Draftul actului normativ, elaborat pornind de la un proiect lansat de CNCD, va fi discutat de către parlamentari începând de săptămâna viitoare.
Parteneriatele civile pot fi încheiate între persoane de același sex, dar și de către persoane de sex diferit, se arată în draftul obţinut de Hotnews.
Reglementările propuse vin ca urmare a deciziei Curții Constituționale în cazul Coman-Hamilton, care practic obligă legiuitorul să ofere recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și obligațiilor persoanelor de același sex care formează un cuplu. CCR a decis că „un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual”, se arată în documentul CCR. În acest sens, Curtea precizează totodată că „persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare”.
De asemenea, în cazul persoanelor de sex diferit care nu optează pentru căsătorie se acoperă sfera reglementării drepturilor patrimoniale.
Totodată se propune o soluție în cazul căsătoriilor între persoane de același sex, încheiate în străinătate. Mai exact, potrivit proiectului de lege, acestea beneficiază de totalitatea drepturilor și obligațiilor pe care le au cuplurile de același sex care au încheiat un parteneriat civil în România.