Bâlbe în coaliția de guvernare. Marius Budăi, ministrul Muncii, și-a luat angajamentul. Cu PSD la guvernare, pensiile și salariile românilor nu vor fi amputate.
„Tot simplu şi direct vă spun şi eu, mă uit în ochii cetăţenilor români şi le spun că atâta timp cât noi PSD vom fi la guvernare este exclusă această variantă de tăiere a salariilor. Că trebuie să facem tot posibilul şi să reducem risipa este cu totul şi cu totul altceva.
Şi să încadrăm în fişa postului unui ministru şi a unui decident şi a unui ordonator de credite şi anume o cheltuire eficientă a fondurilor publice este cu totul şi cu totul altceva. Însă, de noi de PSD în 30 de ani de istorie postdecembristă, nu s-a legat niciodată o asemenea variantă şi nu gândim niciodată o asemenea variantă şi nu vom fi de acord cu o asemenea variantă”, a afirmat Marius Budăi, la Antena 3.
Reacţia a venit după ce ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a precizat, sâmbătă, că reducerea cheltuielilor este o măsură cerută de către Comisia Europeană (CE) pentru îndeplinirea condiţiilor din PNRR şi că pentru ca măsura să fie cu eficientă, e posibil să fie nevoie de măsuri precum tăierea salariilor, reducerea numărului de bugetari sau creşterea impozitelor.
„Atâta timp cât noi PSD vom fi la guvernare, este exclusă această variantă. După ce am sesizat din presă interviul domnului Boloş am căutat şi am văzut şi eu interviul şi domnul Boloş a plecat practic de la sursa răului, aşa cum îi spun eu, şi anume a plecat de la scrierea din PNRR, însă, eu repet, ca să fim foarte clari – da, trebuie să fim atenţi cu cheltuirea fondurilor publice, dar nu cu reducerea salariilor şi nu într-o perioadă în care puterea de cumpărare a tuturor românilor este ameninţată.
S-au trecut în PNRR multe lucruri şi în principal la televizor atunci eram doar câţiva sau doi colegi din PSD, dar atunci îi făceaţi nebuni sau îi făceaţi doar politicieni, era Marcel Ciolacu şi Marius Budăi care spuneam că vor fi trecute lucruri în PNRR, lucruri care vor fi unele din ele imposibil de îndeplinit şi altele împotriva oamenilor.
Dacă plecăm de la acel procent, nu discut valoarea procentului, discut de un procent, de o plafonare a cheltuielilor din PIB cu pensiile seniorilor României, unde am primit întrebare clară de la Comisia Europeană şi am fost întrebat – de ce, domnule ministru, 2070 şi de ce domnule ministru, acest procent. Eu când am ajuns în Ministerul Muncii, am solicitat colegilor din Ministerul Muncii o analiză, pentru că am vrut să înţeleg. Nu există la Ministerul Muncii o asemenea analiză, de ce nu 9,2, 9,3 sau nu 12. De ce în acel moment când noi ştim că media cu plata pensiilor în PIB la nivel de UE era 12,5 – 13%”, a mai explicat ministrul PSD, potrivit sursei citate.