ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. Îndeplinirea promisiunilor poate fi urmărită, pentru că rezultatul alegerilor europarlamentare nu schimbă guvernul, așa că Liviu Dragnea și PSD pot continua transformarea promisiunilor de campanie în realitate, ceea ce cu siguranță le-ar aduce avantaje electorale în campaniile care urmează (prezidențiale, locale, parlamentare).
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. PROMISIUNI
20.000 de lei pentru familiile din Moldova
Liviu Dragnea a promis în aprilie un ajutor social de câte 20.000 de lei pentru fiecare gospodărie din satele din șase județe aflate în nordul Moldovei. Banii ar avea ca destinație îmbunătățirea condițiilor de locuire, având în vedere gradul mare de sărăcie din regiune.
„Plecând de la ideea că această regiune are un PIB pe locuitor de 27.000 de lei/an faţă de 44.000 de lei media naţională, am gândit, am elaborat un program specific de sprijin punctual pentru această regiune. Acordarea de 20.000 de lei în fiecare gospodărie pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire în mediul rural şi dotarea gospodăriilor cu utilaje agricole. Cei care vor şi mai mulţi bani, pot merge până la 40.000 de lei şi le putem acorda garanţii pentru credite. Şi aici vorbim de izolarea termică şi energetică prin anvelopare, încălzire cu centrale termice, conectarea gospodăriilor la reţeaua de apă, canalizare şi gaze, amenajarea de grupuri sanitare în interiorul locuinţei, apă caldă menajeră prin sisteme solare”, a promis Liviu Dragnea la Botoșani.
Președintele PSD a ținut să precizeze că promisiunile nu au legătură cu campania electorală.
„2019 este anul când nivelul bugetului de stat, nivelul veniturilor ne permit să venim cu acest program destul de bine închegat de sprijin pentru judeţele din Moldova. În România sunt alegeri aproape în fiecare an. Dacă mergem pe logica asta, înseamnă că nu trebuie să mai faci nimic. Electoral, neelectoral, pe noi ne interesează ca acest program să înceapă să fie implementat”, a mai spus Dragnea.
Subvenţii mărite la roşii
Liviu Dragnea a declarat pe 12 mai, într-o emisiune tv, că pentru fermierii care vor scoate pe piaţă roşii de la 1 mai la 1 decembrie subvenţia va creşte de la 3.000 la 4.000 de euro.
„Trebuie să acoperim lunile de iarnă, lunile reci, cu produse româneşti. Pentru asta, de la bugetul de stat vor fi plătite centralele termice care vor asigura încălzirea în solarii sau în sere. Pentru cei care vor ieşi cu roşii, de exemplu, de la 1 decembrie la 1 mai, subvenţia va creşte de la 3.000 de euro la 6.000 de euro. De anul viitor va fi. Pentru anul ăsta putem spune că decizia a fost luată din cauza vremii, se extinde perioada până la 15 iunie. Pentru roşiile care vor ieşi de la 1 mai până la 1 decembrie rămâne programul actual, dar nu cu 3.000, ci cu 4.000 de euro”, a explicat Liviu Dragnea.
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. Subvenţii pentru fermieri
Liviu Dragnea a anunțat în emisiunea „Viața Satului” de la TVR 1 mai multe măsuri în sprijinul fermierilor și crescătorilor de ovine: eliminarea impozitului pe subvenția agricolă, reglementarea unui impozit pentru zilieri, care să fie achitat o dată pe an, dar și un ajutor de 200 de lei pentru ca acești crescători să nu mai vândă mieluțele în străinătate.
Impozit pentru zilieri:
„O problemă pe care o au acești oameni o reprezintă zilierii, oamenii cu care ei muncesc, oamenii care trebuie să practice o muncă foarte grea și oameni care nu au studii superioare. Nu poți să alergi după ei să îi controlezi, adică poți, că au mai fost niște oameni de pe la ITM să dea amenzi – 100, 200, 300 de milioane, 600 de milioane și mie mi se pare o nebunie. Am spus așa. La 1.000 de oi, la 2.000 de oi, 3.000 de oi se știe cam cu câți oameni muncești. Se face o grilă pe care o vom face foarte curând, Ministerul Agriculturii împreună cu dumnealor. Pe acea grilă merg dumnealor și spun: am 3.000 de oi, la 3.000 de oi te încadrezi pe grila asta, muncești cu atâția oameni, ai de plătit impozitul ăsta atât o dată pe an”, a spus Liviu Dragnea în cadrul emisiunii tv.
Ajutor pentru creșterea animalelor:
„Sunt unii care cumpără din România milioane de mieluțe. De ce? Ca să facă reproducție. De ce să nu se facă la noi? Și atunci am spus, nu putem să îi ajutăm pe oamenii ăștia? Ia 200 de lei și ține mieluța până la fătare. Ia 100 de lei la început ca să ai garanția că nu e păcăleală, după care 50 de lei, 50 de lei la un an și la prima fătare”, a explicat președintele social-democraților.
Subvenție majorată la lână:
„La lână de la 1 leu pe kilogram la 2 lei pe kilogram subvenție, față de cum a fost acuma. În ceea ce privește centrele de spălare lână, trei centre de spălare lână care se vor face prin Casa Română de Comerț, urmează ca în perioada următoare Casa Română de Comerț să analizeze împreună cu dumneavoastră, cu Ministerul Agriculturii ce trebuie să facă pentru organizarea exportului, în primul rând să achiziționeze o navă pentru transport”, a mai spus Dragnea.
Eliminarea impozitului pentru orice subvenție agricolă:
„Am mai vorbit despre subvenții. Veniturile din pășuni, din fânețe, care nu merg la primării, celelalte, să nu fie considerate venituri impozabile și subvenția să nu mai fie impozitată. Adică impozitul pe subvenție, tot ce înseamnă subvenție agricolă în România să fie eliminat și banii ăștia să rămână la fermieri, 800-900 de milioane de euro care rămân la fermieri înseamnă un efort care merită și cu care oamenii ăștia se dezvoltă în continuare”, a promis liderul PSD.
Reducere la biletele de avion pentru studenţi
Liviu Dragnea a spus că studenții ar putea primi o reducere de 50% pe cursele aeriene interne.
„Am stabilit, şi până la urmă s-a aprobat, transport gratuit pe calea ferată (pentru studenţi – n.r.). Mi se pare o idee foarte bună şi aceasta cu 50% pentru biletele de avion în interiorul ţării. Cred că o să fie bucuroase şi companiile de transport. Dar da, eu cred că se poate face”, a declarat liviu Dragnea la o întâlnire cu membrii PSD, la Topoloveni.
Transport gratuit cu trenul pentru elevi
Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunţat într-o conferinţă de presă la Sibiu că este posibil ca şi elevii să beneficieze în viitor de transport gratuit cu trenul, cum au în prezent studenţii.
Întrebat de ce elevii nu pot călători gratis cu trenul, așa cum o fac studenţii, ministrul Budăi a spus: „Nu avem nicio intenţie să scoatem subvenţiile pentru studenţi din calcul. Noi le-am dat, noi le vom păstra. Considerăm că studenţii circulă în acest moment mult mai des decât elevii. Probabil, pe viitor ne vom gândi şi la extinderea acestei măsuri, dar acum suntem în această situaţie şi noi asigurăm că atât timp cât suntem la guvernare, nu avem de gând să o scoatem. Pe viitor ne putem gândi şi la extinderea acestei măsuri şi la elevi”.
Prima Casă se schimbă radical. Dragnea anunţă dobândă fixă şi un plafon mărit la 570.000 de lei
„Extindem Prima casă şi numim programul O familie – o casă. Condiţiile la Prima casă au fost bune iniţial, dar au devenit mult prea restrictive şi toţi sunt nemulţumiţi. În primul rând dăm o valoare mai mare, 570.000 de lei, adică să poată să îşi cumpere o casă, nu o bojdeucă, mărim plafoanele, pentru că dacă aveai peste 3.000 de lei venituri nu te mai calificai, intrai într-un cerc vicios, adică foarte puţini mai aveau acces şi la case foarte mici. Dobânda este fixă, în lei. Eu sunt sigur că se vor găsi bănci care vor susţine asta”, a spus Dragnea.
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. PROMISIUNI ÎNDEPLINITE
Amnistie fiscală pentru persoanele fizice
Guvernul a decis prin hotărâre, în luna mai, ca 600.000 de români să fie scutiți de plata CASS. Este vorba despre cei care au venituri sub nivelul salariului minim şi au acumulat datorii la contribuţia de sănătate în perioada 2015-2017.
De amnistie vor beneficia şi persoanele care nu au avut venituri în aceşti ani. Guvernul s-a gândit şi la cei care au plătit deja contribuţiile. Ei îşi vor putea recupera banii la cerere.
„Persoanele fizice pentru care baza de calcul a contribuţiilor sociale a fost rotunjită la nivelul unuia sau, după caz, 12 salarii de bază minime brute vor beneficia de anularea contribuţiilor la sănătate şi a penalităţilor aferente. De această măsură vor beneficia şi persoane fizice fără venituri”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.
Subvenţie triplată la usturoi
Guvernul a aprobat în ședință creşterea sprijinului pentru cultivatorii de usturoi, de la 1.000 de euro pe hectar la 3.000 de euro pe hectar.
„La propunerea Ministerului Agriculturii au fost aprobate două hotărâri de guvern – una pentru creşterea sprijinului pentru cultivatorii de usturoi, de la 1.000 de euro pe hectar la 3.000 de euro pe hectar. Astfel, cuantumul sprijinului financiar creşte la 13.950 de lei pe hectar. Prin acordarea acestei sume de 3.000 de euro pe hectar se susţine menţinerea culturilor de usturoi în zonele cu tradiţie, precum şi înfiinţarea de noi suprafeţe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Nelu Barbu.