Proiectul privind carantinarea va fi modificat. „PSD nu mai tolerează abuzurile Guvernului”

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic este necesară, dar nu în forma propusă de Guvern, pe motiv că este "neconstituţională şi vagă". Deputatul PSD Oana Florea, membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a anunţat că proiectul de lege iniţiat de Guvern va fi modificat, în urma discuţiilor pe care parlamentarii le-au purtat cu specialişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor.
Romania TV
09 iul. 2020, 05:17

"Este o lege care are probleme de constituţionalitate, o lege care este vagă, pentru că nu vorbeşte despre termene, nu vorbeşte despre factori de decizie şi despre calea de atac cu privire la măsurile dispuse de diferitele instituţii. PSD nu are de gând să mai tolereze abuzurile acestui Guvern. Este adevărat că avem nevoie de o astfel de lege, dar ea trebuie să respecte drepturile şi libertăţile, demnitatea umană, Constituţia Românei şi nu în ultimul rând deciziile CEDO. Aşa că vom analiza textul şi îl vom modifica", a precizat deputatul PSD Oana Florea în Parlament, conform Agerpres.

Oana Florea consideră că legea "care nu se poate aplica aşa cum este acum" trebuie să aibă un termen clar, consimţământul persoanei şi să conţină totodată o cale de atac cu privire la măsura carantinării.

"Nu este în regulă ca un singur medic să decidă izolarea sau carantinarea unei persoane. Nu ai o cale de atac cu privire la această decizie, poate fi o decizie discreţionară şi abuzivă. În al doilea rând, sume importante de la Casa de Asigurări sunt folosite pentru decontarea carantinării, sume care ar putea fi folosite pentru tratarea pacienţilor care stau acasă şi nu au acces la tratamente din spitale. Unii au şi decedat, spitalele fiind închise", a explicat deputatul PSD.

PSD: Legea carantinării va intra cel târziu mâine dimineaţă în plenul Camerei Deputaţilor, dar va intra cu modificări majore

Parlamentarul social-democrat a amintit despre măsura carantinării celor care vin din "zonele roşii".

"Cei care vin din zonele roşii de ce trebuie să stea în carantină, când ar putea să fie testaţi în două zile? Eu cred că un test este mai ieftin decât costul a 14 zile de carantină", a adăugat Oana Florea, conform sursei citate.

Adrian Năstase, despre scandalul măştilor de protecţie: "Pare că a fost un act de corupţie necesar şi util pentru ţară"

Referitor la numărul de cazuri, deputatul PSD susţine că este important de ştiut numărul de asimptomatici, "atunci când se spune că în ziua respectivă au fost internate X persoane pozitive".

"Şi, mai mult, este important care este numărul persoanelor pentru care s-a constatat că au avut boala şi au anticorpi. (...) Un număr singur nu spune nimic. (...) Este o lege importantă, care vorbeşte despre vieţi, nu este o lege despre COVID-19, este o lege care se va aplica ori de câte ori, Doamne fereşte, România se va întâlni cu tot felul de boli şi epidemii", a mai afirmat Oana Florea.

"Este nevoie de o astfel de lege, nu în această formă (...). Ea nu rămâne aşa, cu siguranţă va fi dezbătută şi aliniată atât cu Constituţia ţării, cât şi cu deciziile CEDO. (...) Unele ONG-uri sunt foarte deschise să facă demersuri pentru atacarea acestei legi la CCR în cazul în care forma finală nu dă nişte garanţii de respectare a drepturilor şi libertăţilor. (...) Ce va ieşi în urma dezbaterilor vom vedea mâine (joi - n.r.)", a completat deputata PSD.

Printre ONG-urile prezente la dezbaterea organizată miercuri, la Parlament, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea s-au aflat APADOR-CH, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Bolnavilor de Cancer, ActiveWatch, Asociaţia pentru Respectarea Drepturilor Omului - ARDOM, Medici pentru Consimţământ Informat şi OCHR.

„Este o lege care are probleme de constituţionalitate, o lege care este vagă, pentru că nu vorbeşte despre termene, nu vorbeşte despre factori de decizie şi despre calea de atac cu privire la măsurile dispuse de diferitele instituţii. PSD nu are de gând să mai tolereze abuzurile acestui Guvern. Este adevărat că avem nevoie de o astfel de lege, dar ea trebuie să respecte drepturile şi libertăţile, demnitatea umană, Constituţia Românei şi nu în ultimul rând deciziile CEDO. Aşa că vom analiza textul şi îl vom modifica”, a precizat deputatul PSD Oana Florea în Parlament, conform Agerpres.

Oana Florea consideră că legea „care nu se poate aplica aşa cum este acum” trebuie să aibă un termen clar, consimţământul persoanei şi să conţină totodată o cale de atac cu privire la măsura carantinării.

„Nu este în regulă ca un singur medic să decidă izolarea sau carantinarea unei persoane. Nu ai o cale de atac cu privire la această decizie, poate fi o decizie discreţionară şi abuzivă. În al doilea rând, sume importante de la Casa de Asigurări sunt folosite pentru decontarea carantinării, sume care ar putea fi folosite pentru tratarea pacienţilor care stau acasă şi nu au acces la tratamente din spitale. Unii au şi decedat, spitalele fiind închise”, a explicat deputatul PSD.

PSD: Legea carantinării va intra cel târziu mâine dimineaţă în plenul Camerei Deputaţilor, dar va intra cu modificări majore

Parlamentarul social-democrat a amintit despre măsura carantinării celor care vin din „zonele roşii”.

„Cei care vin din zonele roşii de ce trebuie să stea în carantină, când ar putea să fie testaţi în două zile? Eu cred că un test este mai ieftin decât costul a 14 zile de carantină”, a adăugat Oana Florea, conform sursei citate.

Adrian Năstase, despre scandalul măştilor de protecţie: „Pare că a fost un act de corupţie necesar şi util pentru ţară”

Referitor la numărul de cazuri, deputatul PSD susţine că este important de ştiut numărul de asimptomatici, „atunci când se spune că în ziua respectivă au fost internate X persoane pozitive”.

„Şi, mai mult, este important care este numărul persoanelor pentru care s-a constatat că au avut boala şi au anticorpi. (…) Un număr singur nu spune nimic. (…) Este o lege importantă, care vorbeşte despre vieţi, nu este o lege despre COVID-19, este o lege care se va aplica ori de câte ori, Doamne fereşte, România se va întâlni cu tot felul de boli şi epidemii”, a mai afirmat Oana Florea.

„Este nevoie de o astfel de lege, nu în această formă (…). Ea nu rămâne aşa, cu siguranţă va fi dezbătută şi aliniată atât cu Constituţia ţării, cât şi cu deciziile CEDO. (…) Unele ONG-uri sunt foarte deschise să facă demersuri pentru atacarea acestei legi la CCR în cazul în care forma finală nu dă nişte garanţii de respectare a drepturilor şi libertăţilor. (…) Ce va ieşi în urma dezbaterilor vom vedea mâine (joi – n.r.)”, a completat deputata PSD.

Printre ONG-urile prezente la dezbaterea organizată miercuri, la Parlament, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea s-au aflat APADOR-CH, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Bolnavilor de Cancer, ActiveWatch, Asociaţia pentru Respectarea Drepturilor Omului – ARDOM, Medici pentru Consimţământ Informat şi OCHR.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Un an de la tragedia de la Ferma Dacilor: Rapoarte neconcludente și anchete nefinalizate
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă