Proiectul de lege pentru completarea alineatului (3) al articolului 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal propune ca „livrarea de lemn de foc către persoanele fizice” să fie încadrată în cota redusă de TVA de 5%, iniţiativa legislativă fiind susţinută de 22 de parlamentari PNL.
„O pondere importantă din locuinţele rurale din România continuă să asigure încălzirea, pe perioada anotimpului rece, preponderent cu ajutorul sobelor, prin arderea lemnului şi cărbunilor. Această formă de încălzire a locuinţei este specifică zonelor rurale, slab dezvoltate, unde veniturile familiilor sunt extrem de modeste”, afirmă iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.
Parlamentarii PNL spun că „(…), numai în ultimii trei ani preţul final al lemnului de foc a înregistrat creşteri foarte mari, ajungând până la dublarea acestuia”.
Asupra lemnului de foc se aplică o cotă standard de TVA de 19%, ceea ce contribuie la creşterea preţului final al lemnului, în timp ce firmele care exploatează masă lemnoasă beneficiază de „un ansamblu” de deductibilităţi fiscale, explică iniţiatorii în expunerea de motive.
„Ne aflăm într-o, astfel, într-o situaţie absurdă, în care persoanele juridice care exploatează masa lemnoasă pentru prelucrare sau pentru construcţii beneficiază de un ansamblu de facilităţi şi deductibilităţi fiscale, în vreme ce persoanele nevoiaşe, care îşi încălzesc locuinţa cu lemn de calitate inferioară plătesc cota standard de TVA de 19%”, spun liberalii, precizând că propunerea legislativă depusă la Senat „este mai degrabă o măsură cu caracter social”.