UPDATE: Comisia juridică a decis, luni, să solicite Biroului permanent al Senatului prelungirea termenului de dezbatere a proiectului Legii graţierii, întrucât termenul de adoptare tacită ar expira marţi.
Propunerea a fost trimisă Biroului Permanent al Senatului.
Propunerea va fi supusă la vot în plenul Senatului. Senatorii PNL au propus anterior prelungirea termenului de adoptare, însă propunerea nu a fost supusă la vot.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a prezentat miercurea trecută Comisiei juridice din Senat o simulare privind numărul de deţinuţi care ar urma să iasă din închisoare, luând în calcul fiecare propunere făcută de instituţiile consultate în vederea elaborării legii.
Proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate a fost depus în Parlament la începutul lunii februarie, fiind varianta ministrului Justiției de la acea vreme, Florin Iordache. Proiectul de lege riscă să intre în adoptare tacită, termenul limită fiind 25 aprilie.
Senatorii juriști au avut până în prezent mai multe dezbateri, în comisie, pe marginea legii grațierii colectiver, fără să se ajungă la o concluzie clară. În plus, noul ministru al Justiției, Tudorel Toader, este așteptat să prezinte punctul de vedere al ministerului, pe marginea proiectului de lege, elaborat de predecesorul său, Florin Iordache.
Tudorel Toader cerea, pe 21 martie, senatorilor din Comisia juridică să amâne dezbaterea proiectului de lege privind graţierea, arătând că se pregătesc şi alte măsuri complementare, menite să rezolve problemele din sistemul penitenciar. El susţinea că noul pachet legislativ va fi finalizat în cel mult trei săptămâni.
Secretarul de stat în MJ Sofia Mariana Moţ i-a informat săptămâna trecută pe senatori că pachetul legislativ se află în procedura avizării. Ministrul Justiţiei este aşteptat marţi, la ora 14,00, la Senat, pentru a prezenta pachetul de legi de modificare a codurilor din justiție, inclusiv propunerile privind grațierea colectivă.
Administrația Națională a Penitenciarelor a realizat o simulare privind numărul de persoane care ar urma să iasă din penitenciare, în funcție de propunerile făcute până în prezent. Cele mai multe persoane ar urma să fie grațiate în varianta președintelui comisiei juridice, Şerban Nicolae, respectiv 2.720 de persoane.
Potrivit proiectului de Lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate, propus de Guvern, ar urma să părăsească unităţile de încarcerare 1.190 de persoane.
Cele mai multe persoane ar urma să iasă din penitenciare în varianta de propunere făcută de președintele comisiei juridice, Şerban Nicolae, respectiv 2.720 de persoane. ANP mai menționează că, în această variantă a senatorului PSD, ar ieși din închisoare şi 246 de persoane care au fost condamnate pentru săvârşirea unor fapte de corupţie.