Proiect unic în România. La Oradea s-a testat transportul intraspitalicesc de sânge şi medicamente cu drona

Primăria Oradea a organizat sâmbătă testarea dronei medicale care va transporta probe biologice de la spitale la laboratorul robotizat din Spitalul Judeţean, însă aceasta s-a făcut fără încărcătură.
Filip Stan
22 ian. 2023, 12:22
Proiect unic în România. La Oradea s-a testat transportul intraspitalicesc de sânge şi medicamente cu drona

Autorităţile din Oradea susţin că, mai ales în condiţii de vânt mai puternic, cutia medicală testată în cursul săptămânii nu este cea mai potrivită şi se caută una cu o formă ”mai aerodinamică”.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, distanţa de aproape opt kilometri între Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal a fost parcursă în acest zbor de testare în circa 8 minute. Aparatul de zbor a decolat de pe heliportul unităţii spitaliceşti din str. Gh. Doja şi a aterizat pe clădirea de pe str. Corneliu Coposu.

Demonstraţia live a avut loc în cadrul unui proiect-pilot unic în România, „Drone medicale”, desfăşurat în Oradea. Traseul a fost aprobat în prealabil de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Modelul de dronă folosit este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Ea are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h. Drona folosită în cadrul acestor demonstraţii este doar una de testare, deoarece în funcţie de necesităţile proiectului se va alege modelul cel mai potrivit ca viteză, capacitate de transport, plus alte detalii tehnice.

Un astfel de model de dronă costă aproximativ 60.000 de euro.

Rory Houston, fost pilot militar de F-18 şi drone militare, cu experienţă inclusiv în teatrele de operaţiuni din Afganistan, care este şi cofondatorul şi directorul general al companiei australiene Skyy Network, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect-pilot, a vorbit despre provocările din timpul testărilor.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, explicaţie uluitoare pentru medicii-şpăgari. „E la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi!”

„Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deşi ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătăţit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuşi, drona a fost construită astfel încât să zboară în ciuda vântului puternic. Are o paraşută, precum şi zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgenţă, dacă consideră că nu mai poate să-şi continue zborul”, a explicat Houston.

Prin acest proiect, beneficiarii – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (cu toate locaţiile sale) şi municipiul Oradea – urmăresc să eficientizeze costurile în ceea ce priveşte serviciile medicale oferite, dar şi să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor.

Managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, a evidenţiat avantajele acestui sistem – rapiditate, disponibilitate 24 din 24 de ore, costuri de funcţionare mult reduse faţă de maşini, arătând că nu se va renunţa în viitor la transportul de probe făcut de trei ori pe zi de la Spitalul Judeţean la laboratorul robotizat din Rogerius.

City-managerul Mihai Jurca a explicat ce urmează după această demonstraţie.

„De acum încolo începem să analizăm datele şi să planificăm ceea ce va deveni o operaţiune de zi cu zi, respectiv operarea în condiţii normale, în fiecare zi. Vedem care sunt rezultatele testului, care sunt datele, ce costuri vom avea, pentru că în funcţie de tipul de aeronavă, frecvenţa zborurilor, vom putea calcula ce costuri presupune. Ne uităm şi spre finanţări europene, pentru că, cel mai probabil, am putea să accesăm astfel de finanţări pentru aeronava în sine şi pentru trainingul pe care noi oricum îl avem aici datorită heliportului”, a spus Jurcă.

Dacă se va concretiza acest proiect-pilot, soluţia dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea. Cele patru spitale orăşeneşti din Bihor – Marghita, Aleşd, Salonta şi Beiuş – vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locaţiile proprii, iar acest lucru va însemna eficientizarea actului medical şi economii.

Citeşte şi: Incendiu la Spitalul de Copii din Galați! 90 de persoane, între care 50 de copii, au fost evacuate

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Șase zodii primesc ajutor divin în următoarele 7 zile. Balanțele sunt cele mai avantajate
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Rețetele secrete, doar pentru Ceaușescu. Prăjitura preferată a dictatorului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede