Promoţia 2016 de absolvenţi ai instituţiilor MAI, încadrată în iulie

Angajarea întregii promoții de absolvenți ai instituțiilor de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne, valorificarea resursei umane existente și profesionalizate la nivelul instituției, organizarea de concursuri pentru ocuparea a circa 2.500 de posturi prin reîncadrarea personalului disponibilizat sau care a ieșit din sistem în anii anteriori din motive neimputabile, precum și încadrarea din sursă externă se numără printre măsurile luate de ministrul Petre Tobă pentru reducerea deficitului de personal.
Filip Stan
26 feb. 2016, 15:33
Promoţia 2016 de absolvenţi ai instituţiilor MAI, încadrată în iulie

„În prezent, structurile MAI se confruntă cu un deficit ridicat de personal, care s-a accentuat odată cu intrarea în vigoare a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat și a ajuns la peste 11.000 de posturi vacante. Numai de la începutul anului până în prezent au ieșit/ plecat din sistem peste 1.000 de angajați”, se arată într-un răspuns al Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea Agerpres.

În ceea ce privește măsurile pentru reducerea deficitului, oficialii MAI arată că printre soluții se are în vedere mărirea până la capacitatea maximă a cifrei de școlarizare a instituțiilor de învățământ ale ministerului, adică până la 2.433 de locuri, cu aproximativ 1.000 mai mult față de promoția din acest an.

„Efectele majorării cifrei de școlarizare vor fi însă vizibile peste doi — trei ani”, au precizat oficialii MAI.

De asemenea, potrivit acestora, în luna iulie va fi încadrată la termen întreaga promoție 2016 de absolvenți ai instituțiilor de învățământ ale MAI — 1.455 de agenți, subofițeri, maiștri militari și ofițeri.

„O altă măsură prevede valorificarea resursei umane deja existentă și profesionalizată la nivelul instituției. În prezent, se derulează concursurile de trecere în corpul ofițerilor a 1.000 de agenți și subofițeri cu studii superioare, fiind înscriși până acum peste 8.700 de candidați. La nivelul MAI sunt peste 36.000 de agenți/ subofițeri cu studii superioare. De asemenea, pentru reducerea deficitului de personal se vor organiza concursuri pentru ocuparea a circa 2.500 de posturi prin reîncadrarea personalului care a fost disponibilizat sau care a ieșit din sistem în anii anteriori din motive neimputabile, precum și încadrarea din sursă externă. Totodată, se are în vedere angajarea prin concurs a 300 — 500 de specialiști, în domenii precum IT&C, financiar, psihologie, medicină. Toate aceste măsuri au fost previzionate cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate instituției, prin bugetul de stat pentru anul 2016”, se mai arată în răspunsul Ministerului Afacerilor Interne.

Cât privește condițiile pentru angajările din sursă externă, oficialii MAI au precizat că a fost adoptat un pachet legislativ care a cuprins atât norme interne, cât și acte de nivel superior ”prin care s-a urmărit crearea unui cadru de selecție transparent, obiectiv și corect”.

„Atât concursurile de trecere în corpul ofițerilor, cât și cele pentru încadrarea din sursă externă vor fi organizate în sistem centralizat, existând posibilitatea implicării și a instituțiilor de învățământ ale MAI. Comisiile vor fi constituite la nivel național și se vor stabili tematici și bibliografii unice pentru funcții similare. Subiectele vor fi elaborate în condiții de confidențialitate și vor fi transmise simultan prin rețele criptate, iar lucrările vor fi corectate pe loc în fața candidaților. Totodată, se va asigura monitorizarea și supravegherea video a concursurilor”, se arată în răspunsul MAI.

Referitor la încadrarea din sursă externă, pentru dobândirea statutului de polițist candidații vor fi supuși testelor eliminatorii (medicale, psihologice și fizice), precum și probelor de concurs de verificare a cunoașterii cadrului legal specific, în aceleași condiții de organizare a concursurilor de trecere în corpul ofițerilor. Cei admiși vor urma programe intensive de formare inițială — teoretice în instituțiile de învățământ ale MAI și practice la locul de muncă, alături de tutori profesionali, iar după o perioadă de 6 luni vor fi examinați în vederea definitivării în profesie.

Oficialii MAI precizează că din 25 februarie a intrat în vigoare ordonanța de urgență care modifică și completează legea privind Statutul Polițistului, care prevede, între altele, că funcțiile de execuție vacante pot fi ocupate, prin concurs sau examen după caz, de foști polițiști, inclusiv dintre cei disponibilizați, care au studii corespunzătoare cerințelor postului și îndeplinesc condițiile legale, potrivit categoriei din care au făcut parte.

„Prin acest act normativ se instituie, totodată, posibilitatea reîncadrării în funcție a foștilor polițiști care au încetat raporturile de serviciu la cerere, prin demisie, prin numirea într-o altă funcție publică ori după pierderea capacității de muncă, dar pe care între timp și-au recăpătat-o. Totodată, ordonanța prevede că raporturile de serviciu ale polițiștilor încadrați direct ori reîncadrați nu pot fi modificate prin delegare, detașare, mutare și transfer, timp de cel puțin trei ani de la numirea în prima funcție, cu excepția situației în care intervine reorganizarea unității”, au precizat oficialii MAI citați.

Citeşte şi S-a decis: MAI va angaja un număr suplimentar de politişti în acest an

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai