Proiectul privind educaţia sexuală în şcoli a fost discutat de către deputaţi în Comisia de Muncă. Pentru că prevederile au stârnit controverse, parlamentarii au decis să amâne discuţiile pentru toamnă.
„Eu am votat pentru propunerea de amânare a dezbaterii. Preşedinta din partea USR-ului a Comisiei pentru Muncă încerca să expedieze cât mai rapid, un proiect de lege care a suscitat foarte multe dezbateri. Eu cred că avem alte priorităţi, legat de educaţie”, a declarat Mirela Adomnicăi, deputat PSD, conform Mediafax.
În schimb, Oana Ţoiu, preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, a precizat că a fost suficient timp pentru dezbateri, dând de înţeles că ar fi fost bine ca proiectul legislativ să fi obţinut aviz, pentru a putea fi votat în toamnă.
„A existat cel puţin un an de dezbateri pe acest subiect. Speranţa noastră era să putem să clarificăm astăzi articolul pentru care a fost cerută reexaminarea, ca, în cazul unei sesiuni extraordinare sau la începutul sesiunii parlamentare, să poată fi deblocată legea şi promulgată”, a afirmat Oana Ţoiu, deputat USR-PLUS, conform sursei citate.
Citeşte şi: Senatul a respins solicitarea lui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind educaţia sexuală în şcoli
Pe 22 iunie, plenul Senatului a respins solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că educația sexuală este o materie foarte importantă ce trebuie predată în școli, o dată pe săptămâna, între clasele a V -a – a XII -a. Educația sexuală va fi o componentă a materiei Educație pentru viață.
„Sunt dezbateri în coaliție, educația sexuală e foarte importantă și trebuie făcută. Acordul părintelui va fi necesar. Toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină educație sexuală. Vor retrași toți cei ai căror părinți nu sunt de acord.
E o problemă bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie. Propunerea Ministerului Educației e de a fi integrată, printr-o repartizare a noținilor, treptată, alături de disciplina de educație sanitară, pentru alimentație sănătoasă… să fie o oră pe săptămână, dar pe module. Educația sexuală e o componentă a Educației pentru viață. Părinții care nu sunt de acord își pot retrage copiii de la această disciplină. Educația sexuală, componentă a educației pentru viață, să fie din clasa a 5 a până în clasa a 12 a”, a declarat Sorin Cîmpeanu.