De dimineaţa şi până noaptea târziu, oameni au plâns şi au retrăit orele dramatice care au îndoliat oraşul după focul de artificii de la 14 iulie 2016. ”Doamne, e o nebunie, îmi dă frisoane”, a spus Françoise. Ea urmărea cele 86 de baloane albe care se ridicau pe cerul negru şi care au strălucit timp de câteva minute în noapte, ca un foc de artificii cu încetinitorul.
Atmosfera destinsă şi veselă din timpul defilării militare, la care au participat şi avioane de patrulă, a devenit sobră vineri seara, la citirea numelor celor 86 de victime ucise, şi a vârstei lor, cuprinsă între doi şi 92 de ani. Oamenii le-au ascultat nemişcaţi, lângă un ecran uriaş instalat pentru cei aflaţi la câteva sute de metri de tribuna oficială rezervată familiilor în doliu, înconjurate de aleşi şi şeful statului.
În numele asociaţiei victimelor Promenade des Anges, Pauline Murris a evocat camionul care ”a intrat în mulţime şi a sfâşiat Franţa”. ”Divinităţile unora şi stelele altora nu au nimic a face cu asta”, a declarat această tânără care a pierdut o vară în această dramă. În timp ce ea îndemna la iertare, un bărbat îşi ştergea lacrimile, cupluri se îmbrăţişau, capete se înclinau.
Hakim Djaoued, în vârstă de 43 de ani, a venit cu cei doi copii ai săi. ”Ca să le explic ceea ce s-a întâmplat”, a spus el, ”trebuie să fii solidar cu victimele, chiar şi indirect”. Venită ”din solidaritate cu familiile îndoliate”, Florence, în vârstă de 64 de ani, a spus ”am fi putut să fim noi”. Ea era la focul de artificii de anul trecut. ”Avem o prietenă care şi-a pierdut nepoata. Suntem aici pentru a o susţine”, a spus Mariana, o locuitoare din Nisa în vârstă de 30 de ani.
”DE NESUPORTAT”
Brusc, a avut loc un scurt incident, unei femei i s-a făcut rău, alta s-a enervat şi a strigat ”Rasist, du-te şi votează Le Pen!”, amintind durerosul val de ură, pe reţele de socializare, de după şocul atentatului jihadist comis în urmă cu un an.
Pe Promenade des Anglais, tăcută încă de dimineaţa şi împodobită cu steaguri tricolore, mii de persoane au venit să se reculeagă şi au scris mesaje de condoleanţe în 22 de cărţi de aur.
Dezvăluită de sus, deviza franceză ”Libertate, Egalitate, Fraternitate” a apărut cu litere uriaşe albastru-alb-roşii, alcătuită din 12.000 de plăci depuse una câte una de anonimi pe trotuat, la câteva sute de metri de locul masacrului.
Primăria, care lucrează de un an la refacerea turistică a oraşului, a demarat ceremoniile încă de joi seara, cu o mare slujbă solemnă la catedrală, în prezenţa reprezentanţilor tuturor cultelor. O mare parte a oraşului a fost pietonală, iar securitatea a fost maximă. Florarii din Nisa au fost luaţi cu asalt în căutare de trandafiri de albi.
Pe un vârf, în Himalaya, o expediţie organizată de rude ale victimelor au depus 86 de pietre pictate de şcolari. Televiziuni din întreaga lume au fost la Nisa. Un bărbat care purta un tricou galben a declarat că ”să vezi copii morţi este de nesuportat!”, arătând spre şoseaua care a fost înţesată în urmă cu un an de cadavre mutilate.
”Nu vom uita niciodată această barbarie monstruoasă”, a dat asigurări la ceremonia oficială primarul Nisei Christian Estrosi, după care şeful statului a promis să nu abandoneze victimele, indiferent că este vorba despre ajutoare materiale sau de o ”datorie de claritate” cu privire la dispozitivul de securitate desfăşurat în seara atentatului şi denunţat de mulţi ca slab.