Propunerea legislativă privind statutul juridic al Casei Regale a fost depusă în mai 2018 şi a fost iniţiată de 35 de deputaţi si senatori din PSD şi ALDE.
Potrivit proiectului privind înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale „Regele Mihai I” „este organizată şi funcţionează ca o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar”. Instituţia va avea sediul în Palatul Elisabeta din Bucureşti. Conducerea instituţiei va fi asigurată de un director care poate fi „numit şi revocat din funcţie de către Parlament, la propunerea Custodelui Coroanei Românei, cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi”.
Cheltuielile instituţiei vor fi făcute din venituri proprii, dar şi din bani alocaţi anual din bugetul de stat. Mai exact, instituţia va primi anula, de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului, o sumă în lei, exchivalentul a 860.000 de euro. Instituţia va avea maximum 20 de angajaţi care vor ocupa posturile prin concurs.
Palatul Elisabeta este reşedinţa oficială a Familiei Regale a României. Este locul în care se desfășoară majoritatea evenimentelor şi întâlnirilor publice ale membrilor Familiei Regale. Palatul a găzduit din 2001 până în prezent sute de întâlniri cu reprezentanţi ai vieţii politice, culturale, economice şi academice româneşti dar şi mondiale, zeci de înregistrări pentru radiouri şi televiziuni din întreaga ţară, 95 de seri dedicate diverselor regiuni, asociaţii sau proiecte dar şi vizitele unor membrii ai Familiilor Regale din Europa.
Construit iniţial ca reşedinţă particulară Palatul Elisabeta nu a avut niciodată această destinaţie. După 23 august 1944 Regele Mihai va folosi Palatul până în decembrie 1947 pentru a reveni apoi în 2001 în această clădire pusă la dispoziţia Familiei Regale pe durata vieţii Regelui.
Arhitectura Palatului Elisabeta îmbină stilul maur cu cel brâncovenesc făcându-l unic între palatele Bucureştiului. Tânărul arhitect Corneliu Marcu a reuşit să ridice Palatul în doar un an, pe un teren al Parcului Herăstrău.