Gigi Becali a părăsit luni Penitenciarul Rahova pentru prima oară după data de 20 mai, când a fost închis după punerea în aplicare a sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care l-a condamnat la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Patronul Stelei s-a prezentat din nou în faţa magistraţilor, de această dată în Dosarul „Valiza”.
Potrivit România TV, timp de două ore a vorbit Becali în faţa judecătorilor, iar o jumătate de oră le-a citit dintr-o carte de rugăciuni, spunându-le acestora că sunt nişte apostoli pe pământ.
Gigi Becali le-a mărturisit judecătorilor că au reuşit să-l sperie, că s-a făcut „băiat cuminte” şi că România are de pierdut odată cu încarcerarea sa. El le-a mărturisit judecătorilor că a greşit, că pe parcursul vieţii sale a scăpat de mai multe vicii şi că, încet-încet, s-a îndreptat către credinţă, potrivit Mediafax.
Totodată, Gigi Becali le-a arătat magistraţilor că a învăţat din greşelile care l-au costat, până în prezent, trei dosare penale, precum şi din cele ce i se impută în altele precum Arcom Bucureşti sau Avicola Iaşi.
Finanţatorul Stelei a mai spus, girând cu cuvântul său de onoare, că nu va fi un deranj pentru opinia publică dacă judecătorii vor dispune suspendarea executării pedepsei finale.
În opinia lui Becali, România ar avea de pierdut dacă el ar rămâne încarcerat. „Se pierd milioane de euro din Steaua şi posibila calificare. Condamnarea mea… Ce rost are? Unde este Becali mai folositor?„, a spus Becali, în faţa judecătorilor.
Cu acelaşi prilej, Gigi Becali a afirmat că a făcut „curăţenie” în fotbalul românesc, inclusiv în ceea ce priveşte corupţia din arbitraj. „Eu, de când am intrat în fotbal, am cam făcut curăţenie, s-a terminat şi cu corupţia în arbitraj. Am adus bani europeni în fotbalul românesc, cam 70-80 de milioane de euro. Ţelul meu şi visul meu erau să intrăm în Liga Campionilor şi să aduc Real Madridul la Bucureşti„, le-a spus el judecătorilor.
Tot în ultimul cuvânt, Becali a arătat că a fost şi nedreptăţit în România, dând ca exemplu episodul din viaţa sa când a dorit să-şi înfiinţeze o televiziune. „Am vrut şi eu, ca tot românul, să fac o televiziune. Am demarat proiectul. Am pregătit banii, aproximativ cinci miloane de euro, m-au chemat la CNA. Vroiam să fac o televiziune fără publicitate, pentru moralitate şi dreptate în România. M-au chemat de două ori la CNA, că ce, că cum? Până la urmă n-am mai putut să fac nimic„, a arătat Becali.
În finalul discursului, Gigi Becali a arătat că ar dori să fie aproape de familie, să respecte toate condiţiile şi obligaţiile impuse de instanţă în eventualitatea stabilirii unei pedepse definitive cu suspendare şi le-a urmat cele bune celor cinci judecători din acest dosar.
Procurorii au cerut în acest caz patru ani de închisoare cu executare pentru Gigi Becali, iar pentru celelalte trei persoane implicate în acest dosar au fost solicitate următoarele pedepse: Victor Piţurcă – doi ani de închisoare, cu suspendare, avocata Alina Ciul – doi ani de închisoare, şi Teia Sponte – doi ani de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere.
Potrivit Mediafax, la termenul de luni, unul dintre avocaţi lui Gigi Becali le-a arătat celor cinci judecători că au posibilitatea să stabilească o pedeapsă care să permită totodată şi suspendarea executării ei, astfel încât clientul lor să fie pus în libertate.
În acest context, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a replicat, în faţa instanţei, că varianta propusă de apărarea lui Gigi Becali reprezintă un nonsens juridic după ce acelaşi complet de judecători l-a condamnat cu executare pe acesta în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, dosar în care, de altfel, s-a şi dispus revocarea suspendării pedepselor primite până la acel moment.
Procurorul a arătat că nu se poate pune problema ca acelaşi complet care a considerat că Becali trebuie să execute pedeapsa în regim privativ de libertate poate reveni ulterior pentru a dispune suspendarea pedepsei acestuia.
În ceea ce-l priveşte pe Gigi Becali, el le-a spus luni judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) că renunţă la cei 1,7 milioane de euro, confiscaţi de procurori în dosarul Valiza, dar în schimb să primească o pedeapsă cu suspendare şi să fie lăsat liber, spunându-le magistraţilor că „s-a făcut cuminte” de când a intrat în închisoare.
Deşi era aşteptat un verdict pentru luni, 27 mai, în acest dosar, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au amânat pronunţarea sentinţei pentru data de 4 iunie.
Citeşte şi Dosarul Valiza, la final. Gigi Becali a recunoscut în faţa instanţei că A FALSIFICAT documente