PROIECTUL privind VACCINAREA OBLIGATORIE, finalizat la sfârşitul lunii februarie. SANCŢIUNILE, introduse progresiv

Proiectul de lege în ceea ce priveşte vaccinarea obligatorie la copii a fost definitivat din punct de vedere tehnic. Varianta sa finală ar putea fi pusă în dezbatere publică la sfârşitul lunii februarie, a declarat, pentru RomaniaTV.net, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Totodată, medicul a vorbit şi despre eventualele sancţiunile care ar putea fi introduse progresiv, în cazul în care unii părinţi refuză vaccinarea.
Marilena Vili
22 ian. 2016, 07:50
PROIECTUL privind VACCINAREA OBLIGATORIE, finalizat la sfârşitul lunii februarie. SANCŢIUNILE, introduse progresiv

Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor. Mai multe vaccinuri vor fi pe lista celor de care depinde posibilitatea înscrierii copiilor la grădiniţă sau la şcoală. În România vor deveni obligatorii următoarele vaccinuri: BCG (anti-tuberculoză), HEP B (anti-hepatita B), DTPa (anti-diftero-tetano-pertussis acelulară, adică împotriva difeteriei, tetanosului si tusei convulsive, „magareasca”), VPi (anti-polio poliomielitei), Hib (anti-haemophillus influenzae de tip b), ROR (anti-rubeola, anti-rujeola şi anti-oreion), precum şi vaccin pneumococic conjugat – în funcţie de fondurile disponibile (împotriva otitei, meningitei, pneumonii provocate de pneumococ).

Citeşte şi VACCINURILE OPŢIONALE pentru copii. De ce boli GRAVE îi protejează şi cum se administrează

Proiectul, care urmează să fie pus în dezbatere publică, apare pe fondul scăderii acoperirii vaccinale. Proiectul de lege a fost finalizat din punct de vedere tehnic, însă trebuie evaluat şi din punct de vedere juridic.

Proiectul de lege este definitivat din punct de vedete tehnic. Din punct de vedere tehnic, al oamenilor din zona de sănătate publică, medici de familie, epidemiologi, microbiologi, e făcut. Acum este evaluat din punct de vedere juridic de Ministerul Sănătăţii şi când o să fie gata, o să fie pus în dezbatere publică. Trebuie să fie făcut în aşa fel încât să nu contravină altor acte normative. O să aducă modificări şi completări. Ceea ce cred eu că este cel mai important este că oferă perspectiva asigurării de vaccinuri fără întreruperi, responsabilizează foarte clar toţi actorii din sistem, începând cu ministrul Sănătăţii, Direcţii de Sănătate Publică, medici de familie şi oferă posibilitatea constituirii unor corpuri de experţi la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică şi la nivel central care să coordoneze şi să răspundă direct de această activitate de vaccinare„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

Citeşte şi LISTA de VACCINURI administrate la vârsta adultă

Totodată, potrivit prof. univ. dr. Alexandru Rafila, proiectul „stabileşte modalitatea şi responsabilităţile în ceea ce priveşte informarea„. „Campaniile nu trebuie desfăşurate doar periodic, ci continuu în ceea ce priveşte vaccinarea. Trebuie să existe nişte comitete tehnice la nivel judeţean şi naţional care să poată să facă tot timpul consiliere şi consultanţă celor care vor să afle lucruri despre vaccinuri, despre siguranţa vaccinurilor, despre eficacitatea vaccinării„, susţine președintele Societății Române de Microbiologie.

La sfârşitul anului 2015 au apărut în presă informaţii potrivit cărora părinţii care refuză vaccinarea obligatorie la copiii lor pot primi amenzi. Alexandru Rafila a precizat că scopul „nu este al amenzilor, ci să fie introduse progresiv eventuale sancţiuni”.

Citeşte şi Importanţa VACCINĂRII ANTIGRIPALE. Care este PERIOADA OPTIMĂ şi ce persoane sunt mai predispuse la boală

Ei lucrează la chestiunea asta ca să poată să fie în corcondanţă cu legislaţia din vigoare sau cu alte acte normative care există în momentul de faţă. Scopul nu este al amenzilor, ci să fie introduse progresiv eventuale sancţiuni, încât să nu producă bulversare într-un fel în societate„, a declarat medicul.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a precizat că proiectul va fi finalizat şi pus în dezbatere publică la sfârşitul lunii februarie.

Eu cred că o să avem o variantă finală cam în 30 de zile probabil, la sfârşitul lunii februarie„, a spus medicul Alexandru Rafila.

Citeşte şi VACCINURI OBLIGATORII COPII. Dorel Săndesc: Există reacţii adverse la toate medicamentele care au salvat vieţi

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ajutor de la Guvern pentru românii cu probleme. Va fi gratis de la 1 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, umilință greu de îndurat. S-a văzut în direct la TV: Creier îmbuibat de alcool
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară