Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, dar şi supleanţii vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără să-şi piardă funcţia.
„Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, isi pot exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor„, prevede proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea unor masuri privind functionarea administratiei publice locale a fost publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
UDMR Satu Mare: Ordonanţa privind aleşii locali este o mizerie
Consilierii locali, judeţeni şi supleanţii îşi vor anunţa opţiunea politică la partidul politic sau la organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte sau la autoritatea deliberativă pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.
Secretarii unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru exprimarea opţiunii politice de către aleşii locali, au obligaţia să comunice situaţia centralizatoare a aleşilor locali la instituţia prefectului.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă, principalele motive ale emiterii actului normativ sunt legate de faptul că, în prezent, la nivelul legislaţiei aplicabile administraţiei publice locale sunt evidenţiate o serie de disfuncţionalităţi care generează dificultăţi în funcţionarea eficientă a autorităţilor publice de la nivel local.
De asemenea, arată sursa citată, actuala legislaţie nu oferă în mod clar şi acoperitor premisele pentru eficientizarea actului administrativ, nerăspunzând astfel în mod real tuturor provocărilor majore şi dificultăţilor cu care se confruntă autorităţile publice locale.
‘Una dintre disfuncţionalităţile generate de legislaţia în vigoare constă în faptul că aceasta nu oferă soluţii legale pentru ‘rupturile politice’ apărute pe parcursul mandatului autorităţilor locale şi pentru remedierea efectelor negative ale acestora asupra continuităţii şi stabilităţii activităţii autorităţilor locale, ceea ce periclitează satisfacerea nevoilor colectivităţilor locale. Actualul context socio-politic, preponderent transformările/modificările produse la nivelul majorităţii politice care a rezultat ca urmare a alegerilor locale din anul 2012, a generat efecte negative asupra funcţionării autorităţilor publice locale. Astfel, autorităţile administraţiei publice locale întâmpină greutăţi în constituirea majorităţilor care să asigure stabilitate politică, urmare a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale, fapt evidenţiat în special de reprezentanţi ai structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale‘, se arată în nota de fundamentare a proiectului publicat spre consultare pe site-ul MDRAP.
Conform documentului, crearea premiselor pentru asigurarea majorităţilor la nivel local este esenţială pentru rezolvarea problemelor comunităţilor locale, în special pentru adoptarea cu rapiditate a măsurilor ce se impun în unităţile administrative-teritoriale afectate de fenomenele extreme manifestate pe parcursul anului 2014; finalizarea proiectelor aflate în derulare din fonduri europene pentru asigurarea ţintei de absorbţie a fondurilor europene 2007-2013 şi a pregătirii planurilor, acţiunilor şi proiectelor locale ce se vor finanţa în perioada de programare 2014-2020.
‘Prezenta ordonanţă de urgenţă promovează soluţii legislative pentru eficientizarea activităţii autorităţilor administraţiei publice locale’, se mai arată în nota de fundamentare a actului normativ.În ceea ce priveşte informarea societăţii civile cu privire la necesitatea elaborării proiectului de act normativ, în nota de fundamentare se precizează că au fost întreprinse demersurile legale prevăzute de Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.