Proiectul ar urma să scutească de la plata acestei taxe pe moștenitori și foști soți care vând imobilele dobândite prin succesiune sau în timpul căsătoriei, respectiv după divorț și partaj.
În prezent, conform Codului Fiscal, vânzarea imobilelor este supusă unui impozit de 3% pe transferul dreptului de proprietate, inclusiv pentru construcțiile și terenurile aferente acestora. Cu toate acestea, deputații propun ca, în cazul unor tranzacții imobiliare specifice, această taxă să fie eliminată. Mai exact, moștenitorii care vând imobilele obținute prin succesiune și foștii soți care înstrăinează imobilele dobândite în timpul căsătoriei, după divorț și încheierea partajului, ar urma să scape de această povară fiscală.
„Impozitul de 3% datorat de contribuabili la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii nu se datorează în cazul imobilelor înstrăinate de către moştenitori (…) precum şi în cazul imobilelor dobândite în timpul căsătoriei, înstrăinate de către soţi, după divorţ şi încheierea partajului”, se arată în propunerea de modificare a Codului Fiscal.
Deputatul care a inițiat proiectul de lege subliniază faptul că măsura are un caracter social, având în vedere că persoanele implicate în astfel de tranzacții imobiliare se află deja în situații financiare dificile.
„Vânzarea imobilului survine, de cele mai multe ori, ca urmare a unei necesităţi stringente – fie pentru acoperirea unor cheltuieli urgente, fie din cauza imposibilităţii de a administra sau întreţine acel imobil”, explică deputații PNL.
Totodată, aceștia consideră că impunerea acestui impozit este „injustă” în contextul în care o persoană care a pierdut un părinte sau care a trecut printr-un divorț ar trebui să fie susținută, nu încărcată suplimentar cu o taxă semnificativă pentru vânzarea unui imobil obținut în aceste condiții.
În cadrul declarațiilor lor, deputații PNL au subliniat că scopul acestei modificări este de a crea un sistem fiscal mai echitabil și mai adaptat realităților sociale. Ei au adăugat că impozitul de 3% a fost inițial conceput pentru a descuraja speculațiile imobiliare și revânzarea rapidă a imobilelor, dar nu se aplică aceleași circumstanțe în cazul moștenitorilor și foștilor soți.
„Cadrul legal care impune această taxă a fost conceput tocmai pentru a descuraja cumpărarea şi revânzarea rapidă a imobilelor în scop speculativ, însă moştenitorii legali şi foştii soţi care înstrăinează un imobil nu se încadrează în această categorie. Este injust ca o persoană care şi-a pierdut un părinte să fie împovărată suplimentar cu un impozit semnificativ pentru simpla transmitere a unui bun dobândit prin succesiune. De asemenea, în cazul partajului după divorţ, aplicarea acestui impozit este inechitabilă”, au explicat deputații, potrivit Pro Tv.
Aceștia au subliniat că modificarea ar contribui, de asemenea, la prevenirea unor eventuale abuzuri și ar stimula un sistem fiscal mai echitabil.
Proiectul legislativ a fost deja depus în Parlament și urmează să fie analizat și dezbătut de autorități. Dacă va trece de toate etapele legislative, acesta ar putea intra în vigoare într-un termen relativ scurt, iar astfel, mii de români care se află într-o situație vulnerabilă, cum ar fi moștenitorii sau foștii soți, ar putea beneficia de o ușurare fiscală semnificativă.