţă, să se bucure de toate drepturile ce decurg din această calitate. Pentru a evita orice conflict între exigenţele de siguranţă a deţinerii, tratament şi ieşirea la muncă în comunitate, se recomandă ca administraţia penitenciarlui să emită un aviz înainte ca deţinutul să primească această calitate”, se recomandă în raportul invocat de iniţiatorii proiectului.

Proiectul de lege a fost depus de preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea şi de Oana Florea – deputat PSD.

Senatul prima cameră sesizată.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ipostaza neplăcută în care Loredana Groza a pus-o pe Simona Halep. „Mi se pare un gest foarte urât”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Pensionarii care ar putea primi până la 3.000 de lei. Se dau în tranșe
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
StirileBZI
Amendă de până 2.000 de lei pentru șoferi! Ce nu ai voie să faci pe geamul mașinii
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
România continuă să conducă Europa la capitolul decese în accidente rutiere în 2024
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
INXS: există exces în rock de senzație? Da. Michael Hutchence.