Potrivit sursei citate, motivul este acela că edilul-şef a constatat că proiectul nu a fost avizat de Autoritatea Publică de Reglementare a Serviciilor Publice, care, conform statutului, în conformitate cu art 15, cap 4, din HCGMB 339/ 2009, reglementează „stabilirea şi asigurarea aplicării unor politici de preţuri în domeniul serviciilor energetice pentru stimularea echilibrată a producţiei, transportului şi distribuţiei energiei”.
„Proiectul nu a fost supus unei analize a Consiliului Consultativ, care are în componenţa sa specialişti în domeniul energetic. Primarul general susţine că este cu atât mai oportună reconsiderarea acestui proiect de hotărâre de Consiliu, cu cât constituirea Sistemului Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice (SACET) este în ultima fază. Ţinând cont că la ora actuală calendarul unificării dintre ELCEN şi RADET se afla în etapele finale, nu este justificată o discuţie despre majorarea tarifului la transportul şi distribuţia energiei termice. În momentul în care va apărea o singură entitate, respectiv Sistemul Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice (SACET), toate neconcordanţele între deciziile autorităţilor naţionale şi ale celor locale vor dispărea. Municipalitatea va fi în măsură atunci să controleze tarifele, în beneficiul cetăţenilor”, se arată în comunicat.
Municipalitatea precizează că la acest moment preţul gigacaloriei este de 341 de lei, din care populaţia plăteşte circa 170 de lei iar Capitala suportă prin subvenţie de la bugetul local 171,18 lei, adică peste 50% din costul gigacaloriei. Subvenţia acordată de Primăria Municipiului Bucureşti pentru plata gigacaloriei a fost de 561,4 milioane de lei în anul 2011, de 526,8 milioane de lei în 2012 şi de 487 milioane de lei în anul 2013.
Proiectul privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a fost supus dezbaterii publice la propunerea RADET Bucureşti, care pe 14 martie 2014 a primit avizul nr. 205480 al Autorităţii Naţionale de Reglementare Servicii Comunitare (ANRSC), aviz obligatoriu pentru majorarea tarifelor.
RADET a solicitat ANRSC majorarea tarifelor de transport şi distribuţie ca urmare a creşterii tarifelor de producţie începând cu 1 ianuarie 2014, prin decizia nr. 3506 din 27.11.2013 a Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE).
Citeşte şi VEŞTI PROASTE pentru români. RADET cere scumpirea căldurii cu peste 10%