Proiectele care schimbă centrul Capitalei, ADOPTATE de CGMB. Zonele vizate şi modificările

Cele șase proiecte de hotărâre care vizează planuri de urbanism pentru zone din centrul Capitalei au fost adoptate, marți, de Consiliului General al Municipiului București, după ce la finele anului trecut fuseseră respinse.
Filip Stan
26 ian. 2016, 21:13
Proiectele care schimbă centrul Capitalei, ADOPTATE de CGMB. Zonele vizate şi modificările

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) care vizează dezvoltarea și modernizarea centrului Bucureștiului a fost reintrodus pe ordinea de zi a ședinței de marți a Consiliului General, la propunerea primarului general interimar Răzvan Sava, care a adresat, luni, un apel consilierilor pentru adoptarea acestui proiect, a informat Biroul de presă al municipalității, prin intermediul unui comunicat.

PIDU cuprinde 62 de proiecte de investiții în Capitală, în valoare de aproximativ 239 de milioane de euro. Zonele vizate sunt Piața Romană la nord, Piața de Flori la sud, Calea Moșilor la est și Calea Griviței la vest.

„PIDU este un proiect care va aduce bani europeni pentru București, care să fie alocați eficient pentru reconfigurarea urbanistică a unor puncte centrale ale Capitalei. Proiectul poate fi finanțat prin POR 2014-2021 cu 129 milioane de euro, la care se adaugă o contribuție de la bugetul de stat în valoare de șapte milioane de euro. Totodată, prin axele de finanțare dedicate monumentelor se pot obține alte 19 milioane de euro, iar alte 84 de milioane de euro se pot asigura prin asocieri de tip parteneriat public-privat”, se arăta în comunicatul Primăriei.

Potrivit sursei citate, avantajele realizării acestui proiect cu bani europeni constau în realizarea a 3.155 noi locuri de parcare, extinderea și modernizarea rețelei de tramvai, creșterea cu 18.095 m2 a suprafeței de spații verzi, realizarea de noi rute pentru bicicliști și de culoare speciale pentru transportul în comun, accesarea a 150 milioane euro fonduri nerambursabile.

Proiectul prevede crearea unui sistem integrat de parcări, încurajarea folosirii mijloacelor de transport alternative — trasee de biciclete şi mijloace ale RATB pe trasee rapide.

Cum modifică proiectele centrul Bucureștiului

1. Planul Urbanistic Zonal PlATA CONSTITUTIEI -ANTIM – B-DUL UNIRII prevede construirea unei parcări subterane cu 988 de locuri în Piața Constituției, dar și transformarea Bulevardul Unirii în zonă pietonală și de loisir, potrivit b365.ro.

Bulevardul Unirii ar urma să devină pietonal în cinci etape:

1. Va fi realizat un parcaj subteran in Piata Constitutiei
2. Partea carosabilă va fi ridicată la același nivel cu trotuarele
3. Pe ambele sensuri se elimina parcarea de lângă trotuar și banda respectivă devine una pentru circulatia masinilor. Concomitent, banda de langa fantani devine pietonala (pe fiecare sens)
4. Traficul se reduce la un fir pe sens și va fi concentrat pe zona de nord față de axul central (inspre Palatul de Justiție). De asemenea, zona pietonală va fi extinsă în partea de sud a bulevardului (unde acum se circulă pe sensul Piața Constituției – Piața Unirii) pentru realizarea unei zone deschise pietonale. Tot în această etapă vor fi amenajate piste duble de biciclete, dar și o zonă ludică și un amfiteatru.
5. Tot bulevardul devine pietonal. Va fi doar o banda pe sens pentru transportul public.

În noua zonă de promenadă de pe Bd. Unirii vor fi amenajate spații pentru târguri spontane și expoziții, dar și un „amfiteatru, destinat odihnei și activităților artistice spontane”. În plus, în capătul dintre Piața Unirii va fi realizat un turn de observație – belvedere.

2. Planul Urbanistic Zonal PARC IZVOR – POD MIHAl VODA prevede construirea unui nou pod peste Dâmbovița și a trei parcări subterane, dar și reamenajarea parcului și realizarea unui amfiteatru.

Podul Mihai Vodă va fi construit între strada Lipscani și Parcul Izvor (în spatele sediului vechi al Primăriei Capitalei). La cele două capete ale podului se vor construi două parcări subterane.

La capătul dinspre Parcul Izvor al Podului Mihai Vodă va fi amenjat un amfiteatru verde, cu gradene. Sub acest amfiteatru va fi amenajată o zonă comercială, iar sub zona comercială o parcare subterană. De asemenea, aleile din Parcul Izvor vor fi modificate, iar în parc va fi realizat un mic lac. VEZI PROIECTUL AICI

3. Planul Urbanistic Zonal PARC SFINTII APOSTOLI – PODUL CALICILOR propune reconstruirea Podul Calicilor, dar și amenajarea unui parc cu spaţiu verde, arbori, alei pentru promenada și trotuare pentru plimbări cu bicicleta în zona Bisericii Domniţa Bălaşa, situată în spatele blocurilor din Piaţa Unirii, lângă Palatul de Justiţie. Sub parc este prevăzută și construirea unei parcări subterane.

Podul Calicilor va traversa râul Dâmboviţa, fiind situat în prelungirea strazilor Sfintii Apostoli pe malul drept si str. Selari pe malul stâng si va fi utilizat exclusiv pentru traficul pietonal si de biciclisti. VEZI PROIECTUL AICI.

4. Planul Urbanistic Zonal PIAȚA CANTACUZINO – PIAȚA LAHOVARY prevede reamenajarea celor două zone din centrul Capitalei și construirea unor parcări subterane.

Astfel, Piaţa Lahovary, care acum este destinată în cea mai mare parte circulaţiei rutiere va fi reamenajată cu spaţiu verde şi mobilier urban. Proiectul municipalităţii îsi propune sa reconfigureze Piata Alexandru Lahovari astfel încat aceasta sa includa si statuia lui Alexandru Lahovari. Mijlocul pieţei va fi înverzit şi amenajat ca spaţiu de loisir şi va fi legat de zonele pietonale de pe marginea pieţei. Traficul rutier nu va fi eliminat, ci doar reorganizat. În plus, vor fi realizate şi mai multe locuri de parcare.

Şi în Piaţa Cantacuzino traficul va fi reorganizat astfel încat sa se realizeze o trecere pietonala între cele doua parcuri din zona, fara eliminarea traficului autovehiculelor. Proiectanţii propun și realizarea unei parcări subterane sub spatiul neconstruit al pietei Cantacuzino. Aceasta va deservi cladirile de locuit adiacente precum si pe vizitatori veniti în interes de afaceri sau pentru petrecerea timpului în parcurile Gradina Icoanei si Ioanid.

5. Planul Urbanistic Zonal RAHOVA – URANUS – PlATA DE FLORI propune accentuarea caracterului de Piață de Flori și construirea unui parcaj subteran cu 360 de locuri sub Piața Rahova și parțial sub Piața de Flori.

În cazul Pieței de Flori „pe lângă funcţiunea de comerţ de flori, se propun funcţiuni de alimentaţie publică şi funcţiuni de servicii cu articole conexe (recipiente flori, ghivece, seminţe, bulbi, îngrăşăminte etc). Din acelaşi motiv de accentuare a brand-ului urban „Piaţa de Flori” este eliminată funcţiunea de piaţă agro-alimentară care se regăsea în aripile dinspre Bd. George Coşbuc ale construcţiei existente a pieţei”, spun arhitecții de la RE-ACT NOW STUDIO, care au realizat proiectul, alături de arhitectul Dorin Ștefan.

Noile construcții vor fi realizate din metal sau lemn, cu închiderile rabatate sau etanșe. De asemenea, arhitecții spun că din punct de vedere economic, pentru ca proiectul să aibă succes, piața ar trebui organizată astfel: 50-60% comerț cu flori, 30-40% alimentație publică, iar 10% altele.

6. Planul Urbanistic Zonal SPATIU PUBLIC SALA PALATULUI prevede construirea unei parcări subterane sub parcul din fața Sălii Palatului și amenajarea unui spațiu public în zona de acces a Sălii.

„Parcarea nordică dispune de circa 500 de locuri și cea sudică de circa 450 de locuri. Pentru parcarea subterană intrarea și ieșirea sunt poziționate de-a lungul străzii Ion Câmpineanu (o bandă de acces), respectiv perpendicular pe strada Știrbei Vodă în dreptul Palatului Regal (două benzi de acces)”, se precizează în proiect.

În fața Sălii Palatului vor fi amenajate zone pentru promenadă și pentru expoziții în aer liber, dar și un spațiu public de odihnă cu o fântână arteziană. De asemenea, în centrul grădinii publice va fi amplasat un amfiteatru.

„La nivel suprateran se va amenaja un parc cu plantatii de gazon si arbusti (pe zonele care se suprapun peste parcajul subteran se permite plantarea de arbusti) si vegetatie inalta (pentru zonele care nu sunt asezate peste parcajul subteran propus). In proximitatea Salii Palatului, de ambele laturi ale Gradinii, terenul va fi amenajat cu plantatii de gazon, stabilizat cu mesh, un tip de material inovativ, care permite circulatia peste spatiul verde, insa nu ii afecteaza calitatea sau integritatea”, se mai precizează în proiect.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Actele de identitate, modificări importante. Se aplică de la 1 martie 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
DNA l-a reținut pe primarul din Sinaia, acuzat de luare de mită și alte infracțiuni
MediaFlux
DONALD TRUMP AMENINȚĂ RUSIA! LOVITURĂ pentru PUTIN privind RĂZBOIUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București