Update: Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru desființarea Secției speciale, cu 171 de voturi „pentru” și 136 de voturi „împotrivă”.
Proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale se află pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor de miercuri. Joia trecută, deputaţii din Comisia Juridică au dat raport favorabil proiectului privind desfiinţarea SIIJ. Au adoptat şi un amendament propus de deputatul minorităţilor naţionale Ionel Stancu care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu avizul CSM.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat încă de luni că liberalii susţin proiectul în forma convenită de Guvern. De altfel, varianta adoptată de Comisia juridică respectă Constituţia, notează Agerpres.
„Din punctul meu de vedere, forma adoptată în Comisia juridică este o formă dezbătută şi convenită la nivelul conducerii coaliţiei şi grupurile parlamentare ale PNL vor sprijini desfiinţarea Secţiei speciale. De altfel, astăzi am şi luat decizia în Biroul Executiv să mandatăm grupurile parlamentare ale PNL să voteze legea de desfiinţare a Secţiei speciale”, a declarat Ludovic Orban, conform sursei citate.
Citeşte şi: Florin Cîţu, detalii despre încercarea de desfiinţare a SIIJ: „Vom încerca la Senat o modificare”
Şi USR PLUS a precizat că proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale, în forma propusă de coaliţia de guvernare. Vicepremierul Dan Barna a afirmat că amendamentul votat de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor este „un compromis mai mic” decât necesitatea majoră de desfiinţare a SIIJ.
De cealaltă parte, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu este de acord cu proiectul pentru desfiinţarea Secţiei Speciale. Social-democraţii vor ataca la Curtea Constituţională iniţiativa privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, pe motiv că amendamentul adoptat de către deputaţii din Comisia Juridică este neconstituţional.
„Ne menţinem punctul de vedere – vom ataca la Curtea Constituţională acest proiect cu sau fără acel amendament, pe care eu îl consider neconstituţional”, a explicat Ciolacu, potrivit sursei citate.
În schimb, premierul Florin Cîţu a explicat că vrea în continuare ca proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie să fie adoptat de către Parlament într-o formă apropiată celei aprobate de Guvern şi că se va încerca o modificare în acest sens, în timpul dezbaterilor din Senat.
Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat cu acest proiect. Senatul este Cameră decizională.
Citeşte şi: Protest împotriva desfiinţări SIIJ. Magistraţii i-au trimis lui Florin Cîţu o scrisoare deschisă