Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor. Mai multe vaccinuri vor fi pe lista celor de care depinde posibilitatea înscrierii copiilor la grădiniţă sau la şcoală. În România vor deveni obligatorii următoarele vaccinuri: BCG (anti-tuberculoză), HEP B (anti-hepatita B), DTPa (anti-diftero-tetano-pertussis acelulară, adică împotriva difeteriei, tetanosului si tusei convulsive, „magareasca”), VPi (anti-polio poliomielitei), Hib (anti-haemophillus influenzae de tip b), ROR (anti-rubeola, anti-rujeola şi anti-oreion), precum şi vaccin pneumococic conjugat – în funcţie de fondurile disponibile (împotriva otitei, meningitei, pneumonii provocate de pneumococ).
Citeşte şi VACCINURILE OPŢIONALE pentru copii. De ce boli GRAVE îi protejează şi cum se administrează
Proiectul, care urmează să fie pus în dezbatere publică, apare pe fondul scăderii acoperirii vaccinale. Proiectul de lege a fost finalizat din punct de vedere tehnic, însă trebuie evaluat şi din punct de vedere juridic.
„Proiectul de lege este definitivat din punct de vedete tehnic. Din punct de vedere tehnic, al oamenilor din zona de sănătate publică, medici de familie, epidemiologi, microbiologi, e făcut. Acum este evaluat din punct de vedere juridic de Ministerul Sănătăţii şi când o să fie gata, o să fie pus în dezbatere publică. Trebuie să fie făcut în aşa fel încât să nu contravină altor acte normative. O să aducă modificări şi completări. Ceea ce cred eu că este cel mai important este că oferă perspectiva asigurării de vaccinuri fără întreruperi, responsabilizează foarte clar toţi actorii din sistem, începând cu ministrul Sănătăţii, Direcţii de Sănătate Publică, medici de familie şi oferă posibilitatea constituirii unor corpuri de experţi la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică şi la nivel central care să coordoneze şi să răspundă direct de această activitate de vaccinare„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.
Citeşte şi LISTA de VACCINURI administrate la vârsta adultă
Totodată, potrivit prof. univ. dr. Alexandru Rafila, proiectul „stabileşte modalitatea şi responsabilităţile în ceea ce priveşte informarea„. „Campaniile nu trebuie desfăşurate doar periodic, ci continuu în ceea ce priveşte vaccinarea. Trebuie să existe nişte comitete tehnice la nivel judeţean şi naţional care să poată să facă tot timpul consiliere şi consultanţă celor care vor să afle lucruri despre vaccinuri, despre siguranţa vaccinurilor, despre eficacitatea vaccinării„, susţine președintele Societății Române de Microbiologie.
La sfârşitul anului 2015 au apărut în presă informaţii potrivit cărora părinţii care refuză vaccinarea obligatorie la copiii lor pot primi amenzi. Alexandru Rafila a precizat că scopul „nu este al amenzilor, ci să fie introduse progresiv eventuale sancţiuni”.
„Ei lucrează la chestiunea asta ca să poată să fie în corcondanţă cu legislaţia din vigoare sau cu alte acte normative care există în momentul de faţă. Scopul nu este al amenzilor, ci să fie introduse progresiv eventuale sancţiuni, încât să nu producă bulversare într-un fel în societate„, a declarat medicul.
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a precizat că proiectul va fi finalizat şi pus în dezbatere publică la sfârşitul lunii februarie.
„Eu cred că o să avem o variantă finală cam în 30 de zile probabil, la sfârşitul lunii februarie„, a spus medicul Alexandru Rafila.