Proiectul privind reforma educaţiei, uitat în sertarul ministrului Monica Anisie

La începutul anului şcolar, ministrul Educaţiei le solicitase specialiştilor din domeniu să-i prezinte un proiect de reformare a programei şcolare învechite, care nu mai reuşeşte să-i atragă pe elevi. Experţii i-au trimis draftul proiectului, însă acesta nu a ajuns încă spre aprobare pe masa Guvernului, informează Digi 24.
Romania TV
24 mai 2020, 17:22
Proiectul privind reforma educaţiei, uitat în sertarul ministrului Monica Anisie

Materii de studiu mai puţine

Proiectul de reformare a educaţiei prevede, printre altele, simplificarea programului elevilor, prin reducerea numărului de materii şi prin orientarea elevilor către acele materii care îi interesează pentru cariera viitoare. Concret, din cele aproximativ 15 materii pe care le are un elev de gimnaziu, ar putea rămâne doar 8.

Citeşte şi SONDAJ Cei mai mulţi elevi bucureşteni din anii terminali nu se vor duce la şcoală pentru orele de pregătire

Elevii din clasele a V-a și a VI-a ar urma să aprofundeze șase arii ale învățării obligatorii și două la alegere. Liceenii din anii terminali ar putea alege să studieze cinci materii după preferințe și să rămână cu trei din trunchiul comun.

De pildă, noi suntem colegi la limba și literatura română, de trunchi comun. Suntem colegi la educație fizică și sport, dar nu mai suntem colegi la fizică și chimie. Dvs. faceți fizică pentru că vă place fizica, eu fac chimie pentru că mă pricep și ne luăm nota sau media pe științe. Nici nu vor face copiii numai ce le spune sistemul, dar nici nu vor fi de capul lor, alegându-și toate cele opt arii de învățare. Însă aspectul cel mai important e curajul, înțelepciunea, forța de a decide și de a-și asuma consecințele deciziilor lor semestru de semestru”, a explicat Marian Staș, expert în educație și inițiatorul proiectului, la Digi 24. 

Cei mai încântați de acest program-pilot sunt elevii, care au în sfârșit o speranță că nu vor mai învăța după o programă învechită.

Programa pentru Bacalaureat după care studiază elevii în prezent, aproape aceeaşi cu programa după care au studiat părinţii lor

Nu este nicio exagerare. Elevii de azi se pregătesc pentru Bacalaureat după aceeaşi programă după care s-au pregătit şi părinţii lor.

Noi funcționăm după același cadru din 2003. Am vorbit cu părinții mei, ei au dat BAC-ul din aproape aceeași materie și programă din care dau și eu. Prin această pilotare, Ministerul Educației chiar putea să invoveze arhitectura curriculară. Acum nu se mai întâmplă acest lucru doar pentru că o hârtie a rămas blocată într-un minister”, spune Antonia Pup, președintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Citeşte şi EVALUARE NAŢIONALĂ şi BACALAUREAT 2020, noi reguli la revenirea în şcoală

La rândul lor, părinţii au fost extrem de încântaţi de proiectul de reformare a educaţiei.

Susțin 100% proiectul. Toți reprezentanții pe care îi am la nivelul județului erau foarte mulțumiți. Proiectul este bine venit, pentru că dădea posibilitatea să ai un feed-back real, practic, nu mai vorbim doar de teorie, vorbim de practică efectiv în școlile care doreau să participe. Nu era o acțiune cu caracter obligatoriu, să obligăm părinții, elevii și școlile, ci doar acele școli care își dau seama că trebuie să schimbăm sistemul”, a declarat Iulian Cristache, președintele Asociaţiei Părinţilor din Bucureşti-Ilfov

Proiectul şcolilor-pilot ar trebui aprobat în baza unei Hotărâri de Guvern, însă niciun Guvern nu şi-a asumat răspunderea în ultimii 10 ani. Directorii celor șapte școli-pilot în care, la clasele a V-a şi a IX-a, ar trebui aplicat acest sistem speră că vor vedea Hotărârea publicată în Monitorul Oficial în acest an.

Metoda de predare, mai adaptată pentru copii. Conţinuturile, mai relevante

Viorel Dorobanțu, director de școală gimnazială, spune că reforma educaţiei va presupune conţinuturi mai relevante şi adaptarea metodei de predare. El spune că zilnic vin la el elevi care se plâng că o informaţie sau alta, o formulă sau alta nu le sunt utile.

Le spun că încercăm să rezolvăm și singura soluție de care am putut să ne agățăm a fost această pilotare, dar să sperăm că nu se va opri, totuși„, spune profesorul.

Iniţiatorul proiectului, apel către premierul Ludovic Orban

Marian Staş, inițiatorul proiectului, spune că publicarea HG pentru înfiinţarea şcolilor-pilot în Monitorul Oficial ar fi cel mai frumos cadou pe care Executivul l-ar putea face copiilor de 1 Iunie.

Mă uit în ochii premierului și spun: Domnule prim-ministru Ludovic Orban, semnați Hotărârea de Guvern! Publicați Hotărârea de Guvern pentru înființarea școlilor-pilot în Monitorul Oficial și faceți acest cadou copiilor la 1 iunie, de Ziua internațională a copilului!”, spune Marian Staş.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
De sâmbătă, 1 februarie 2025, de la ora 7, trei zodii își schimbă viața la 180 de grade. Începe o nouă eră pentru ele
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Încalcă principiile fundamentale ale Constituției României
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Cum ne afectează Mercur retrograd. Urmează zile dificile
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Se schimbă banii! Bancnotele care vor fi transformate în Euro. Se întâmplă după aderarea la Schengen
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Criza dezertărilor din armata ucraineană afectează frontul de est
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România