Camera Deputaților a adoptat desființarea Secției speciale. Ce se va întâmpla acum cu magistraţii!

Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) intră miercuri în dezbaterea Camerei Deputaţilor. PNL şi USR PLUS au anunţat că susţin varianta convenită în coaliţia guvernamentală, în vreme ce PSD a criticat dur iniţiativa pe care o va ataca la Curtea Constituţională.
Razvan Mihalascu
24 mart. 2021, 13:09
Camera Deputaților a adoptat desființarea Secției speciale. Ce se va întâmpla acum cu magistraţii!

Update: Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru desființarea Secției speciale, cu 171 de voturi „pentru” și 136 de voturi „împotrivă”.

Proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale se află pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor de miercuri. Joia trecută, deputaţii din Comisia Juridică au dat raport favorabil proiectului privind desfiinţarea SIIJ. Au adoptat şi un amendament propus de deputatul minorităţilor naţionale Ionel Stancu care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu avizul CSM.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat încă de luni că liberalii susţin proiectul în forma convenită de Guvern. De altfel, varianta adoptată de Comisia juridică respectă Constituţia, notează Agerpres.

„Din punctul meu de vedere, forma adoptată în Comisia juridică este o formă dezbătută şi convenită la nivelul conducerii coaliţiei şi grupurile parlamentare ale PNL vor sprijini desfiinţarea Secţiei speciale. De altfel, astăzi am şi luat decizia în Biroul Executiv să mandatăm grupurile parlamentare ale PNL să voteze legea de desfiinţare a Secţiei speciale”, a declarat Ludovic Orban, conform sursei citate.

Citeşte şi: Florin Cîţu, detalii despre încercarea de desfiinţare a SIIJ: „Vom încerca la Senat o modificare”

Şi USR PLUS a precizat că proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale, în forma propusă de coaliţia de guvernare. Vicepremierul Dan Barna a afirmat că amendamentul votat de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor este „un compromis mai mic” decât necesitatea majoră de desfiinţare a SIIJ.

De cealaltă parte, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu este de acord cu proiectul pentru desfiinţarea Secţiei Speciale. Social-democraţii vor ataca la Curtea Constituţională iniţiativa privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, pe motiv că amendamentul adoptat de către deputaţii din Comisia Juridică este neconstituţional.

„Ne menţinem punctul de vedere – vom ataca la Curtea Constituţională acest proiect cu sau fără acel amendament, pe care eu îl consider neconstituţional”, a explicat Ciolacu, potrivit sursei citate.

În schimb, premierul Florin Cîţu a explicat că vrea în continuare ca proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie să fie adoptat de către Parlament într-o formă apropiată celei aprobate de Guvern şi că se va încerca o modificare în acest sens, în timpul dezbaterilor din Senat.

Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat cu acest proiect. Senatul este Cameră decizională.

Citeşte şi: Protest împotriva desfiinţări SIIJ. Magistraţii i-au trimis lui Florin Cîţu o scrisoare deschisă

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Vinete marinate. O rețetă celebră, vedetă în marile restaurante
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Joe Biden Testat Pozitiv la Covid-19, Va Continua să Lucreze în Izolare
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'