Proiect: Preşedintele şi Ministrul Justiţiei, excluşi din procedurile de numire a conducerii ICCJ şi a procurorilor-şefi

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a depus la Camera Deputaților un proiect de lege prin care propune excluderea din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție și a procurorilor-șefi a șefului statului și a ministrului Justiției.
Iulian Tudor
07 apr. 2016, 08:26
Proiect: Preşedintele şi Ministrul Justiţiei, excluşi din procedurile de numire a conducerii ICCJ şi a procurorilor-şefi

Călin Popescu-Tăriceanu propune modificarea Statutului judecătorilor și procurorilor, în sensul ca în funcțiile de conducere să nu mai fie implicat factorul politic: președintele țării și ministrul Justiției, potrivit Agerpres.

Înalta Curte de Casație și Justiție își numește, dintre judecătorii care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani, președintele, vicepreședintele, președinții de secții„, prevede proiectul lui Tăriceanu.

Potrivit acestuia, revocarea din funcție a președintelui, vicepreședintelui sau a președinților de secții se face de către ÎCCJ care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituției.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii-șefi de secții ai acestor Parchete, precum și procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Consiliul Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată„, mai prevede proiectul de lege.

Conform propunerii, revocarea acestora se face tot de către CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

În expunerea de motive a proiectului se arată că „în spațiul public și nu numai în România, în toată lumea, se desfășoară o dezbatere legată de modalitățile cele mai potrivite pentru a asigura independența justiției și pentru a scoate actul de justiție de sub influența prea mare a factorului politic„.

În momentul de față legea prevede că președintele, vicepreședinții și președinții de secții ai ÎCCJ sunt numiți de către președintele României la propunerea CSM, iar propunerea lui Tăriceanu este ca aceste numiri să țină numai de instanța supremă, care să își aleagă din rândul ei, „fără niciun fel de intervenție politică din afară”, conducerea.

Potrivit lui Tăriceanu, procurorii-șefi sunt numiți acum de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM, iar propunerea sa este ca aceștia să fie numiți numai de CSM.

Această modificare a legii înseamnă schimbarea mecanismului prin scoaterea completă din procedura de numire a factorului politic. Lăsăm astfel CSM să-și îndeplinească mandatul pentru care a fost înființat. Cred că această propunere este de natură să întărească încrederea în aceste instituții, să întărească sentimentul, percepția și faptul în sine, realitatea de independență a Justiției, scoaterea de sub orice incidență a decidenților politici în privința acestor numiri, în așa fel încât progresele care s-au făcut până acum să fie consolidate, întărite și sigur că anumite slăbiciuni care se constată în moment să fie pe cât posibil îndepărtate„, a explicat Tăriceanu în expunerea de motive.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Camera Deputaților până pe 3 mai, după care intră în procedură parlamentară.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalii republicani cer demisia lui Joe Biden după retragerea sa din cursa pentru realegere
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'