Proiectul privind carantinarea va fi modificat. „PSD nu mai tolerează abuzurile Guvernului”

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic este necesară, dar nu în forma propusă de Guvern, pe motiv că este "neconstituţională şi vagă". Deputatul PSD Oana Florea, membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a anunţat că proiectul de lege iniţiat de Guvern va fi modificat, în urma discuţiilor pe care parlamentarii le-au purtat cu specialişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor.
Romania TV
09 iul. 2020, 05:17

"Este o lege care are probleme de constituţionalitate, o lege care este vagă, pentru că nu vorbeşte despre termene, nu vorbeşte despre factori de decizie şi despre calea de atac cu privire la măsurile dispuse de diferitele instituţii. PSD nu are de gând să mai tolereze abuzurile acestui Guvern. Este adevărat că avem nevoie de o astfel de lege, dar ea trebuie să respecte drepturile şi libertăţile, demnitatea umană, Constituţia Românei şi nu în ultimul rând deciziile CEDO. Aşa că vom analiza textul şi îl vom modifica", a precizat deputatul PSD Oana Florea în Parlament, conform Agerpres.

Oana Florea consideră că legea "care nu se poate aplica aşa cum este acum" trebuie să aibă un termen clar, consimţământul persoanei şi să conţină totodată o cale de atac cu privire la măsura carantinării.

"Nu este în regulă ca un singur medic să decidă izolarea sau carantinarea unei persoane. Nu ai o cale de atac cu privire la această decizie, poate fi o decizie discreţionară şi abuzivă. În al doilea rând, sume importante de la Casa de Asigurări sunt folosite pentru decontarea carantinării, sume care ar putea fi folosite pentru tratarea pacienţilor care stau acasă şi nu au acces la tratamente din spitale. Unii au şi decedat, spitalele fiind închise", a explicat deputatul PSD.

PSD: Legea carantinării va intra cel târziu mâine dimineaţă în plenul Camerei Deputaţilor, dar va intra cu modificări majore

Parlamentarul social-democrat a amintit despre măsura carantinării celor care vin din "zonele roşii".

"Cei care vin din zonele roşii de ce trebuie să stea în carantină, când ar putea să fie testaţi în două zile? Eu cred că un test este mai ieftin decât costul a 14 zile de carantină", a adăugat Oana Florea, conform sursei citate.

Adrian Năstase, despre scandalul măştilor de protecţie: "Pare că a fost un act de corupţie necesar şi util pentru ţară"

Referitor la numărul de cazuri, deputatul PSD susţine că este important de ştiut numărul de asimptomatici, "atunci când se spune că în ziua respectivă au fost internate X persoane pozitive".

"Şi, mai mult, este important care este numărul persoanelor pentru care s-a constatat că au avut boala şi au anticorpi. (...) Un număr singur nu spune nimic. (...) Este o lege importantă, care vorbeşte despre vieţi, nu este o lege despre COVID-19, este o lege care se va aplica ori de câte ori, Doamne fereşte, România se va întâlni cu tot felul de boli şi epidemii", a mai afirmat Oana Florea.

"Este nevoie de o astfel de lege, nu în această formă (...). Ea nu rămâne aşa, cu siguranţă va fi dezbătută şi aliniată atât cu Constituţia ţării, cât şi cu deciziile CEDO. (...) Unele ONG-uri sunt foarte deschise să facă demersuri pentru atacarea acestei legi la CCR în cazul în care forma finală nu dă nişte garanţii de respectare a drepturilor şi libertăţilor. (...) Ce va ieşi în urma dezbaterilor vom vedea mâine (joi - n.r.)", a completat deputata PSD.

Printre ONG-urile prezente la dezbaterea organizată miercuri, la Parlament, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea s-au aflat APADOR-CH, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Bolnavilor de Cancer, ActiveWatch, Asociaţia pentru Respectarea Drepturilor Omului - ARDOM, Medici pentru Consimţământ Informat şi OCHR.

