Studenţii de la frecvenţă redusă sau cei de la distanţă ar putea avea reducere la transport

Transport redus cu 90% pentru studenți și vârsta beneficiarilor majorată până la 30 de ani –sunt măsuri din noua lege a învățământului superior, cu aplicare din septembrie, impactul financiar este de 200 milioane lei pe an. Un proiect de lege vine şi cu alte amendamente.
Filip Stan
02 oct. 2024, 20:48
Studenţii de la frecvenţă redusă sau cei de la distanţă ar putea avea reducere la transport

Studenții beneficiază în prezent de reducere de 90% la călătoria cu trenul, iar vârsta până la care se acordă beneficiarilor această reducere a fost majorată la 30 de ani. O nouă iniţiatovă legislativă vine şi cu alte facilităţi.

„Prin proiectul depus acum, în prima săptămână a anului universitar, doresc să corectăm o nedreptate. Cei de la guvernare s-au gândit să facă economie pe spatele unora dintre studenţi când au scris legile învăţământului şi au oferit dreptul de a beneficia de transport redus doar studenţilor de la frecvenţă. Pe restul – la fără frecvenţă sau la distanţă – i-au privat de acest drept. Dar cum rămâne cu cei care vin de acasă pentru examene sau cu cei care vin la cursuri pentru că îşi doresc să înveţe, deşi nu sunt obligaţi? Să nu uităm că suntem ţara în care o treime dintre familiile tinerilor declară că nu îşi permit să suporte costurile cu facultatea”, declară deputatul Filip Havârneanu.

Taxe mai mari la facultățile din România. Sumele pe care studenții sunt nevoiți să le plătească

Proiectul de lege, depus în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai studenţilor, propune modificarea Legii 199/2023 a învăţământului superior în sensul ca şi studenţii la forme de învăţământ cu frecvenţă redusă şi la distanţă să beneficieze de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transport intern auto, metrou, tren (toate categoriile de trenuri, clasa a II-a) şi naval.

În ultimele luni, parlamentarii USR Silvia Dinică, Andrei Miftode şi Irineu Darău au depus un proiect prin care studenţii să aibă asigurate, de către universităţi, mai multe locuri de practică, iar deputatul  Alin Apostol a iniţiat o propunere legislativă pentru ca elevii, ucenicii şi studenţii care încheie primul contract de muncă să beneficieze, timp de doi ani, de scutire de la plata taxelor.

Bani de la stat pentru elevii şi studenţii care sunt angajați pe perioada vacanţei  

De asemenea, senatoarea Silvia Dinică a depus un proiect prin care studenţii să scape de birocraţie şi să poată cumpăra abonamentele de transport la preţ redus direct de la casa de bilete, fără să mai fie nevoie de decont lunar la facultate.

Alte proiecte au vizat indexarea bursei cu rata inflaţiei, introducerea posibilităţii de a cumula bursa pentru studenţii români de pretutindeni cu bursa de excelenţă olimpică şi cu bursa de performanţă, precum şi accesibilizarea clădirilor şi a suporturilor de curs astfel încât tinerii cu dizabilităţi şi CES (Cerinţe Educaţionale Speciale) să poată urma o facultate.

La începutul anului, s-a oprit creşterea taxelor pentru studenţi, după ce Parlamentul a adoptat proiectul deputatului Filip Havârneanu prin care li se interzice universităţilor să majoreze taxele şcolare pe parcursul ciclului de studii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte