Preşedintele Ţinutul Secuiesc ar urma să aibă puteri mai mari decât şefii de Consilii judeţene, scrie jurnalul.ro
Proiectul UDMR prevede că preşedinţii de Consilii judeţene nu dispar, dar Ţinutul Secuiesc ar avea un buget propriu şi o colaborare mai puţin strânsă cu guvernul de la Bucureşti, având în vedere că se vor autogestiona cei din ţinut.
Textul este inspirat 90% din cel care autorizează autonomia Tirolului de sud din Italia, o regiune autonomă care se pare că este un model de succes cel puţin din punct de vedere economic.
Kelemen Hunor: Proiectul AUTONOMIEI TERITORIALE este gata. România are nevoie de o NOUĂ Constituţie
Cei de la UDMR spun că, pentru a avea succes şi a trece peste opoziţia de la Bucureşti, proiectul nu aduce foarte multe modificări spre deosebire de proiectul descentralizării şi regionalizării propus de USL.
Diferenţa faţă de proiectul USL se referă la gruparea celor trei judeţe – Harghita, Covasna, Mureş – unde populaţia este preponderent maghiară şi ar însemna că este practic o regionalizare pe criterii etnice, lucru cu care niciodată administraţia de la Bucureşti nu a fost de acord.
Laszlo Borbely speră ca proiectul AUTONOMIEI să fie gata în august: Modificăm şi Constituţia
Pentru ca Ţinutul Secuiesc să poată lua naştere în mod oficial este nevoie de modificarea Constituţiei. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat marţi că proiectul privind autonomia a fost finalizat.