Pensiile speciale, aprobate în Parlament. Ce „AJUSTĂRI” au fost aduse la Comisia de Statut

Proiectul de lege care vizează pensiile speciale ale parlamentarilor  a fost aprobat, marți, în Comisia permanentă privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, întrunită pentru a discuta cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis.
Iulian Tudor
08 sept. 2015, 09:00
Pensiile speciale, aprobate în Parlament. Ce

Comisia de Statut a Parlamentului a finalizat raportul la cererea de reexaminare a proiectului de lege privind indemnizațiile speciale ale parlamentarilor și a adoptat o serie de modificări printre care și aceea că deputații și senatorii care sunt în mandat nu au voie să încaseze pensie specială.

Comisia a mai stabilit că parlamentarii vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, dar cuantumul a rămas acelaşi.

Potrivit președintelui comisiei, Bogdan Niculescu Duvăz, legea privind indemnizațiile parlamentarilor a fost returnată de președintele Klaus Iohannis Parlamentului pentru reexaminare.

Duvăz a explicat că membrii comisiei au adoptat o serie de „mici ajustări” la solicitarea șefului statului, printre care aceea că deputații și senatorii pot încasa indemnizația specială dacă nu sunt în activitatea de parlamentar.

Membrii comisiei nu au acceptat însă propunerea președintelui Klaus Iohannis ca aleșii care au fost declarați incompatibili de ANI să nu primească aceste pensii.

„Au fost o serie de precizări mai degrabă decât chestiuni de fond. S-a stabilit că deputații și senatorii pot încasa această indemnizație la momentul în care se alcătuiește decizia de pensionare din sistemul pensiilor de stat. Această indemnizație, conform opiniei Președinției, nu ar trebui să se rezume la trei mandate, adică așa cum am dat baza de calcul 0,55% din indemnizația din activitate a senatorului și deputatului pe lună, deci la sugestia Președinției ar fi trebuit să urmeze numărul de luni indiferent cât de multe ar fi fost acestea. Noi am spus că nu putem să extindem mai mult sau, mai bine zis, să plafonăm la 75%, asta înseamnă o limită de trei mandate, deci a rămas prevederea din lege așa cum a fost ea înaintată”, a spus președintele Comisiei privind Statutul deputaților și senatorilor, Bogdan Niculescu Duvăz, citat de Agerpres. 

El a adăugat că o altă prevedere introdusă în lege a fost aceea că nu poate fi încasată pensia de parlamentar în paralel cu indemnizația de activitate, deci senatorii și deputații nu pot lua aceste indemnizații speciale în timpul mandatului.

„O altă prevedere care a fost menționată și în vechea variantă este cine nu are dreptul să ia această indemnizație — deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea în calitate de deputat sau senator a unei infracțiuni de corupție. La solicitarea președintelui am spus că indiferent când s-a petrecut fapta și indiferent când a fost condamnată persoana, dacă se referă la fapte de corupție în calitate de parlamentar, ea nu poate încasa această indemnizație. În cazul incompatibilității, nu este o astfel de mențiune, incompatibilitatea fiind o situație de natură administrativă și nu poți să limitezi niște drepturi în baza acesteia”, a menționat Duvăz.

Potrivit acestuia, raportul pe cererea de reexaminare pentru acest proiect de lege a fost votat în unanimitate în Comisia pentru Statut.

Raportul comisiei urmează să fie supus aprobării plenului comun al Parlamentului.

Citeşte şi: PRIMARII ar putea să se pensioneze mai devreme: „Muncesc în condiţii de STRES” – proiect de lege

La 10 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputaţilor şi senatorilor referitoare la acordarea unei „indemnizaţii pentru limita de vârstă” a actualilor şi foştilor parlamentari.

„Indemnizaţia pentru limită de vârstă care se acordă deputaţilor şi senatorilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuţia la sistemul de asigurări sociale”, se spune în cererea de reexaminare.

De asemenea, preşedintele preciza că „necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie potrivit vechiului Cod penal, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate”.

Proiectul de lege care modifică Statutul parlamentarului, prevede că deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.

Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

 

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Video controversat cu Adrian Minune și sora lui Sorinel Puștiu! Cum a apărut manelistul, alături de Liliana | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se plantează, de fapt, trandafirii fără rădăcini. Sfaturi de la cei mai buni grădinari
Capital.ro
Zi tristă pentru Elena Udrea. Dezvăluirea serii despre fostul ministru al Turismului: Au început să-i dea lacrimile...
Playtech.ro
Ce să plantezi lângă ardeiul gras ca să obții o recoltă dublă. Trucul simplu pe care îl aplică adesea grădinarii cu experiență
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Momentul în care un soldat rus este lichidat, înainte să execută un asalt sinucigaș cu o mină în brațe
wowbiz.ro
"Baie de sânge" Bursele, în cădere liberă după tsunami-ul declanșat de tarifele lui Trump
Spynews
Cine este Liliana, sora lui Sorinel Puștiu! Femeia surprinsă alături de Adrian Minune are doi copii | FOTO
Spynews
Cum afectează Luna Plină de pe 13 aprilie 2025 zodiile. Berbecii, printre cei mai influențați nativi
Evz.ro
O bancă din România, amendă usturătoare. Cum erau afectați clienții
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Miss Europa a murit după ce a fost spulberată de o mașină! Aceasta a fost fugărită de polițiști înainte de a se stinge din viață
Cancan.ro
Cele mai OBRAZNICE apariții în mall! Vedetele s-au mulat de tot și le-au arătat bărbaților TOT. Recunoști cine sunt posesoarele din imagine?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Traian Băsescu cutremură România. Motivul pentru care s-au anulat alegerile în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Bunica mi-a arătat cum să albesc hainele albe fără a folosi substanțe chimice. Este una dintre cele mai ușoare și accesibile metode.
MediaFlux
Președintele Ilie Bolojan a promulgat legea! Se întâmplă chiar în a treia săptămână din luna mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Divorț în stil oltenesc. A „semnat“ actele de divorț cu cuțitul și a ajuns în arestul IPJ Dolj