Proiect pilot în Bucureşti privind reducerea poluării atmosferice, finanţat de Uniunea Europeană

Comisia Europeană a aprobat miercuri finanţarea a şase proiecte pentru România cu 4,9 milioane de euro în cadrul programului LIFE+, fondul pentru mediu al UE, informează un comunicat al CE. În total s-a aprobat finanţarea a 225 de noi proiecte din toate statele membre, cu 282,6 milioane de euro.
Cristina Dinu
30 apr. 2014, 16:32
Proiect pilot în Bucureşti privind reducerea poluării atmosferice, finanţat de Uniunea Europeană

Primul dintre aceste proiecte, cu o cofinanţare de 0,5 milioane de euro, este al Primăriei Bucureşti şi a fost aprobat în cadrul componentei ‘Politică şi guvernanţă în materie de mediu’ a programului LIFE+. Obiectivul principal al proiectului este demonstrarea unor metode specifice pentru coagularea particulelor de praf în zonele urbane prin intermediul unor agenţi de coagulare a prafului, reducând particulele în suspensie (PM10), scrie Agerpres.

Proiectul pilot va fi desfăşurat în întreg Bucureştiul, unde pe bulevardele şi străzile cu trafic intens vor fi împrăştiaţi agenţi diferiţi, unul pe bază de acetat de magneziu şi de calciu, altul pe baza unei soluţii realizate exclusiv din compuşi naturali. Proiectul va sprijini confirmarea unor variabile – precum rezistenţa la îngheţ-dezgheţ, datele privind traficul – şi parametrilor optimi pentru determinarea agentului de coagulare a prafului cel mai potrivit pentru Bucureşti.

Alte patru proiecte vor beneficia de o alocare totală de 4,1 milioane de euro, în cadrul componentei LFE+ ‘Natură şi biodiversitate’. Primul dintre acestea este ‘Wolflife’, derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea, care are ca obiectiv global menţinerea unei populaţii viabile de lupi în Munţii Carpaţi. Zona vizată de proiect constă în partea centrală şi de sud a Carpaţilor Orientali, care cuprinde 18 situri din reţeaua Natura 2000 în care lupii sunt protejaţi. Datele obţinute în cursul proiectului vor constitui punctul de plecare pentru elaborarea unui plan de acţiune eficace pentru menţinerea unei populaţii viabile de lupi, menţionează CE în prezentarea proiectului.

Un alt proiect este ‘LIFE+ReHabHu’, al Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara, care îşi propune restabilirea unui statut de conservare favorabil pentru noi tipuri de habitat natural din Munţii Poiana Ruscă, respectiv pădurile de fag, de stejar-carpen şi de Tilio-Acerion. Aceste habitate s-au degradat în principal din cauza exploatării la scară mare a resurselor minerale.

Proiectul ‘Life for Bear’, al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti, vizează protejarea întregii populaţii de urşi din regiunea carpatică din România, care reprezintă aproximativ 35% din numărul total al urşilor bruni din Europa. Aria vizată de proiect cuprinde aproximativ 30% din suprafaţa totală a României, iar obiectivele sale principale sunt actualizarea planului de gestionare a populaţiei de urşi bruni, consolidarea statutului de conservare a speciilor şi desfăşurarea unor activităţi specifice pentru a reduce incidentele implicând oameni şi urşi.

Un alt proiect este aprobat este derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş şi vizează conservarea habitatului de tip ‘peşteri care nu sunt deschise publicului’ din parcul naţional situat în vestul României, precum şi protejarea faunei care trăieşte în acest habitat. În primul rând, se are în vedere reabilitarea a 110 peşteri închise publicului care în prezent se află într-o stare de degradare şi sunt poluate, conservarea a 14 specii de liliac şi elaborarea de bune practici pentru gestionarea habitatului în cauză.

Nu în ultimul rând, în dimensiunea ‘Informare şi comunicare’ a LIFE+ a fost aprobat un proiect al Asociaţiei ECOTIC care îşi propune să sensibilizeze opinia publică privind chestiunile de mediu legate de fabricarea şi utilizarea echipamentelor electrice şi electronice, precum şi de gestionarea deşeurilor rezultate. De asemenea, proiectul cu o finanţare europeană de 0,4 milioane de euro, vizează promovarea energiei verzi, punând un accent special pe gospodăriile şi elevii din România.

‘Cele mai recente proiecte transmise vor reprezenta o contribuţie esenţială la menţinerea, conservarea şi consolidarea capitalului natural al Europei şi vor sprijini totodată o creştere durabilă graţie investiţiilor într-o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon şi eficientă din punctul de vedere al resurselor. Succesul larg recunoscut al programului LIFE+ şi al proiectelor sale a dus recent la adoptarea unui nou Regulament LIFE pentru mediu şi politici climatice pentru perioada 2014-2020, care va beneficia de un buget majorat’, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, citat într-un comunicat al CE.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Apa îmbuteliată din România, printre cele mai scumpe din Europa
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'