Studenţii de la frecvenţă redusă sau cei de la distanţă ar putea avea reducere la transport

Transport redus cu 90% pentru studenți și vârsta beneficiarilor majorată până la 30 de ani –sunt măsuri din noua lege a învățământului superior, cu aplicare din septembrie, impactul financiar este de 200 milioane lei pe an. Un proiect de lege vine şi cu alte amendamente.
Filip Stan
02 oct. 2024, 20:48
Studenţii de la frecvenţă redusă sau cei de la distanţă ar putea avea reducere la transport

Studenții beneficiază în prezent de reducere de 90% la călătoria cu trenul, iar vârsta până la care se acordă beneficiarilor această reducere a fost majorată la 30 de ani. O nouă iniţiatovă legislativă vine şi cu alte facilităţi.

„Prin proiectul depus acum, în prima săptămână a anului universitar, doresc să corectăm o nedreptate. Cei de la guvernare s-au gândit să facă economie pe spatele unora dintre studenţi când au scris legile învăţământului şi au oferit dreptul de a beneficia de transport redus doar studenţilor de la frecvenţă. Pe restul – la fără frecvenţă sau la distanţă – i-au privat de acest drept. Dar cum rămâne cu cei care vin de acasă pentru examene sau cu cei care vin la cursuri pentru că îşi doresc să înveţe, deşi nu sunt obligaţi? Să nu uităm că suntem ţara în care o treime dintre familiile tinerilor declară că nu îşi permit să suporte costurile cu facultatea”, declară deputatul Filip Havârneanu.

Taxe mai mari la facultățile din România. Sumele pe care studenții sunt nevoiți să le plătească

Proiectul de lege, depus în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai studenţilor, propune modificarea Legii 199/2023 a învăţământului superior în sensul ca şi studenţii la forme de învăţământ cu frecvenţă redusă şi la distanţă să beneficieze de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transport intern auto, metrou, tren (toate categoriile de trenuri, clasa a II-a) şi naval.

În ultimele luni, parlamentarii USR Silvia Dinică, Andrei Miftode şi Irineu Darău au depus un proiect prin care studenţii să aibă asigurate, de către universităţi, mai multe locuri de practică, iar deputatul  Alin Apostol a iniţiat o propunere legislativă pentru ca elevii, ucenicii şi studenţii care încheie primul contract de muncă să beneficieze, timp de doi ani, de scutire de la plata taxelor.

Bani de la stat pentru elevii şi studenţii care sunt angajați pe perioada vacanţei  

De asemenea, senatoarea Silvia Dinică a depus un proiect prin care studenţii să scape de birocraţie şi să poată cumpăra abonamentele de transport la preţ redus direct de la casa de bilete, fără să mai fie nevoie de decont lunar la facultate.

Alte proiecte au vizat indexarea bursei cu rata inflaţiei, introducerea posibilităţii de a cumula bursa pentru studenţii români de pretutindeni cu bursa de excelenţă olimpică şi cu bursa de performanţă, precum şi accesibilizarea clădirilor şi a suporturilor de curs astfel încât tinerii cu dizabilităţi şi CES (Cerinţe Educaţionale Speciale) să poată urma o facultate.

La începutul anului, s-a oprit creşterea taxelor pentru studenţi, după ce Parlamentul a adoptat proiectul deputatului Filip Havârneanu prin care li se interzice universităţilor să majoreze taxele şcolare pe parcursul ciclului de studii.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!