SUPERIMUNITATEA a picat. Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei, RESPINS în plen

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, modificarea Regulamentului de funcţionare, care întărea "imunitatea" deputaţilor, stabilind că cererea de arestare preventivă în cazul unui parlsmentar trebuie să fie motivată "în fapt şi în drept". Proiectul reintroducea practic prevederi declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Deşi acestea au fost eliminate rapid, miercuri, într-o nouă şedinţă a Comisiei Juridice, proiectul nu a trecut de plen. 
Ionela Marcu
25 mart. 2015, 15:12
SUPERIMUNITATEA a picat. Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei, RESPINS în plen

S-au înregistrat 196 de voturi „pentru”, 108 abțineri și patru voturi „împotrivă”, însă fiind un proiect de lege organică, pentru a fi adoptat, noul Regulament avea nevoie de cel puțin 198 de voturi „pentru”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a spus, după vot: „Dumnezeu spune să te fereşti de prieteni, că de duşmani are cine”.

 

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că UDMR consideră că majoritatea prevederilor regulamentului erau acceptabile, dar că s-a limitat dreptul la cuvânt al deputaţilor: „Dreptul la cuvânt ne-a fost tăiat, noi ne-am înţeles. Nu este în interesul parlamentarismului şi politica de pumn în gură a majorităţii nu a dat roade de data aceasta”.

Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a spus că regulamentul a fost respins din cauza unei” încăpăţânări” de a amâna această dezbartere pentru o săptămână.

Din păcate, s-a respins regulamentul din cauza unei încăpăţânări de amâna dezbaterea cu o săptămână dezbaterea a fost jenantă, nimeni nu a înţeles despre ce este vorba, e păcat de părţile bune, suntem dispuşi să ne aşezăm la masă să discutăm”, a spus Orban.

ITEŞTE ŞI Deputaţii vor din nou SUPERIMUNITATE. Procedurile de arestare a unui parlamentar ar putea fi îngreunate

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a apreciat că motivele invocate de deputaţii UDMR şi PNL care s-au abţinut la vot reprezintă „două încercări jenante de a susţine motive care nu există”.

„Nu s-a dorit transparenţă pentru că nu v-a împiedicat nimeni să vorbiţi, n-aţi dorit ca deciziile CC” să fie prinse şi nici transparentizarea procedurile în cazul cererilor justiţiei. Este un şantaj minor, mi-aţi votat doar două din cinci. Vom relua discuţiile, nu a fost duse la bun sfârşit pentru nişte ambiţii stupide”, a spus Neacşu.

Acest vot are loc după ce Comisia de regulament a modificat prevederile privind imunitatea parlamentară, eliminând faptul că cererile de arestare preventivă, reţinere şi percheziţie a deputatului trebuie să cuprindă motive temeinice si concrete şi introducând faptul că aceste cereri trebuie motivate „în fapt şi în drept”, punând în acord cu decizia CCR.

Regulamentul respins mai prevedea şi termene în cazul cererilor de începere de urmărire penală a unui deputat fost ministru, astfel încât Comisia juridică trebuie să prezinte Biroului Permanent în 5 zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile.

CITEŞTE ŞI Zgonea: Important este să avem un Regulament care să fie favorabil pentru noi toţi

O modificare a regulamentului care a căzut la vot prevedea că preşedintele Camerei va putea fi revocat înainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminându-se posibilitatea revocării acestuia la schimbarea majorităţii.

Regulamentul instituia şi ora primului ministru odată pe lună, la începtul fiecărei luni calendaristice, iar faptul că deputaţilor absenţi nemotivaţi li se va reţine 1% din indemnizaţia brută.

Reprezentanţii PNL au criticat, în timpul dezbaterilor, modificările la regulament, viceliderul grupului Tinel Gheroghe arătând că acestea sunt „ca în gimnastică impuse de PSD”, arătând că prevederea privind revocarea preşedintelui nu aparţine PNL, ci PSD. El a arătat că PNL susţinea ca asupra cererilor de arestare preventivă şi de reţinere să fie dat un vot deschis, nu secret.

Ludovic Orban a spus că PNL nu a căzut niciodată de acord cu articolele care se referă la procedurile de imunitate parlamentară şi la revocarea preşedintelui Camerei.

Preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a afirmat, însă, că modificările regulamentului arată o voinţă politică şi că sunt doar două cazuri în care nu există consens.

„Este important că în proporţie de 90% am căzut de acord, în rest, cine a avut dreptate, cine a fost primul nu contează. Modificările acoperă o gaură pe care am avut-o în regulament de an de zile. Uitându-mă la ce se întâmplă la Senat, această Cameră este cu mulţi paşi înainte în reformă decât Senatul”, a afirmat atunci Zgonea.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul care a devenit prea scump chiar și pentru milionari. Deși au averi mari, nu-și mai permit să-și cumpere apartamente și case aici
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea divorțului de George Restivan! Mesajele care i-au pus pe toți pe gânduri
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentatul cu mașină-capcană de la Moscova, a cooperat cu serviciile speciale ucrainene
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!