SUPERIMUNITATEA a picat. Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei, RESPINS în plen

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, modificarea Regulamentului de funcţionare, care întărea "imunitatea" deputaţilor, stabilind că cererea de arestare preventivă în cazul unui parlsmentar trebuie să fie motivată "în fapt şi în drept". Proiectul reintroducea practic prevederi declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Deşi acestea au fost eliminate rapid, miercuri, într-o nouă şedinţă a Comisiei Juridice, proiectul nu a trecut de plen. 
Ionela Marcu
25 mart. 2015, 15:12
SUPERIMUNITATEA a picat. Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei, RESPINS în plen

S-au înregistrat 196 de voturi „pentru”, 108 abțineri și patru voturi „împotrivă”, însă fiind un proiect de lege organică, pentru a fi adoptat, noul Regulament avea nevoie de cel puțin 198 de voturi „pentru”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a spus, după vot: „Dumnezeu spune să te fereşti de prieteni, că de duşmani are cine”.

 

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că UDMR consideră că majoritatea prevederilor regulamentului erau acceptabile, dar că s-a limitat dreptul la cuvânt al deputaţilor: „Dreptul la cuvânt ne-a fost tăiat, noi ne-am înţeles. Nu este în interesul parlamentarismului şi politica de pumn în gură a majorităţii nu a dat roade de data aceasta”.

Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a spus că regulamentul a fost respins din cauza unei” încăpăţânări” de a amâna această dezbartere pentru o săptămână.

Din păcate, s-a respins regulamentul din cauza unei încăpăţânări de amâna dezbaterea cu o săptămână dezbaterea a fost jenantă, nimeni nu a înţeles despre ce este vorba, e păcat de părţile bune, suntem dispuşi să ne aşezăm la masă să discutăm”, a spus Orban.

ITEŞTE ŞI Deputaţii vor din nou SUPERIMUNITATE. Procedurile de arestare a unui parlamentar ar putea fi îngreunate

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a apreciat că motivele invocate de deputaţii UDMR şi PNL care s-au abţinut la vot reprezintă „două încercări jenante de a susţine motive care nu există”.

„Nu s-a dorit transparenţă pentru că nu v-a împiedicat nimeni să vorbiţi, n-aţi dorit ca deciziile CC” să fie prinse şi nici transparentizarea procedurile în cazul cererilor justiţiei. Este un şantaj minor, mi-aţi votat doar două din cinci. Vom relua discuţiile, nu a fost duse la bun sfârşit pentru nişte ambiţii stupide”, a spus Neacşu.

Acest vot are loc după ce Comisia de regulament a modificat prevederile privind imunitatea parlamentară, eliminând faptul că cererile de arestare preventivă, reţinere şi percheziţie a deputatului trebuie să cuprindă motive temeinice si concrete şi introducând faptul că aceste cereri trebuie motivate „în fapt şi în drept”, punând în acord cu decizia CCR.

Regulamentul respins mai prevedea şi termene în cazul cererilor de începere de urmărire penală a unui deputat fost ministru, astfel încât Comisia juridică trebuie să prezinte Biroului Permanent în 5 zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile.

CITEŞTE ŞI Zgonea: Important este să avem un Regulament care să fie favorabil pentru noi toţi

O modificare a regulamentului care a căzut la vot prevedea că preşedintele Camerei va putea fi revocat înainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminându-se posibilitatea revocării acestuia la schimbarea majorităţii.

Regulamentul instituia şi ora primului ministru odată pe lună, la începtul fiecărei luni calendaristice, iar faptul că deputaţilor absenţi nemotivaţi li se va reţine 1% din indemnizaţia brută.

Reprezentanţii PNL au criticat, în timpul dezbaterilor, modificările la regulament, viceliderul grupului Tinel Gheroghe arătând că acestea sunt „ca în gimnastică impuse de PSD”, arătând că prevederea privind revocarea preşedintelui nu aparţine PNL, ci PSD. El a arătat că PNL susţinea ca asupra cererilor de arestare preventivă şi de reţinere să fie dat un vot deschis, nu secret.

Ludovic Orban a spus că PNL nu a căzut niciodată de acord cu articolele care se referă la procedurile de imunitate parlamentară şi la revocarea preşedintelui Camerei.

Preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a afirmat, însă, că modificările regulamentului arată o voinţă politică şi că sunt doar două cazuri în care nu există consens.

„Este important că în proporţie de 90% am căzut de acord, în rest, cine a avut dreptate, cine a fost primul nu contează. Modificările acoperă o gaură pe care am avut-o în regulament de an de zile. Uitându-mă la ce se întâmplă la Senat, această Cameră este cu mulţi paşi înainte în reformă decât Senatul”, a afirmat atunci Zgonea.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Lucia Maria Hohan și Adrian Stănescu au ajuns la 70 de procese. Record absolut între amorezi
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Mesut Oezil devine membru al consiliului de conducere al partidului AKP din Turcia
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!