Proiectul de lege are obiect de reglementare instituirea unor măsuri de protecţie a victimelor infracţiunilor prin transpunerea unor dispoziţii ale Directivei 2012/29/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 octombrie 2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii.
Senatul a prelungit printr-un amendament cu 5 luni (de la 1 ianuarie 2018 – forma Guvernului, la 1 iunie 2018) data până la care sediile nou construite ale instanţelor de judecată vor fi dotate cu săli de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor.
Un alt amendament adoptat de Comisia juridică prevede aceeaşi cerinţă şi pentru celelalte sedii ale instanţelor de judecată începând cu 1 ianuarie 2019.
Articolul referitor la mediere, care se aplica numai pentru infracţiuni în care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătura răspunderea penală în cazul recunoaşterii faptei de către autor în faţa organelor judiciare sau în faţa mediatorului a fost eliminat de Senat din proiectul de lege al Guvernului .
„În cauzele penale în care medierea este posibilă, aceasta trebuie să se desfăşoare astfel încât victima să nu se găsească în contact cu făptuitorul, cu excepţia cazului în care părţile îşi exprimă acordul la încheierea contractului de mediere”, se mai arată în proiectul de lege modificat de Senat.
Actul normativ a fost adoptat cu unanimitate de voturi şi va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.