Proiect: Programele de imunizare, HIV şi TBC rămân la MS, oncologia şi diabetul, la CNAS

Ministerul Sănătăţii îşi asumă derularea şi finanţarea programelor naţionale de sănătate care au drept scop prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile printre care HIV şi TBC, iar CNAS, pe cele curative, cum ar fi cele pentru cancer şi diabet, potrivit unui proiect de HG.
Romania TV
05 mart. 2013, 20:23
Proiect: Programele de imunizare, HIV şi TBC rămân la MS, oncologia şi diabetul, la CNAS

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS) a fost lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern privind asigurarea cadrului legislativ pentru derularea programelor naţionale de sănătate pentru perioada 2013-2014.

Astfel, ministerul îşi asumă derularea şi finanţarea programelor naţionale de sănătate de sănătate publică care au drept scop prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile prin: programul naţional de imunizare; programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile (boli transmisibile prioritare, infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală); programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV; programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei; programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a utilizării antibioticelor şi a antibioticorezistenţei.

De asemenea, MS va finanţa programele pentru prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor netransmisibile prin: programul naţional de depistarea precoce activă a cancerului de col uterin; programul naţional de sănătate mintală; programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană; programul naţional de boli endocrine. Tot MS va finanţa promovarea sănătăţii şi a unui stil de viaţă sănătos şi va monitoriza factorii determinanţi din mediul de viaţă şi muncă şi programul privind asigurarea unor servicii de sănătate publică specifice în cadrul programului naţional de hematologie şi securitate transfuzională şi a celui de sănătate a femeii şi copilului.

Din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor fi finanţate programele naţionale de sănătate curative care au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătăţii publice, respectiv: programul naţional de boli cardiovasculare; programul naţional de oncologie; programul naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive); programul naţional de diabet zaharat; programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare; programul naţional de sănătate mintală; programul naţional de boli endocrine; programul naţional de ortopedie; programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană; programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică; programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice; programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă.

Proiectul de act normativ reglementează şi implementarea unui sistem adecvat de management al programelor naţionale de sănătate, prin intermediul unităţilor de asistenţă tehnică şi management al programelor naţionale. În acest sens, prin ordin al ministrului sănătăţii, în cadrul instituţiilor publice din subordinea MS se vor înfiinţa structuri organizatorice fără personalitate juridică, dar cu atribuţii în asigurarea activităţilor de asistenţă tehnică şi management ale programelor naţionale de sănătate.

Totodată, Ministerul Sănătăţii, prin unitatea de achiziţii publice centralizată, va organiza licitaţii la nivel naţional pentru achiziţia unor bunuri şi servicii necesare implementării programelor naţionale de sănătate şi va reglementa obligaţiilor furnizorilor aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru derularea programelor naţionale de sănătate cu scop curativ, precum şi a sancţiunilor ce se pot aplica, în în cazul nerespectării legislaţiei.

Programele naţionale de sănătate publică se finanţează de la bugetul Ministerului Sănătăţii, din bugetul de stat şi din venituri proprii, precum şi din alte surse, inclusiv din donaţii şi sponsorizări, în condiţiile legii, se arată în proiect.

În privinţa programelor naţionale de sănătate curative, acestea se finanţează de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, precum şi din alte surse, inclusiv din donaţii şi sponsorizări, în condiţiile legii.

„În anul 2013, finanţarea programelor naţionale de sănătate se realizează inclusiv din transferuri de la bugetul de stat şi din venituri proprii, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru: achitarea obligaţiilor de plată înregistrate în limita creditelor de angajament aprobate pentru programele naţionale de sănătate a căror finanţare se asigură până la data de 31 martie 2013, inclusiv, prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate; achitarea obligaţiilor de plată înregistrate în limita creditelor de angajament aprobate pentru Programul naţional de boli transmisibile a cărui finanţare se asigură până la data de 31 martie 2013, inclusiv, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, se precizează în proiect.

Sumele alocate în 2013 şi 2014 pentru implementarea programelor naţionale de sănătate se utilizează pentru realizarea obiectivelor şi activităţilor desfăşurate în aceşti ani, cât şi pentru stingerea obligaţiilor de plată înregistrate până la 31 decembrie a anului precedent şi rămase neachitate până la aceeaşi dată a anului următor.

Proiectul de act normativ mai prevede respectarea dreptului asiguraţilor de a-şi alege farmacia care derulează programele naţionale de sănătate, conform prevederilor legale în vigoare.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București