Proiectul LEGII VACCINĂRII. Ce SANCŢIUNI riscă să primească părinţii care refuză vaccinarea copiilor

Personalul medical care se manifestă împotriva vaccinării copiilor ar putea să piardă dreptul de liberă practică. În acest context, şi părinţii care nu sunt de acord cu vaccinarea pot fi sancţionaţi.
Marilena Vili
08 sept. 2015, 07:27
Proiectul LEGII VACCINĂRII. Ce SANCŢIUNI riscă să primească părinţii care refuză vaccinarea copiilor

Personalul medical trebuie să susţină vaccinarea copiilor, iar dacă medicii şi asistentele sunt împotriva imunizării, aceştia riscă să piardă dreptul de liberă practică, potrivit unui proiect al legii vaccinării. Deşi în acest proiect sunt prevăzute şi sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea micuţilor, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susţine că „scopul legii este să încurajeze vaccinarea, nu sancţiunile sunt importante”.

Proiectul de lege urmează să fie pus în dezbatere publică în perioada următoare. Probabil ca într-o săptămână-două urmează să fie finalizat. În ceea ce priveşte sancţiunile, acestea nu sunt lucruri care să fie stabilite în vreun fel. Eu referirea nu am făcut-o la sancţiuni în primul rând. Scopul legii este să încurajeze vaccinarea. Nu plecăm de la ideea de sancţiune. Şi asta înseamnă că pui la dispoziţie vaccin fără să existe sincope în aprovizionare, că oferi consiliere şi consultanţă care poate nu sunt suficient de bine informaţi, medicilor care doresc informare suplimentară. Ideea acestei legi este să ofere un cadru în care toată lumea care are nevoie de informaţie să poată să o obţină şi vaccinul la rândul lui să fie furnizat fără niciun fel de discontinuităţi pentru că trebuie să existe o rezervă de vaccin la nivel naţional care să asigure chestiunea asta. Ideea este că legea trebuie să încurajeze vaccinarea. Nu sancţiunile sunt importante, ci să vedem cum putem să oferim întreaga asistenţă părinţilor sau personalului medical ca să încurajăm vaccinarea„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Citeşte şi Propunerea Ministerului Sănătăţii de a nu primi la şcoală copiii NEVACCINAŢI este NECONSTITUŢIONALĂ

Cu toate acestea, părinţii care refuză vaccinarea copiilor ar putea primi anumite „sancţiuni administrative” sau „limitarea accesului copiilor în colectivităţi”.

„Sunt diverse discuţii, dacă o să existe o sancţiune administrativă sau limitarea accesului în colectivitate a copiilor care nu sunt vaccinaţi. Trebuie să înţelegem că vaccinarea nu oferă numai protecţie individuală, oferă şi protecţie colectivităţii. Dacă vrei să fii într-o colectivitate trebuie să respecţi nişte reguli ale acelei colectivităţi. Încă sunt discuţii pentru eventualele sancţiuni”, a adăugat Alexandru Rafila.

Sancţionarea părinţilor în cazul refuzului vaccinării „se referă strict la anumite vaccinuri care previn boli care sunt extrem de grave, mortale, nu se referă la orice fel de vaccin„, explică preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. „Există o listă de câteva vaccinuri, aşa este şi în Franţa sau în alte ţări, sunt aşa numitele vaccinuri obligatorii cum erau pe vremuri, anumite antigene: disterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită„, spune acesta.

„Proiectul Legii vaccinării este finalizat din punct de vedere tehnic şi va fi suspus dezbaterii publice. În proiect sunt şi sancţiuni pentru părinţii care refuză în mod repetat accesul copiilor la vaccinare. Ne preocupă foarte mult, atitudinea personalului medical care trebuie să susţină vaccinarea. Pentru cei care se manifestă împotrivă, vom discuta cu Colegiul Medicilor şi cu Ordinul Asistenţilor. S-ar putea să piardă dreptul de liberă practică. Noua lege va asigura accesul continuu la acest vaccin, accesul la informaţie de bună calitate, pentru toţi profesioniştii din sănătate”, declara Alexandru Rafila la conferinţa „Îmbunătăţirea comunicării dedicate programelor de imunizări şi sănătăţii publice”.

Citeşte şi Numărul copiilor incomplet vaccinaţi până la 1 an şi jumătate a crescut în 2014

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, va exista o categorie de copii care nu va fi imunizată.

Copiii care vor avea recomandări medicale din partea unei comisii de specialitate ca să nu fie vaccinaţi, nu vor fi. Persoanele care refuză vaccinarea sunt atât persoane cu educaţie, dar şi cele fără. Vorbim de extreme”, a mai spus Rafila.

Proiectul legii vaccinării prevede ca, la nivel judeţean şi naţional, să existe comisii tehnice, care vor judeca fiecare caz în parte, vor oferi informaţii părinţilor şi vor decide în privinţa sancţiunilor. Dr Valeria Herdea, medic primar de medicină generală consideră că „acei medici care nu susţin prevenţia ca principal mijloc de protejare a sănătăţii, care nu recomandă şi chiar sunt împotriva vaccinării că ar trebui să urmeze nişte cursuri care să le actualizeze cunoştinţele. Şi, dacă persistă în această atitudine, cred că ar trebui să se discute la nivelul Colegiul Medicilor”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o acoperire vaccinală de peste 95% pentru scăderea riscului de epidemii. Cu toate acestea, țara noastră înregistrează sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.

„În anumite județe (în special cele „sărace”) sunt procente îngrijorătoare de 68%, 72%, în medie este cam pe la 90%, 88% pe anumite vaccinuri, la cele care sunt administrate la naștere sau în prima parte a copilăriei acoperirea este mai bună, în schimb, în privința celor administrate mai târziu am constatat o scădere”, avertizează dr Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.

Citeşte şi OMS avertizează: Cazuri de poliomielită la graniţa cu România

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Vin acasă la pensionari din 15 august. Decizie pentru 4,7 milioane de bătrâni
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Mâncarea de pe litoral care vă poate îmbolnăvi! ANPC trage un semnal de alarmă!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va fi obligată să aplice legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Avertizare cod galben de furtuni în mai multe județe până la ora 23:00
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?