Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a decis să retrimită la comisia de specialitate, pentru două săptămâni, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pe proiectul legii privind indemnizațiile speciale pentru parlamentari.
Cel care a cerut acest lucru a fost liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaților, Marian Neacșu.
„Motivația pentru care am cerut retrimiterea la comisie este că util e ca acest proiect legislativ să mai aibă cel puțin o adăugire, aceea a fost o preocupare constantă din partea grupului nostru, se referă la durata de când se intră în indemnizație. S-au vehiculat la început șase luni, apoi șase luni în mai multe mandate, apoi șase luni de-a lungul unui singur mandat, apoi de la nivel de un mandat s-a revenit acum la un an și noi vrem să vă propunem să se intre în indemnizația respectivă abia după ce se împlinește un mandat pentru că asta este și procedura europeană. Ăsta este motivul pentru care dorim să fie retrimis la comisie”, a spus Neacșu.
Liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, a solicitat în schimb dezbaterea raportului Comisiei de statut și respingerea proiectului de lege.
„Regulamentul spune că, în situația în care se află acum, plenului reunit al celor două camere i se supune dezbaterii raportul comisiei de specialitate, dar votul final se supune proiectul de lege în care se include și raportul comisiei. Eu asta am solicitat, să votăm împotriva legii, nu a raportului. Se clarifică astfel lucrurile și nu vom mai avea pe ordinea de zi un asemenea proiect de lege. Fiți sinceri, cei din majoritate, vă doriți acest proiect de lege, treceți-l, dar treceți-l singuri și asumați-vă responsabilitatea!”, a spus Nicolăescu.
Pentru retrimiterea la comisie au votat 269 de parlamentari, împotrivă au votat 142, iar 13 s-au abținut.
Anterior, conducerea celor două Camere ale Parlamentului decisese că proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, deşi aprobat săptămâna trecută de către senatorii şi deputaţii din Comisia pentru Statut, va fi retrimis acestora pentru noi modificări.
Comisia pentru Statut a modificat raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind că aleşii care au avut minimum un an de mandat – nu 6 luni cum era iniţial – vor primi pensii speciale, iar deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului şi dacă nu sunt realeşi.
Potrivit raportului suplimentar întocmit de Comisie marţi, deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare vor avea dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.
Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.
Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un an de activitate parlamentară.
Citeşte şi Udrea, despre legea PENSIILOR SPECIALE: Nu avem nevoie acum de a pune GAZ pe FOC
Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 – 291 din Legea Codului Penal.
Comisia de Statut a introdus şi alte infrancţiuni pentru care deputaţii şi senatorii, dacă au fost condamnaţi, nu vor beneficia de pensii speciale, şi anume pentru infracţiunile prevăzute la art. 254 – 257, adică pentru ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificată şi distrugere în culpă.
După adoptarea acestor modificări, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat nemulţumit de forma proiectului, însă a precizat că este mai bună decât cea iniţială. Liberalii au avut o poziţie similară, anunţând că vor vota cererea de reexaminare, însă vor respinge legea când va ajunge la votul final al celor două Camere, deoarece se împotrivesc acordării unor astfel de beneficii aleşilor.
Comisia a stabilit că parlamentarii vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, iar cuantumul a rămas acelaşi ca cel iniţial, respectiv 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, de acesta urmând să beneficieze deputaţii şi senatorii care au avut mandate consecutive până la 3 mandate. De asemenea, contrar recomandărilor preşedintelui, comisia a decis că vor beneficia de pensii şi cei condamnaţi definitiv pentru incompatibilitate.
Raportul iniţial al comisiei a fost retrimis la comisie de plenul Parlamentului în data de 9 septembrie.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat atunci că trebuie „cântărit” mai mult în privinţa Legii pensiilor parlamentarilor, arătând că poate este bine să se regândească întreg sistemul de pensii, adăugând că aleşii trebuie să se gândească la toţi pensionarii.
Citeşte şi Pensii MAJORATE pentru peste 5 MILIOANE de PENSIONARI. Cu cât cresc SALARIILE românilor din 2016