Proiect PSD de modificare a Statului poliţiştilor. Noi condiţii de compensare a chiriei

Patru parlamentari PSD propun modificarea Statutului poliţistului, astfel încât acesta să menţioneze riscurile la adresa poliţiştilor şi a familiilor lor, dar să prevadă şi că acţiunilor acestora, în exercitarea funcţiei publice, li se aplică ”principiul prezumţiei de legalitate”, iar ”dovada contrară poate fi realizată doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri”.
Romania TV
08 mai 2020, 04:54
Proiect PSD de modificare a Statului poliţiştilor. Noi condiţii de compensare a chiriei

De asemenea, conform proiectului, polițiștii vor putea beneficia, în anumite condiții, de compensație pentru chirie de până la 50% din salariul de bază pentru locuințe  închiriate pe o rază de 35 de kilometri faţă de localitatea în care îşi desfăşoară activitatea. Conform propunerii, programul de lucru al poliţiştilor ar urma să fie discutat şi cu organizaţiile sindicale reprezentative la nivelul MAI. Argumentele iniţiatorilor sunt scăderea nivelului autorităţii poliţiştilor şi creşterea nivelului conduitei sfidătoare la adresa acestora, mai ales în contextul epidemiei de coronavirus.

Citește și: Viorel Cataramă a mers în focar pentru a se infecta cu coronavirus: „Sunt acasă, izolat, nu intru în contact cu nicio persoană”

Iniţiatori sunt parlamentari social-democraţi: senatorii Niculae Bădălău, şi Paul Stănescu şi deputaţii Florin Iordache şi Alfred Simonis.

Argumentele lor în favoarea iniţiativei legislative sunt „nivelul în scădere al autorităţii poliţiştilor în spaţiul public, al încrederii şi respectului arătat de resortisanţi”, dar şi nivelul în creştere al „conduitei sfidătoare, provocatoare şi chiar a celei care ajunge la nivelul ultrajului” mai ales în contextul excepţional generat de „epidemia de coronavirus.

Dacă în varianta în vigoare a Statutului poliţistului acesta este funcţionar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului, iar statutul special este conferit de îndatoririle şi riscurile deosebite, de portul de armă şi de celelalte diferenţieri prevăzute în statut, la propunerea celor patru parlamentar,i poliţistul devine „funcţionar public civil, cu statut special, învestit cu exerciţiul autorităţii publice, care poartă, de regulă, armament şi uniformă şi exercită atribuţii stabilite în competenţa Poliţiei Române sau a celorlalte structuri militarizate ale MAI”.

„Statutul special este conferit de natura şi condiţiile speciale de înreplinire a atribuţiilor de serviciu, de riscurile misiunilor îndeplinite, care pot afecta viaţa şi integritatea fizică şi psihică a poliţistului, siguranţa sa şi a familiei sale, de obligaţiile, îndatoririle, restrângerea exerciţiului unor drepturi fundamentale şi incompatibilităţile specifice”, propun iniţiatorii.

Conform unui alt alineat, „sunt prezumate a fi realizate în mod legal toate activităţile exercitate de poliţist în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor şi atribuţiilor de serviciu, precum şi actele prin care acestea sunt constatate”, iar „dovada contrară poate fi realizată doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri”.

Alineatul referitor la delegare, care în varianta aflată în vigoare prevede că „Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice într-o perioadă de 12 luni. Delegarea pe o perioadă mai mare de 60 de zile calendaristice într-o perioadă de 12 luni se poate dispune numai cu acordul scris al poliţistul”, a fost şi el completat cu menţiunea că „pe perioada delegării, poliţistul îşi păstrează funcţia şi drepturile băneşti corespunzătoare acesteia, având dreptul la plata sporurilor/compensaţiilor/indemnizaţiilor corespunzător noului loc de muncă, sarcinilor încredinţate, timp de muncă, precum şi cheltuielilor de transport, cazare, indemnizaţie de delgare, în condiţiile legii„.

Dacă în prezent una dintre condiţiile pentru ca un agent de poliţie care a absolvit studii superioare să poată participa la concursul pentru ocuparea unui post de execuţie vacant de ofiţer este ca acesta să nu fie cercetat disciplinar sau să nu se afle sub efectul unei sancţiuni disciplinare, în varianta propusă de cei patru parlamentari social-democraţi, acesta nu trebuie să se afle sub efectul unei sancţiuni disciplinare, iar în cazul în care este în curs de cercetare, la cererea sa scrisă, cercetarea va trebui finalizată până la data limită pentru analiza dosarelor de candidat.

În ceea ce priveşte locuinţele acordate poliţiştilor, legislaţia actuală prevede că, dacă sunt numiţi în prima funţie sau sunt mutaţi în altă loclaitate decât cea de domiciliu şi nu li se poate asigura cazare corespunzătoare, beneficiază de compensaţie pentru chirie de până la 50% din salariul de bază, iar în cazul în care sunt numiţi sau mutaţi în localitatea de domiciliu şi poliţistul sau soţul/soţia nu deţin o locuinţă proprietate personală şi nici nu i se poate asigura un spaţiu de locuit corespunzător, poate beneficia de acelaşi nivel al compensaţiei lunare pentru chirie „în cazuri justificate, pe baza rezultatelor anchetei sociale efectuate de o comisie constituită prin ordin al ministrului afacerilor interne”.

În varianta modificată, condiţia este ca localitatea în care poliţistul este numit sau mutat să fie situată la mai mult de 70 de km distanţă de cea de domiciliu, iar compensaţia de 50% din salariul de bază pentru chirie să i se acorde pentru un imobile aflat în aceeaşi localitate în care îşi desfăşoară activitatea sau pe o rază de 35 de kilometri. Aceeaşi opţiune, referitoare la închirierea unui imobil situat pe o rază de 35 de km faţă de localitatea în care îşi desfăşoară activitatea şi îşi are domiciliul, este valabilă şi în cazul în care nu deţine – el sau soţul/soţia – o locuinţă proprietate personală şi nici nu îi poate fi asigurată o cazare corespunzătoare.

O altă modificare propusă este şi cea conform căreia programul de lucru, formele de organizare a acestuia şi acordarea repausului săptămânal se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor şi a organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel MAI, noutatea fiind obligativitatea consultării organizaţiilor sindicale.

Printr-un articol nou introdus, aceleaşi prevederi ar urma să se aplice şi personalului Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului general pentru imigrări, Direcţiei generale de informaţii şi protecţie internă, Direcţiei Generale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale Antidrog, Agenţiei Naţionale împotriva traficului de persoane, Centrului naţional SIS, Academiei de poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Institutului de studii pentru ordine publică, Oficiului responsabilului pentru protecţia datelor personale, unităţilor din aparatul central al MAI şi subordonate acestora.

Iniţiativa a fost trimisă în 5 mai pentru avize la Consiliul Economic şi Social, la Consiliul Legislativ şi la Guvern.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Verdict oficial pentru Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Patru zodii primesc un cadou special pe 5 februarie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Stop la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot cash de la bancomate. Dispar aceste ATM-uri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Sprijinul Polonezilor pentru Asistența Militară oferită Ucrainei Scade
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol