Săptămâna aceasta, proiectul final al legii RCA a fost depus la Senat, comisia de buget, finanţe, bănci. Câte din prevederile acestei legi vor rămâne în picioare şi câte dintre amendamentele propuse de diverşii participanţi vor fi admise de Comisia de Buget-Finanţe rămâne de văzut. Deocamdată proiectul este cel depus doar cu modificările aduse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Una dintre noutăţile noului proiect este cel stipulat la capitolul VI, art.16, alin 3: „Criteriile de aplicare pentru sistemul bonus/malus sunt cele prevăzute în reglementările A.S.F. Clasa bonus/malus poate lua în calcul istoricul şoferului şi nu numai combinaţia şofer – vehicul. Informaţiile privind istoricul şoferului sunt cele aflate în baza (…) CEDAM”.
De asemenea, pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asigurătorul poate lua în calcul istoricul daunelor plătite în ultimii 5 ani, pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat precum şi utilizarea unor tehnologii de tip telematics;
Pe noul propiect, asigurătorul acordă despăgubiri până la limita de răspundere prevăzută de contractul RCA (indiferent de locul producerii accidentului) pentru prejudiciile provocate terţilor drept consecinţă a conducerii vehiculului sub influenţa băuturilor alcoolice sau a stupefiantelor.
De asemenea, termenul de 3 luni stabilit anterior pentru soluţionarea cererii de despăgubire, precum şi de 3 luni de la avizarea daunei de către asigurător, a fost micşorat la 30 de zile (de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat sau partea prejudiciată). În toate reglementările pe care ASF le va emite ulterior în aplicarea acestei legi se va cere avizul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
Citeşte continuarea pe economica.net