Pensiile speciale, aprobate în Parlament. Ce „AJUSTĂRI” au fost aduse la Comisia de Statut

Proiectul de lege care vizează pensiile speciale ale parlamentarilor  a fost aprobat, marți, în Comisia permanentă privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, întrunită pentru a discuta cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis.
Iulian Tudor
08 sept. 2015, 09:00
Pensiile speciale, aprobate în Parlament. Ce

Comisia de Statut a Parlamentului a finalizat raportul la cererea de reexaminare a proiectului de lege privind indemnizațiile speciale ale parlamentarilor și a adoptat o serie de modificări printre care și aceea că deputații și senatorii care sunt în mandat nu au voie să încaseze pensie specială.

Comisia a mai stabilit că parlamentarii vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, dar cuantumul a rămas acelaşi.

Potrivit președintelui comisiei, Bogdan Niculescu Duvăz, legea privind indemnizațiile parlamentarilor a fost returnată de președintele Klaus Iohannis Parlamentului pentru reexaminare.

Duvăz a explicat că membrii comisiei au adoptat o serie de „mici ajustări” la solicitarea șefului statului, printre care aceea că deputații și senatorii pot încasa indemnizația specială dacă nu sunt în activitatea de parlamentar.

Membrii comisiei nu au acceptat însă propunerea președintelui Klaus Iohannis ca aleșii care au fost declarați incompatibili de ANI să nu primească aceste pensii.

„Au fost o serie de precizări mai degrabă decât chestiuni de fond. S-a stabilit că deputații și senatorii pot încasa această indemnizație la momentul în care se alcătuiește decizia de pensionare din sistemul pensiilor de stat. Această indemnizație, conform opiniei Președinției, nu ar trebui să se rezume la trei mandate, adică așa cum am dat baza de calcul 0,55% din indemnizația din activitate a senatorului și deputatului pe lună, deci la sugestia Președinției ar fi trebuit să urmeze numărul de luni indiferent cât de multe ar fi fost acestea. Noi am spus că nu putem să extindem mai mult sau, mai bine zis, să plafonăm la 75%, asta înseamnă o limită de trei mandate, deci a rămas prevederea din lege așa cum a fost ea înaintată”, a spus președintele Comisiei privind Statutul deputaților și senatorilor, Bogdan Niculescu Duvăz, citat de Agerpres. 

El a adăugat că o altă prevedere introdusă în lege a fost aceea că nu poate fi încasată pensia de parlamentar în paralel cu indemnizația de activitate, deci senatorii și deputații nu pot lua aceste indemnizații speciale în timpul mandatului.

„O altă prevedere care a fost menționată și în vechea variantă este cine nu are dreptul să ia această indemnizație — deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea în calitate de deputat sau senator a unei infracțiuni de corupție. La solicitarea președintelui am spus că indiferent când s-a petrecut fapta și indiferent când a fost condamnată persoana, dacă se referă la fapte de corupție în calitate de parlamentar, ea nu poate încasa această indemnizație. În cazul incompatibilității, nu este o astfel de mențiune, incompatibilitatea fiind o situație de natură administrativă și nu poți să limitezi niște drepturi în baza acesteia”, a menționat Duvăz.

Potrivit acestuia, raportul pe cererea de reexaminare pentru acest proiect de lege a fost votat în unanimitate în Comisia pentru Statut.

Raportul comisiei urmează să fie supus aprobării plenului comun al Parlamentului.

Citeşte şi: PRIMARII ar putea să se pensioneze mai devreme: „Muncesc în condiţii de STRES” – proiect de lege

La 10 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputaţilor şi senatorilor referitoare la acordarea unei „indemnizaţii pentru limita de vârstă” a actualilor şi foştilor parlamentari.

„Indemnizaţia pentru limită de vârstă care se acordă deputaţilor şi senatorilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuţia la sistemul de asigurări sociale”, se spune în cererea de reexaminare.

De asemenea, preşedintele preciza că „necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie potrivit vechiului Cod penal, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate”.

Proiectul de lege care modifică Statutul parlamentarului, prevede că deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.

Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători