Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptat de deputaţi

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor cu 212 voturi pentru, 111 împotrivă şi 8 abţineri.
Iulian Tudor
15 apr. 2014, 12:07
Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptat de deputaţi

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că proiectul insolvenţei supus dezbaterii Parlamentului este un important pas înainte, el vine în sprijinul mediului de afaceri punându-i la îndemână instrumente mai eficiente în recuperarea creanţelor, propune soluţii de prevenire a abuzurilor în procedură din partea debitorului sau a creditorului, propune măsuri pentru un proces derulat într-un termen rezonabil, potrivit Agerpres.

„Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă supus astăzi adoptării Camerei Deputaţilor propune în fapt un Cod al insolvenţei punând alături în mod corelat şi adaptat toate reglementările ce guvernează mecanismele de preinsolvenţă şi de insolvenţă adresate operatorilor economici. (…) Principalele obiective urmărite în elaborarea Codului insolvenţei – îmbunătăţirea cadrului normativ prin valorificarea practicii judiciare a legislaţiei de drept comparat şi a propunerilor primite de Ministerului Justiţiei din partea practicienilor domeniului şi a mediului de afaceri. Completarea cadrului normativ cu reglementări în domenii ce nu au fost până acum abordate, de exemplu insolvenţa grupurilor de societăţi s-a circumscris acelaşi obiectiv de îmbunătăţire a prevederilor legale aplicabile. Un alt obiectiv a fost acela de a asigura un echilibru mai bun al intereselor în concurs în sensul consolidării protecţiei creditorului. Ultimele îmbunătăţiri aduse proiectului în Camera Deputaţilor consolidează poziţia finanţatorului care contribuie la susţinerea afacerii debitorului şi sporirea şanselor de reorganizare. Un alt obiectiv a fost şi acela de eficientizare a procedurii insolvenţei”, a susţinut Cazanciuc la dezbaterile asupra proiectului.

Ponta: Dacă aveam Codul insolvenţei, creşterea economică ar fi fost mai mare

Potrivit expunerii de motive a proiectului, actul normativ propune o viziune integratoare incluzând într-un singur corpus legislativ generală, aplicabilă tuturor operatorilor economici, legislaţia specială, incidentă instituţiilor de credit şi instituţiilor de asigurare/reasigurare, reglementarea insolvenţei grupurilor de societăţi, reglementarea insolvenţei transfrontaliere. Sunt de asemenea reglementate în noua lege instrumentele de prevenire a insolvenţei.

Vicepreşedintele grupului PNL Alina Gorghiu a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului întrucât acesta nu face referire la insolvenţa persoanelor fizice.

Grupul PDL s-a retras de la ultima parte a dezbaterilor acestui proiect, pe motiv că este forţată adoptarea legii.

„Cred că facem o greşeală, că forţăm o lege foarte importantă. Eu nu aş amesteca insolvenţa persoanelor juridice cu cele fizice. Că este cod, că este lege, le putem regla. E o lege. Dacă mai facem una şi le unim este cod. Dar aici s-au ridicat nişte probleme. (…) Sunt lucruri legate de funcţionarea acestei legi. Dacă nu amânaţi dezbaterea, PDL va părăsi sala”, a afirmat deputatul PDL Cezar Preda.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Valul de căldură persistă în zona Capitalei, cu temperaturi de până la 42 de grade
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'