„Este o lege care are probleme de constituţionalitate, o lege care este vagă, pentru că nu vorbeşte despre termene, nu vorbeşte despre factori de decizie şi despre calea de atac cu privire la măsurile dispuse de diferitele instituţii. PSD nu are de gând să mai tolereze abuzurile acestui Guvern. Este adevărat că avem nevoie de o astfel de lege, dar ea trebuie să respecte drepturile şi libertăţile, demnitatea umană, Constituţia Românei şi nu în ultimul rând deciziile CEDO. Aşa că vom analiza textul şi îl vom modifica”, a precizat deputatul PSD Oana Florea în Parlament, conform Agerpres.

Oana Florea consideră că legea „care nu se poate aplica aşa cum este acum” trebuie să aibă un termen clar, consimţământul persoanei şi să conţină totodată o cale de atac cu privire la măsura carantinării.

„Nu este în regulă ca un singur medic să decidă izolarea sau carantinarea unei persoane. Nu ai o cale de atac cu privire la această decizie, poate fi o decizie discreţionară şi abuzivă. În al doilea rând, sume importante de la Casa de Asigurări sunt folosite pentru decontarea carantinării, sume care ar putea fi folosite pentru tratarea pacienţilor care stau acasă şi nu au acces la tratamente din spitale. Unii au şi decedat, spitalele fiind închise”, a explicat deputatul PSD.

PSD: Legea carantinării va intra cel târziu mâine dimineaţă în plenul Camerei Deputaţilor, dar va intra cu modificări majore

Parlamentarul social-democrat a amintit despre măsura carantinării celor care vin din „zonele roşii”.

„Cei care vin din zonele roşii de ce trebuie să stea în carantină, când ar putea să fie testaţi în două zile? Eu cred că un test este mai ieftin decât costul a 14 zile de carantină”, a adăugat Oana Florea, conform sursei citate.

Adrian Năstase, despre scandalul măştilor de protecţie: „Pare că a fost un act de corupţie necesar şi util pentru ţară”

Referitor la numărul de cazuri, deputatul PSD susţine că este important de ştiut numărul de asimptomatici, „atunci când se spune că în ziua respectivă au fost internate X persoane pozitive”.

„Şi, mai mult, este important care este numărul persoanelor pentru care s-a constatat că au avut boala şi au anticorpi. (…) Un număr singur nu spune nimic. (…) Este o lege importantă, care vorbeşte despre vieţi, nu este o lege despre COVID-19, este o lege care se va aplica ori de câte ori, Doamne fereşte, România se va întâlni cu tot felul de boli şi epidemii”, a mai afirmat Oana Florea.

„Este nevoie de o astfel de lege, nu în această formă (…). Ea nu rămâne aşa, cu siguranţă va fi dezbătută şi aliniată atât cu Constituţia ţării, cât şi cu deciziile CEDO. (…) Unele ONG-uri sunt foarte deschise să facă demersuri pentru atacarea acestei legi la CCR în cazul în care forma finală nu dă nişte garanţii de respectare a drepturilor şi libertăţilor. (…) Ce va ieşi în urma dezbaterilor vom vedea mâine (joi – n.r.)”, a completat deputata PSD.

Printre ONG-urile prezente la dezbaterea organizată miercuri, la Parlament, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea s-au aflat APADOR-CH, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Bolnavilor de Cancer, ActiveWatch, Asociaţia pentru Respectarea Drepturilor Omului – ARDOM, Medici pentru Consimţământ Informat şi OCHR.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o ții la fereastra casei noaptea. Împrăștie un parfum plăcut odată cu lăsarea serii și arată deosebit
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
A murit o legendă a muzicii. A lăsat un hit de neuitat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Starea de sănătate a Papei Francisc se ameliorează ușor, dar rămâne critică
MediaFlux
Informații de ultimă oră de la Vatican. Starea de sănătate a Papei Francisc se deteriorează de la o oră la alta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe