Proiectul de lege a siguranţei naţionale încinge spiritele în Camera Deputaţilor VIDEO

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în plenul Camerei, în contextul dezbaterii legii lui Cezar Preda privind securitatea naţională, că nu doreşte ca serviciile secrete să ajungă să facă "ceea ce făcea, înainte, fosta Securitate".
Romania TV
02 nov. 2011, 13:02
Proiectul de lege a siguranţei naţionale încinge spiritele în Camera Deputaţilor VIDEO

Proiectul de lege a siguranţei naţionale, iniţiat de democrat liberalul Cezar Preda, a fost subiect de dispută în Camera Deputaţilor. PDL a cerut ca legea să fie dezbătută doar în prezenta iniţiatorului, în timp opoziţia e de părere că o temă atât de importantă ar trebui discutată în plen, alături de toţi parlamentarii.

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în plenul Camerei, în contextul dezbaterii legii lui Cezar Preda privind securitatea naţională, că nu doreşte ca serviciile secrete să ajungă să facă „ceea ce făcea, înainte, fosta Securitate”.

„România a devenit o ţară democratică, o ţară modernă! Nu acceptăm niciun pas îndărăt, nu vreau să mai văd în România serviciile secrete să facă ceea ce făcea, înainte, fosta Securitate. Să fie clar! Nu ne jucăm cu astfel de lucruri şi ar trebui şi voi să fiţi conştienţi că lucrurile acestea se pot întoarce într-o bună zi împotriva voastră, a fiecăruia”, le-a spus Tăriceanu deputaţilor prezenţi în plen, citat de MEDIAFAX.

Liderul liberal a făcute aceste precizări după ce a cerut dezbaterea în Camera Deputaţilor a proiectului de lege iniţiat de către Cezar Preda (PDL) privind securitatea naţională, pentru ca documentul să nu fie adoptat tacit.

Tăriceanu a arătat că PNL îşi exprimă disponibilitatea de a participa joi la dezbateri.

Deputaţii au decis, miercuri, cu 193 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 6 abţineri, ca joi, la ora 09.00, Camera Deputaţilor să înceapă dezbaterea în plen a proiectului de lege iniţiat de Cezar Preda privind securitatea naţională.

Lucrările Camerei Deputaţilor au fost suspendate, miercuri, după ce reprezentanţii opoziţiei s-au certat cu preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), nemulţumiţi că acesta nu a permis dezbaterea proiectului de lege iniţiat de Cezar Perda pe tema securităţii naţionale.

Liberalul Ludovic Orban l-a acuzat pe Oltean că a încălcat Regulamentul Camerei. Deputatul PNL a ameninţat că nu pleacă de la tribună până când preşedintele de şedinţă nu începe dezbaterea proiectului lui Preda.

„Să acceptăm un asemenea comportament înseamnă să fim complici la încălcarea democraţiei, să-i lăsăm pe domnii Cezar Preda, Traian Băsescu să legifereze şi să acceptăm ca seuriştii să ne ancheteze direct”, a adăugat Orban.

Refuzul lui Orban de a pleca de la tribună l-a făcut pe Oltean să suspende lucrările Camerei Deputaţilor.

Ulterior, deputaţii au reluat lucrările în plen, cu o nouă dispută între Oltean şi reprezentanţii opoziţiei.

Proiectul de lege iniţiat de Cezar Preda a fost criticat de opoziţie, care doreşte eliminarea unor prevederi care, în opinia reprezentanţilor PSD şi PNL, ar limita drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Singurii care nu au dorit dezbaterea proiectului au fost deputaţii PDL, poziţie exprimată de Mircea Toader.

În absenţa unei dezbateri a proiectului până la 3 noimebrie, acesta va fi adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi va fi trimis Senatului.

Comisiile juridică şi de apărare ale Camerei Deputaţilor nu au reuşit, marţi, pentru a patra oară, din lipsa cvorumului, să discute proiectul iniţiat de Cezar Preda privind securitatea naţională, iar proiectul ar putea fi adoptat tacit în 3 noiembrie, dacă nu va fi dezbătut de plen fără raport.

Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă care prevede că „ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale”, cu unele condiţii, proiectul provocând reacţia opoziţiei, care susţine necesitatea respingerii actului normativ.

Iniţiativa lui Preda vizează modificarea şi completarea unor legi privind securitatea naţională. Unul dintre articolele proiectului menţionează că ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.

Şi foştii miniştrii ai Justiţiei Valeriu Stoica şi Monica Macovei (PDL) au afirmat că nu susţin iniţiativa legislativă a lui Cezar Preda.

SRI apreciază iniţiativa deputatului Cezar Preda de modificare şi completare a unor legi privind securitatea naţională, a declarat şeful Biroului de presă al Serviciului, Sorin Sava, menţionând că noţiunea de organ de cercetare penală specială, folosită în proiect, nu este una nouă.

Directorul SRI, George Maior, a declarat că problema cercetărilor speciale s-a interpretat greşit la nivelul dezbaterii, el precizând că acestea vizează lucrătorii din cadrul SRI, care sunt cetăţeni români militari, iar această competenţă o are orice serviciu de informaţii din UE.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Obiectele interzise în mașină. Iei amendă de 3.000 de lei
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Mariana Moculescu, pe mâna medicilor! A chemat ambulanța de urgență: 'Nu mai pot să mai lupt'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă obligatorie la gunoi pentru români. Amendă 25.000 de lei pe loc. E total interzis oriunde în țară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul