Proiectul îşi propune promovarea şi valorificarea construcţiilor realizate în stil arhitectural tradiţional din comuna Şişeşti din Ţara Chioarului, Maramureş.
Timp de o săptămână, în perioada 18-27 iulie, o echipă de arhitecți și antropologi poposește în localitatea Șurdești din Maramureș pentru a sta de vorbă cu localnicii și a identifica construcțiile care mai păstrează specificul zonei – case, șuri vechi din lemn, porți bogat ornamentate, acareturi. Ulterior, se va alcătui o documentare aprofundată asupra câtorva gospodării reprezentative în care se află case vechi și șuri și se vor propune mai multe soluții de extindere a construcției vechi, fără a renunța la specificul acesteia.
Astfel, echipa va desena releveul construcției, va descrie materialul și tehnica de execuție, va realiza interviuri semistructurate pentru a afla viziunea fiecărei familii asupra locuinței.
Cu informațiile de pe teren, echipa de cercetare va concepe un Ghid de bune practice, pe care îl vor primi toți localnicii din satele studiate, dar și publicul specializat (arhitecți, antropologi, etnologi).
Imaginile din timpul proiectului se vor constitui într-o expoziție, care va putea fi vizitată atât în București, cât și în Baia Mare la finalul proiectului. Pentru ca impactul asupra localnicilor să fie cât mai mare, se vor organiza și niște focus-group-uri în comunitate, cu intenția de a găsi soluții de păstrare și valorificare a construcțiilor vechi.
Publicul larg este invitat să participe la dezbaterile publice care se vor organiza la finalul proiectului pentru o mai bună înțelegere a importanței păstrării și valorificării construcțiilor realizate în stil arhitectural tradițional, ca parte a patrimoniului cultural specific.
Mai multe detalii despre proiect puteţi găsi pe pagina de Facebook a Asociației Câte-n lună și-n mansardă.