Proiectul minier Roşia Montană, analizat de specialişti: Este sigur pentru sănătate şi mediul înconjurător

Controversatul proiect minier Roşia Montană a fost analizat de o serie de specialişti internaţionali, care au concluzionat că nici sănătatea oamenilor, nici mediul înconjurător nu vor fi afectate de exploatarea minieră în zonă.
Romania TV
16 dec. 2013, 20:04
Proiectul minier Roşia Montană, analizat de specialişti: Este sigur pentru sănătate şi mediul înconjurător

Inginerul geotehnic Pat Corser și fizicianul Christian Kunze, specialişti în industria minieră, spun că proiectul minier de la Roșia Montană îndeplinește toate standardele românești și europene, ba chiar în multe privințe are prevederi mai stricte decât cele uzuale.

Pat Corser a subliniat că „barajul de sterile şi cel de tratare a apei îndeplinesc toate standardele internaţionale de operare şi funcţionare”, duăă ce a analizat proiectul barajului iazului de decantare, unul studiat şi revizuit atât de experţi români, cât şi de specialişti străini.

„În cazul (considerat din punct de vedere probabilistic de 1 la 100 de milioane de ani) în care ar avea loc mai mult de două precipitații maxime probabile, există o cale de a controla deversarea din baraj, pentru a nu afecta zona înconjurătoare. De altfel, standardul și practica în industria minieră prevăd proiectarea doar pentru o inundație maximă probabilă, astfel că proiectul de la Roșia Montană este singular prin proiectarea pentru două inundații de acest tip”, a precizat Pat Corser, inginer geotehnist specializat în industria minieră şi vicepreşedinte al Montgomery Watson Harza (MWH) Global, firmă de consultanță și proiectare cu o mie de angajați.

Mai mult, spune Pat Corser, proiectul prevede ca barajul să reziste unui cutremur de 8 grade pe scara Richter, față de 5 grade, cât reprezintă maximul probabilistic pentru această zonă.

Christian Kunze, fizician care lucrează în industria minieră de 18 ani, spune că „apele roșii vor dispărea înainte de producerea primei uncii de aur” la Roşia Montană.

„Înainte ca prima uncie de aur să fie produsă, apa care iese din galeria 714, această celebră galerie din care se scurg apele acide de mină, roșii, va fi tratată, iar poluarea istorică va fi eliminată înainte de producerea primei uncii de aur”, a arătat Kunze, care a fost implicat în proiecte în peste 30 de țări din întreaga lume, în special din Europa, Asia Centrală și Africa de Vest, şi a participat la redactarea legislaţiei privind minele de uraniu şi sare.

Potrivit fizicianului, Roșia Montană a adoptat o politică de reabilitare progresivă și concomitentă: haldele de sterile care nu vor mai fi necesare vor fi reabilitate înainte de închiderea minei. „Aceasta este o mină modernă și, în consecință, planul de închidere este unul modern, iar garanția financiară îndeplinește toate cerințele bunelor practici internaţionale, legislaţia europeană şi legislaţia română. Întregul concept al garanţiei de închidere este să protejeze oamenii şi societatea de riscul financiar. Riscul financiar este luat de pe umerii Guvernului român și de pe umerii contribuabilului român”, a explicat Christian Kunze.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surprinzător din România care începe să semene cu Paris, Viena sau Londra. E la ani lumină de București, se construiește pe bandă rulantă și propune zilnic locuri de muncă. Sute de milioane au fost absorbite din fonduri europene și aproape că nu mai există șomeri
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. S-a chinuit mult în ultimele clipe
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
substantial.ro
Sara Duterte amenință cu asasinarea președintelui Filipinelor, Ferdinand Marcos Jr.
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni