Proiectul de hotărâre prin care urma să se confere statutul de „spaţiu de dezbatere publică” zonei din faţa Teatrului Naţional – Piaţa Universităţii a fost supus dezbaterii publice, în acest sens urmând a fi stabilit şi un regulament de funcţionare, potrivit Mediafax. Totodată proiectul prevedea şi amenajare urbanistică.
Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, ai organizaţiilor non-guvernamentale au participat, luni, la o dezbatere publică organizată la Primăria Capitalei cu privire la regulamentul de funcţionare a spaţiului de dezbatere publică.
Astfel, preşedintele Asociaţiei Eco-Civica, Nicolae Rădulescu Dobrogea, a declarat că nu este de acord cu limitarea numărului de participanţi, aşa cum prevede proiectul, şi nici cu amenajarea acestui spaţiu. „Am considerat că şentru a începe să reamenajezi Piaţa Universităţii înseamnă pornirea unui şantier şi oprirea dreptului de a manifesta. De asemenea, nu suntem de acord cu limitarea numărului de locuri sau «cei aia să cer aprobare când am de spus ceva»”, a declarat preşedintele Eco-Civica.
Printre iniţiatorii acestui proiect se numără şi reprezentanţii Pro Democraţia care, însă, au arătat că proiectul supus dezbaterii publice nu mai are nicio legătură cu proiectul iniţial. În acest sens, reprezentanţii Pro Democraţia au arătat că proiectul a devenit restrictiv şi „a fost transferat în manierea care îl desfigurază”, iar propunerile iniţiale nu se mai regăsesc în actuala formă.
La dezbaterea publică a participat şi Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional, precum şi prinţesa Briana Caragea.
În finalul dezbaterii publice, reprezentanta grupului de consilieri generali ai Primăriei Capitalei, Claudia Ţapardel, a declarat că va propune retragerea de pe ordinea de zi a „regulamentului de funcţionare al spaţiilor de dezbatere publică”, precizând că dacă oamenii nu şi-l doresc, o să-l retragă de pe ordinea de zi.
„Am vrut să le creăm un cadru în care manifestaţiile să se desfăşoare organizat, însă oamenii sunt reticenţi la orice iniţiativă venită din parte oricărei instituţii sau partid şi sunt prea dezamagiţi, astfel nu mai sunt deschişi niciunei propuneri”, a declarat Claudia Ţapardel.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins, la finele lunii ianuarie, proiectul de hotărâre prin care Piaţa Universităţii ar fi căpătat statutul de „agora civică”, consilierii PDL fiind cei care s-au opus.
În 7 martie, proiectul de hotărâre pentru conferirea statutului de agora Pieţei Universităţii, prin care zona va fi amenajată pentru dezbateri publice, lansat la iniţiativa ProDemocraţia, a intrat în dezbatere publică pe site-ul PMB.
Proiectul prevedea ca zona din faţa Universităţii de Arhitectură şi cea din faţa Teatrului Naţional să fie dotate cu tribună, panouri de afişaj, bănci şi toalete ecologice. Spaţiile de dezbatere publică să fie deschise zilnic între orele 9.00-21.00, mai stipula proiectul, iar numărul de participanţi să fie de maximum de o sută de persoane, în spaţiul din faţa Universităţii de Arhitectură, şi maximum 150 de persoane în spaţiul din faţa teatrului.
În urma dezbaterilor de luni, în şedinţa următoare a CGMB proiectul va fi scos de pe ordinea de zi.