Proiectul bugetului a fost făcut public și va fi analizat vineri, în ședința de guvern. Unde sunt reduceri, care ministere primesc mai mulți bani DOCUMENT

Proiectul Legii bugetului, care stabilește veniturile și cheltuielile statului pentru 2025, a fost făcut public de Ministerul Finanțelor și va fi analizat în ședința de vineri a Executivului.
Irina Dumitrescu
31 ian. 2025, 08:40
Proiectul bugetului a fost făcut public și va fi analizat vineri, în ședința de guvern. Unde sunt reduceri, care ministere primesc mai mulți bani DOCUMENT

UPDATE. Marcel Ciolacu, noi declaraţii despre proiectul de buget: „Finalizăm azi toate procedurile prealabile pentru a adopta mâine, într-o ședință specială de Guvern, bugetul pe anul 2025. Știrea finalizării proiectului de buget a avut ieri efecte imediate. Dobânda la care se împrumută extern România, pe 10 ani, a scăzut rapid. Vor urma și alte efecte pozitive după ce Legea bugetului va trece prin Parlamentul României.
Nu voi intra azi în detaliile bugetului, acest lucru îl va face ministrul Finanțelor după ședința de guvern de mâine. În schimb, atrag atenția asupra unei singure cifre, cea a exporturilor, care crește în acest an cu peste 3%. Acesta va fi primul impact major al integrării noastre depline în spațiul Schengen.
Alt efect important este că am avut o lună ianuarie cu vreme bună; asta a permis constructorilor să lucreze intens pe șantierele de autostrăzi. De aceea, am luat decizia ca bugetul Transporturilor să crească anul acesta față de anul trecut cu aproximativ 20%, iar astfel avem certitudinea că vor fi loturi finalizate chiar în această primăvară.
Săptămâna viitoare, voi discuta cu șefii unor mari fonduri de investiții americane, interesate de țara noastră. Sunt semnale clare că parteneriatul strategic cu Statele Unite intră într-o nouă dimensiune economică, agreată cu președintele Trump la finalul anului trecut.
Atragerea investițiilor străine importante este o prioritate a acestui an. Mă bucur că ieri un concern străin a anunțat relocarea fabricii din Bulgaria în România. Fiecare investitor câștigat este esențial pentru economie.
Aprobăm astăzi și Contractul-cadru ce stabilește detaliile privind condițiile de acordare a serviciilor de sănătate în anul 2025. De asemenea, asigurăm până la finalul anului buna funcționare a Programului Național de îngrijiri paliative. Vorbim de toate formele posibile de îngrijire, la domiciliu, în ambulatoriu sau în regim de spitalizare de zi.”

Proiectul Legii bugetului de stat a fost dat publicității, joi seară, de Ministerul Finanţelor, pe site-ul instituției.

Conform cifrelor din proiect, la venituri este indicată suma de 357.819,4 milioane lei, în timp ce cheltuielile sunt 744.554,8 milioane lei reprezentând credite de angajament şi 500.049,4 milioane lei credite bugetare. În aceste condiții, deficitul este de 142.229,9 milioane lei (142,2 miliarde),

Proiectul prevede reducerea sumelor pe care le primesc ministerele Culturii, Agriculturii şi Afacerilor Externe, precum şi Parlamentul şi Administraţia Prezidenţială, în comparație cu cele de anul trecut, notează news.ro.

Mai mulți bani decât în 2024 ar urma să aibă ministerele Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Transporturilor, Educaţiei şi Muncii, precum și Secretariatul General al Guvernului.

Același proiect stabilește că din taxa pe valoarea adăugată sunt alocați 23.511,4 milioane lei ca sume defalcate pentru bugetele locale, din care: 3.553,3 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor; 15.799,1 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti; 850 milioane lei destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, sumă repartizată pe judeţe astfel: 50% din sumă se repartizează în mod egal tuturor judeţelor, 15% din sumă direct proporţional cu lungimea drumurilor, 35% din sumă invers proporţional cu capacitatea financiară a judeţelor.

proiectLegeBuget2025_30012025

Tot din TVA se alocă 2.371,7 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, pentru finanţarea cheltuielilor aferente funcţionării serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar şi a posturilor de prim ajutor pe plajele cu destinaţie turistică, mai prevede proiectul bugetului.

Citește și Primele POZE cu suspecții din cazul jafului de la muzeul din Olanda. Doi bărbați și o femeie sunt cei care au furat Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări dacice

De asemenea, potrivit sursei citate, în învăţământul particular şi cel confesional, unităţile didactice acreditate vor primi de la bugetul de stat 937,3 milioane lei.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat joi, după Comitetul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că investiţiile şi protejarea puterii de cumpărare a românilor sunt coordonatele principale ale bugetului pentru acest an. Premierul a descris bugetul drept unul prudent, având în vedere o estimare de creştere economică de 2,5 la sută, bazată pe investiţii, agricultură, construcţii, servicii şi creşterea industrială.

În același context, Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că statul se va încadra în ţinta de deficit de 7 la sută din PIB.

Tot ministrul Finanțelor a precizat că bugetul va fi adoptat în guvern sâmbătă, după care proiectul va merge în parlament, vor fi putea fi depuse eventuale amendamente, iar votul va fi dat săptămâna viitoare.

Tanczos Barna a mai spus că proiectul bugetului asigură ”toate sumele necesare pentru plata pensiilor”.

Citește și Marcel Ciolacu modifică Ordonanța trenuleț: „Este o promisiune deja făcută”

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cu ce să cureți chiuveta din bucătărie ca să strălucească. Produsul pe care e musai să-l eviți
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea și Băsescu. Ce au făcut departe de ochii tuturor: I-a dat pe...
Playtech.ro
Ce pensie primeşti dacă ai muncit mai puţin de 10 ani. Calculul exact
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Accident aviatic pe râul Hudson. Miracolul care a uimit lumea
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns