Proiectul legii pensiilor speciale, adoptat în Senat. Parlamentarii USR și AUR protestează pe hol: ”Tăiați pensiile speciale!”

Proiectul privind pensiile speciale figurează a fost adoptat în şedinţa de miercuri a Senatului, după ce comisiile de specialitate au dat, marţi, un raport comun favorabil cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern. Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.
Filip Stan
29 mart. 2023, 12:17
Proiectul legii pensiilor speciale, adoptat în Senat. Parlamentarii USR și AUR protestează pe hol: ”Tăiați pensiile speciale!”

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 79 de voturi ”pentru” şi 37 ”împotrivă”, proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a declarat miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea pe proiectul legii pensiilor speciale, că acest proiect este cuprins în cadrul PNRR. Mai mult, Cristian Vasilcoiu a spus că a făcut, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu.

”De principiu, proiectul prevede că nicio pensie de serviciu nu va mai putea depăşi venitul din activitate, că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflaţia, că pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de neconstributivitate vor fi impozitate cu 15%, că nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu şi vreau să vă spun că am făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”, a spus el.

Secretarul de stat a fost întrebat despre impactul bugetar al acestei legi, Vasilcoiu precizând că există în raportul Băncii Mondiale, care a analizat mai multe scenarii printre care şi acest proiect de lege, impact bugetar calculat pentru umătorii 50 de ani, aşa cum prevede PNRR.

”Îl puteţi găsi acolo, domnilor senatori, până în 2070 aveţi impactul calculat actual”, a mai spus secretarul de stat, precizând că raportul a fost pus la dispoziţia parlamentarilor şi a comisiilor din Senat.

Senatorul Radu Oprea (PSD) a criticat USR în cadrul dezbaterii pe proiectul de lege privind pensiile speciale.

”Sunt unii specializaţi în această sală care vin azi să stoarcă o lacrimă cetăţeanului român, profitând de revolta din societate privind inegalităţile. Inegalităţile din sistemul de pensii este una dintre aceste cauze care, într-adevăr, stârnesc această revoltă în societate. Dar, din păcate, într-o perioadă a emoţiilor, argumentele logice nu mai sunt ascultate. Cei care vin să ne spună că trebuie să tăiem pensiile speciale pentru că pierdem banii din PNRR sunt cei care au introdus în secret, noaptea ca hoţii, aceste prevederi în PNRR fără nicio dezbatere publică”, a afirmat social-democratul, potrivit news.ro.

Citește și: Marcel Boloş, avertisment legat de tăierea pensiilor speciale: Putem pierde 700 de milioane de euro din PNRR

Senatorul USR Ştefan Pălărie a venit la tribună purtând la gât trei cravate.

”O să vorbim despre domnul premier Nicolae Ciucă, premierul ţării, un om blajin, neconlictual, multă lume îl apreciază. Domnul Nicolae Ciucă îşi poată o primă cravată în funcţie de salarizarea dumnealui, câştigă 16.400 de lei, net, are o cravată pentru acest salariu. Problema este că mai are o cravată, invizibilă, care e tot acolo, are o pensie specială. Domnul Ciucă este un pensionar de lux, care primeşte 18.000 de lei, pe lângă cei 16.400 de lei, pentru faptul că a ieşit în condiţii speciale la pensie din armată. Nu mai spunem că a ieşit anticipat (..) În baza legilor dvs şi al amendamentelor, aş vrea să dau citire unui mic calcul, cu cât va fi impozitat. (..) Am făcut un calcul, 550 de lei, nu ştiu cât este economia de la buget nici de la fondul de pensii, nu ştiu cum veţi reuşi să obţineţi o mare performanţă, Dvs aţi făcut ca pensia specială de parlamentar să nu se mai numească pensie specială ci indemnizaţie de parlamentar pentru limitare de vârstă. Această mică rebotezare nu intră în incompatiblitatea de cumul de pensii. Va putea să aibă salariu, pensie specială de militar şi încă o pensie specială de parlamentar”, a spus senstorul USR.

”Aşa au fost croite textele de lege supuse astăzi votului. Dacă un român ascultă ce vorbim, o să înţeleagă că nu are nicio legătură nici cu Banca Mondială, nici cu specialişti în domeniul reformei pensiilor, are legătură cu nişte trepăduşi care au hotărât să croiască în jurul acestor legi astfel încîâ astăzi Nicolae Ciucă să piardă doar 550 de lei dintr-o pensie de 18.000 de lei, despre asta vorbim”, a precizat Ştefan Pălărie.

În replică, preşedintele interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu a spus: ”Am o rugăminte pentru vorbitori, înţeleg nevoia de a a se afirma politic, şi de a jigni şi de a dezbate pe lângă lege dar o să vă rog să vă aduc aminte că vorbim despre legea pensiilor speciale şi nu despre generalul Nicolae Ciucă. Simt nevoia unei precizări de dragul de a menţine bunul simţ în politica românească. Când domnul Pălărie o să fie în teatrul de operaţiuni în Afganistan şi Irak, când o să fie Şeful Statului Major, când o să aibă o carieră care să ducă armata la credibilitatea pe care o are şi nu scorul USR, atunci o să vă rog să vorbiţi despre generalul Ciucă în termenii ofensatori în care aţi vorbit. Până atunci ar trebui fiecare dintre noi să vorbim despre lege”, a spus Gorghiu.

Senatorul PNL Virgil Guran a arătat, la rândul lui, că nu este de acord când aude cum se vorbeşte despre colegii militari, colegii care au ieşit la pensie.

”Această pensie medie e de aproximativ 4000 de lei în Armată. (…) Văd că vorbesc foarte mulţi despre armată şi sunt foarte mulţi care nu au făcut armata. Poate ar trebui să organizăm o tabără militară şi să-i invităm să vadă puţin ce înseamnă să faci armata. Doamna Şoşoacă, dumneavoastră veţi fi comandant acolo”, a spus el.

Guran a completat: ”Pensia nu e nci nesimţită, nici specială, ci este pensie militară. (..) Cei care au pensii mai mari au fost în teatre de operaţiuni. Ştiţi ce condiţii sunt? Poate aţi văzut în filme cei care ţineţi teorii. Înseamnă că stai în cort, la 30, 40 de grade, chiar 50 uneori, să stai departe de familie câte 6 luni, un an de zile şi apoi să vezi câte două trei luni. Să ieşi de acolo din tabără şi să vezi un coleg care a murit din cauza unei explozii, să stai tot timpul cu teamă că poţi fi atacat de talibani sau de cine poţi fi atacat. Şi acolo eşti plătit în plus şi contribui în plus, şi vei avea o pensie mai mare” a arătat Guran în plen, adăugând că ţinând cont de râzboiu din Ucraina, ar trebui să respectăm mai mult militarii, pentru că le sunt îngrădite foarte multe drepturi.

Senatorul PNL a spus despre Nicolae Ciucă că ”a fost şeful Armatei Române şi a stat aproape 20 de ani în teatrele de operaţiuni”. ”Dacă vi se pare că cel care conduce Armata Română şi are o pensie de 3.000 de euro pe lună, dacă vi se pare că această pensie este foarte mare, uitaţi-vă ce se întâmplă în NATO, că un maior are această pensie în NATo”, a arătat el.

El a precizat că este militar de carieră dar nu are pensie specială, pentru că a ieşit mai repede în rezervă, astfel că nu îşi apără pensia.

Rodica Boancă (AUR) a afirmat că toate pensiile sunt pensii de serviciu, dacă nu sunt indemnizaţii sociale, se primesc în urma unui serrviciu pe care cetăţeanul l-a avut.

”Mă aşteptam din partea dvs să aduceţi în acest moment echitate socială, pentru că vorbiţi foarte des despre soluţii, măsuri. Faptul că nu aţi eliminat nicio pensie specială, faptul că aţi menţinut şi veţi menţine în continuare o discriminare şi o segregare socială între categorii sociale, arată doar că nu vă asumaţi, că vă temeţi şi că oferiţi unor poli sociali, unor categorii şi profesii mult mai multă dominare”, a spus senatoarea.

 

USR și AUR au protestat în Senat: Tăiați pensiile speciale

Parlamentarii USR au protestat miercuri, în foaierul sălii de plen a Senatului, împotriva proiectului legii privind pensiile speciale.

Ei au afişat pancarte pe care scria „Tăiaţi pensiile speciale”.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a declarat că partidul doreşte prin acest protest să arate tuturor celorlalţi parlamentari că e momentul să respecte Constituţia, regulamentul forului legislativ, să existe o dezbatere clară pe angajamentele făcute privind desfiinţarea pensiilor speciale şi de a le trece pe contributivitate.

„Parlamentarii USR, deputaţii şi senatorii, au ieşit împreună să arate tuturor celolarlţi parlamentari că e momentul să respecte Constituţia, până la urmă, să respecte Regulamentul Senatului şi să avem o dezbatere clară pe angajamentele pe care le-am făcut, care sunt să tăiem pensiile speciale, să le desfiinţăm, să le trecem către contributivitate, nu să facem nişte amenajări, nişte zgârieturi, pe ici, pe colo, ale suprafeţei, nu vrem să se termine toată epopeea acestei legi cu un final ca la filmele în care este scris: în această dezbatere parlamentară nicio pensie specială nu a avut de suferit. Nu, pensiile speciale trebuie să dispară şi asta vrem să spunem astăzi prin acest protest”, a explicat Mihail.

El a menţionat că pancartele vor fi afişate şi în sala de plen, pe parcursul dezbaterii proiectului privind pensiile de serviciu.

În replică la protestul parlamentarilor USR, câţiva reprezentanţi ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) au afişat o pancartă cu mesajul: „Scoateţi pensiile militare din PNRR”.

Liderul SNPPC, Vasile Zelca, a declarat că pensiile militare nu au ce căuta în PNRR.

„Să se scoată pensiile militare din PNRR, nu au ce căuta pensiile militare în PNRR. 9,4% sunt destinaţi pensiilor civile, iar dânşii acum, pe campanie electorală, pentru a-şi crea avantaje electorale, au introdus pensiile militare în acest PNRR doar pentru a-şi bate joc de această familie ocupaţională şi a puncta electoral, atât. Nu mai avem poliţişti, nu se mai îndreaptă tinerii către această profesie de risc şi vocaţie, militarii îşi dau demisia pe capete. (…) Avem mai multe maşini în parcare decât poliţişti la muncă”, a afirmat Zelca.

Ulterior, cei de la USR au urcat la balconul Senatului pentru a-și afișa mesajul, dar aici s-au întâlnit cu George Simion, liderul AUR.

 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Vara dă peste cap prețurile apartamentelor. Avem toate calculele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'