Proiect unic în România. La Oradea s-a testat transportul intraspitalicesc de sânge şi medicamente cu drona

Primăria Oradea a organizat sâmbătă testarea dronei medicale care va transporta probe biologice de la spitale la laboratorul robotizat din Spitalul Judeţean, însă aceasta s-a făcut fără încărcătură.
Filip Stan
22 ian. 2023, 12:22
Proiect unic în România. La Oradea s-a testat transportul intraspitalicesc de sânge şi medicamente cu drona

Autorităţile din Oradea susţin că, mai ales în condiţii de vânt mai puternic, cutia medicală testată în cursul săptămânii nu este cea mai potrivită şi se caută una cu o formă ”mai aerodinamică”.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, distanţa de aproape opt kilometri între Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal a fost parcursă în acest zbor de testare în circa 8 minute. Aparatul de zbor a decolat de pe heliportul unităţii spitaliceşti din str. Gh. Doja şi a aterizat pe clădirea de pe str. Corneliu Coposu.

Demonstraţia live a avut loc în cadrul unui proiect-pilot unic în România, „Drone medicale”, desfăşurat în Oradea. Traseul a fost aprobat în prealabil de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Modelul de dronă folosit este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Ea are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h. Drona folosită în cadrul acestor demonstraţii este doar una de testare, deoarece în funcţie de necesităţile proiectului se va alege modelul cel mai potrivit ca viteză, capacitate de transport, plus alte detalii tehnice.

Un astfel de model de dronă costă aproximativ 60.000 de euro.

Rory Houston, fost pilot militar de F-18 şi drone militare, cu experienţă inclusiv în teatrele de operaţiuni din Afganistan, care este şi cofondatorul şi directorul general al companiei australiene Skyy Network, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect-pilot, a vorbit despre provocările din timpul testărilor.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, explicaţie uluitoare pentru medicii-şpăgari. „E la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi!”

„Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deşi ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătăţit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuşi, drona a fost construită astfel încât să zboară în ciuda vântului puternic. Are o paraşută, precum şi zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgenţă, dacă consideră că nu mai poate să-şi continue zborul”, a explicat Houston.

Prin acest proiect, beneficiarii – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (cu toate locaţiile sale) şi municipiul Oradea – urmăresc să eficientizeze costurile în ceea ce priveşte serviciile medicale oferite, dar şi să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor.

Managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, a evidenţiat avantajele acestui sistem – rapiditate, disponibilitate 24 din 24 de ore, costuri de funcţionare mult reduse faţă de maşini, arătând că nu se va renunţa în viitor la transportul de probe făcut de trei ori pe zi de la Spitalul Judeţean la laboratorul robotizat din Rogerius.

City-managerul Mihai Jurca a explicat ce urmează după această demonstraţie.

„De acum încolo începem să analizăm datele şi să planificăm ceea ce va deveni o operaţiune de zi cu zi, respectiv operarea în condiţii normale, în fiecare zi. Vedem care sunt rezultatele testului, care sunt datele, ce costuri vom avea, pentru că în funcţie de tipul de aeronavă, frecvenţa zborurilor, vom putea calcula ce costuri presupune. Ne uităm şi spre finanţări europene, pentru că, cel mai probabil, am putea să accesăm astfel de finanţări pentru aeronava în sine şi pentru trainingul pe care noi oricum îl avem aici datorită heliportului”, a spus Jurcă.

Dacă se va concretiza acest proiect-pilot, soluţia dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea. Cele patru spitale orăşeneşti din Bihor – Marghita, Aleşd, Salonta şi Beiuş – vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locaţiile proprii, iar acest lucru va însemna eficientizarea actului medical şi economii.

Citeşte şi: Incendiu la Spitalul de Copii din Galați! 90 de persoane, între care 50 de copii, au fost evacuate

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lovitură decisivă pentru Banca Transilvania, ING, BCR, BRD, Raiffeisen și CEC Bank. De acum sunt obligate să facă lucrul acesta. Toți clienții din România trebuie să știe
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Donald Trump poate solicita respingerea cauzei penale privind plățile confidențiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni