Proiectul de management integrat al deşeurilor în judeţul Timiş, semnat de ministrul Mediului

Ministrul László Borbély a semnat luni, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, contractele de finanţare pentru proiectul de Management integrat al deşeurilor în judeţul Timiş şi pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vâlcea.
Romania TV
24 oct. 2011, 15:25
Proiectul de management integrat al deşeurilor în judeţul Timiş, semnat de ministrul Mediului

Cu acest prilej, László Borbély a precizat că se lucrează la întocmirea unei „liste negre” a judeţelor codaşe la absorbţia fondurilor europene.

“Dacă cei responsabili nu se mobilizează, vor pierde aceşti bani. Trebuie să înţeleagă că nu există cale de-ntors. Ori folosesc aceşti bani, ori le retragem prefinanţarea sau facem corecţii la sumele în discuţie. Peste aproximativ două săptămâni vom avea această listă a codaşilor finalizată. Dovada că se poate şi altfel este exemplul judeţului Timiş cu care semnăm astăzi contractul de finanţare pentru managementul deşeurilor. Cei de la Timiş nu au aşteptat semnarea contractului de finanţare ca să se apuce de treabă. Încă de anul trecut, au executat lucrări din fonduri proprii, astfel că vor putea cere deja rambursarea unor cheltuieli care se ridică la 17 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproape jumătate din valoarea totală a proiectului. Iată ce înseamnă să ai un management eficient al proiectului ”, a declarat László Borbély.

Totodată, ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat că va cere secretarilor de stat şi directorilor din minister să meargă pe teren în judeţele cu probleme, săptămânal, pentru a verifica situaţia derulării contractelor la faţa locului: “Cu toate că nu mai este responsabilitatea noastră, ca minister, ceea ce se întâmplă după semnarea contractelor de finanţare, nu putem sta şi să privim pasiv cum aceşti bani se întorc la Uniunea Europeană. Voi cere secretarilor de stat şi directorilor AM POS Mediu să meargă săptămânal în teritoriu pentru a analiza situaţia din teren. Este inadmisibil ca eu, ca ministru, să ştiu mai multe despre un proiect judeţean, decât preşedintele unui consiliu judeţean.”

De asemenea, ministrul Mediului şi Pădurilor a accentuat importanţa, la nivelul guvernului, a monitorizării fondurilor europene: “Am decis în Guvern să facem o analiză a stadiului de absorbţie a banilor pentru cele mai mari proiecte. Din 60 de proiecte majore de infrastructură, cu o valoare de peste 20 de milioane de euro care sunt monitorizate în prima fază, 54 sunt ale Mediului şi 6 de la Transporturi. Proiectele aflate în sarcina Ministerului Mediului şi Pădurilor sunt importante nu doar prin sumele contractate, cât prin faptul că în spatele fiecărui proiect se află 15-20 de contracte şi 15- 20 de alte proiecte, ceea ce crează dificultăţi care se cer rezolvate punctual.”

Prin Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş se urmăreşte protejarea sănătăţii populaţiei şi a mediului prin îmbunătăţirea colectării şi depozitării deşeurilor şi prin implementarea de măsuri de închidere şi reabilitare a depozitelor neconforme. Valoarea totală a proiectului este de 40.996.537 Euro, fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 28.209.385 Euro.

Astfel, va fi implementată colectarea selectivă la nivelul întregului judeţ, în zonele rurale vor fi furnizate unităţi de compostare individuală, la Timişoara se va construi o staţie de transfer şi trei centre de colectare la Jimbolia, Deta şi Făget. În localitatea Ghizela a fost deja construit un nou depozit de deşeuri, şi urmează a fi realizate o staţie de sortare, una de compostare şi alta de tratare. Totodată, în şase localităţi, vor fi închise şi reabilitate şase 6 depozite de deşeuri neconforme. De rezultatele proiectului va beneficia întreaga populaţie a judeţului, respectiv aproape 650 de mii de locuitori. Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vâlcea vizează realizarea de investiţii care vor avea ca rezultat îmbunătăţirea calităţii apei potabile, prin creşterea accesului populaţiei la serviciile de apă şi canalizare şi creşterea cotei de racordare la staţiile de tratare a apei uzate.

Proiectul presupune investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă potabilă, precum şi în sistemul de colectare a apelor uzate şi va fi implementat de către Operatorul Regional S.C. APAVIL S.A. Vâlcea pentru aglomerările: Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Călimăneşti, Olăneşti, Băbeni, Bălceşti.

Valoarea totală a proiectului este de 98.874.509 Euro fără TVA, din care 76.935.536 Euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene, din Fondul de Coeziune. Investiţiile vor fi realizate prin 13 contracte, din care 2 de servicii (de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor) şi 11 de lucrări.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Decizia care cutremură România după alegeri. S-a anunțat planul
Playtech.ro
Cutremur puternic în România! Românii s-au speriat, s-a simţit în cele mai multe oraşe
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Produsul echivalent cu o bombă. Se consumă în neștire de Paște
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă